"Bila kau pergi sana nanti, benda first kau wajib try adalah MEE SIPUT", kata seorang kawan.
Masa mula-mula aku dengar, aku rasa pelik. Sepanjang perjalanan ke sini, berlegar-legar kat fikiran, "Apa tu MEE SIPUT?". Mee yang dimasak sekali dengan siput ke? atau Mee yang dimasukkan dalam siput? atau Mee berbentuk siput (ada ke?). Haha.
Seriously, aku tak pernah dengar MEE SIPUT. Korang?
Sampailah ke destinasi yang dituju. Oh, begini rupanya MEE SIPUT. Lega, tak perlu meratah siput pelik-pelik yang aku dok bayangkan sepanjang perjalanan tadi. Hahaha. MEE SIPUT atau ada juga yang menggelarkannya sebagai MEE SANGGUL kerana bentuknya seakan-akan sanggul rambut yang orang zaman dulu-dulu buat tu.
MEE SIPUT
MEE SIPUT / MEE SANGGUL ni terkenal di negeri Johor dan memang wajib cuba kalau ke selatan tanah air. Boleh dimasak dan dimakan dengan bakso atau digoreng dan dimakan dengan sambal. Macam-macam cara ikut kreativiti orang tu. Tapi bagi aku, kalau digoreng dan dimakan begitu sahaja pun dah sedap. Krap, krup, krap .. crunchy!
Semasa di Pontian tempoh hari, sempat juga kami singgah ke tempat pemprosesan MEE SIPUT. Kat sini juga kalau nak borong MEE SIPUT pun boleh. Tapi aku terkilan sebab tak borong banyak. Alamatnya, dah sampai rumah baru terliur tengok gambar sendiri. Gulp!
Ini AKU Punya !!!
Sedapnya. Pertama Kali Makan.
Goreng, Habis, Goreng, Habis... Siapa Punya Kerja?
Ini Mee Siput Sebelum Dicampurkan Dengan Kuah Bakso
Muka Masing-Masing Bila Makan Mee Siput Buat Kali Pertama
Tu Diaaaa, Layan Habis !!!
Dah rasa, dah kenyang, kini masa untuk borong. Kemain semua pakat nak beli banyak-banyak takut tak jumpa kat Kuala Lumpur bila balik nanti. KAT MANA NAK MAKAN MEE SIPUT KAT AREA KUALA LUMPUR eh? Soalan serious. Hehehe.
Berebut-rebut Nak Borong
Abang Ni Pelanggan Pertama Mee Siput. Eh?
Proses Mee Siput
Inilah Muka-Muka Yang Menghabiskan Mee Siput
Yang Kesiannya .... adik seorang ni ... Tinggal satu je untuk dia.
"Adik pasrah" .... Sekeping je tinggal untuk dia. Hahaha.
Banyak Gila Borong ... Wahhhh!!!
Jangan lupa kalau ke Johor, singgahlah dan cuba Mee Siput. Bukan kat daerah Pontian je, kat semua daerah pun ada. Cuba jangan tak cuba. Aku dah terliur ni. Okaylah nak google kat mana ada jual mee siput.
member org Johor pernah bawa kat ofis ni..sedap..mkn dgn sambal kicap..
ReplyDeletebetul sedap buat kudap kudap sambil kerja
DeleteWaa.. siap makan kat office
Deleteseronoknya, mkn rmai2 kat ofis.. :)
Deleteyummy ! :)
ReplyDeletesedap sangat.. tambah bunyi kruk kruk time gigit
Deletecrunchy..sdpnya
Deleteaah, tgk pun dah terasa sedap hehe
Deletemee siput makan dengan sambal kacang sedap
ReplyDeletesambal kcg ??x pernah dgr pulak..
Deletemest sedap kan,waa
DeletePernah mkn...adik ipar belikan..sedap....nanti balik muo nak beli lg...
ReplyDeletebaru kirim kat mber..nxt week baru dpt..hehe
Deletenak try jg nnt .. :)
DeleteMee sanggul peenah dgr, mee siput jarang sikit.
ReplyDeletetak pernah dgr tp nak try nnt, nmpak sdap sgt :)
DeleteMee sanggul, mee siput, mee keras.. sedap makan dengan sambal tumis n sambal kicap..
ReplyDeletedulu masa sekolah rendah selalu beli..
tu la..1st time mkn..sdp sgt :-)
DeleteWah.. selalu makan dgn sambal lah yea..
Deletesedapnya tuu.. :)
Deletepelbagai nma :)
Deleterindu nk mkn dgn sambal kicap yg ex ofismate buat..huhu
ReplyDeletetak pernah makan lgi tp nampak sedap tu, nak kena cuba :)
ReplyDelete