Latest Posts

Korang .... hari ni buat apa? Kalau free, aku nak minta jasa korang untuk mendoakan anak buah aku yang akan menjalani pembedahan isnin ni (21 October 2019). Dup, dap, dup, dap ... cuak, takut semuanyalah. Allahuakbar, tak dapat nak describe camana aku rasa sekarang. Sesungguhnya berat sungguh dugaan buat Eijaz dan ibunya.

Keadaan Eijaz masa baru-baru lahir dulu

Anak buah aku ni baru berusia 10 bulan dan memang aku jarang masukkan dia dalam social media aku. Sebab Eijaz ni taknak dengan sesiapa kecuali mak, bapa dan kakak dia. Tambahan lagi dia nak berkepit je dengan kakak aku 24 jam. Bayangkan 8 bulan pertama kakak aku tak keluar rumah kerana Eijaz. Hatta, keluar dari bilik pun jarang sekali. Makanan semua kena bawa ke bilik. Begitulah pengorbanannya untuk anaknya yang sakit ni.

Doktor pun tak bagi bawa Eijaz keluar dan terdedah dengan luar. Sebab penyakit Eijaz ni melibatkan paru-parunya dan dia masih belum stabil lagi. Kalau korang nak tahu penyakit dia ni antara penyakit rare kat Malaysia ni. Hanya HKL atau HUKM sahaja terima pesakit seperti Eijaz ni.

 Sekarang Eijaz dah pandai senyum
 Strong baby

Penyakit Eijaz ni doktor detect sebelum kakak aku beranakkan dia lagi. Masa Eijaz kena tu, kitorang pun tak faham sangat dengan penyakit ni. Memang jarang berlaku. Sampaikan doktor akan buat meeting khas sebelum decide nak buat apa untuk Eijaz. Sehingga kini tak dapat pastikan apakah punca penyakit Eijaz ni.

Masa awal kelahiran dia, Eijaz ditahan kat wad dalam masa yang lama. Aku tak ingat berapa lama. Kemudian kakak aku minta discharge dia. Kesian gila kat kakak aku time tu. Menangis memanjang dan tak de selera nak makan sebab risau pasal Eijaz.

Kakak aku pula terpaksa tinggalkan anak-anak yang lain kat rumah Seremban dan jaga Eijaz kat HKL. Kadang-kadang ulang-alik Seremban-KL sebab salah seorang anaknya UPSR tahun ni. Macam tulah dugaan buat kakak aku yang seorang ni. Semoga Allah beri ganjaran buatnya kelak.

Picture From Google

Penyakit CCAM (Congetial Cystic Adenomatoid Malformation) atau CCAM (Congetial Pulmonary Airways Malformation) ni adalah penyakit yang melibatkan paru-paru yang boleh menyebabkan kematian. 

Senang cerita penyakit ni macam kecacatan paru-paru yang disebabkan oleh tumor atau cyst (benign lung lesions) yang muncul sebelum lahir. Terdiri daripada tisu paru-paru tidak normal yang tidak berfungsi dengan baik dan terus berkembang dan berkembang. Kalau baby lain kebersihan sekeliling kena jaga, Eijaz kena 3x ganda penjagaan kebersihan untuk dia. 
Picture From Google
Oleh sebab itu, aku mohon sangat-sangat jasa kawan-kawan blogger dan pembaca-pembaca blog Kisah Tatie mendoakan agar pembedahan ini berjaya dan Eijaz kembali pulih seperti kanak-kanak lain. I'm so nervous! Tak tipu. Yela kan .. baby yang baru nak hidup kat dunia ni, tak tahu nak mengadu sakit, diuji dengan penyakit seperti ni dan terpaksa melakukan pembedahan melihatkan paru-parunya. Risiko kematian pulak tu .. Allahuakbar! 😢

Ya Allah .. 
Selamatkanlah Muhammad Eijaz bin Ramdzhi ...
 lindungilah dia, sihatkanlah dia dan pulihkan dia dari penyakitnya. 
Semoga pembedahannya pada hari isnin ni berjaya 
Ringankanlah dugaan buat baby EIjaz
Semoga dia dapat bernafas seperti kanak-kanak lain
Amin ....

KENAPA EH .. 
KENAPA KORANG KEJAM SANGAT? SERIUS TAK FAHAM!!

Pelbagai persoalan timbul kat kepala ni. Kenapala kejam sangat rejim Khmer Rouge ni? Habis kanak-kanak, mak bapak semua dibunuh secara kejam tanpa perikemanusiaan. Kenapa?? Sakit hati pulak aku membayangkan cara pembunuhan kejam diorang ni.

Killing Fields Siem Reap

Bukannya seratus orang tapi more than a million people yang dibunuh secara kejam dan ditanam oleh rejim Khmer Rouge (parti komunis Kampuchea) masa zaman pemerintahan Pol Pot. Sehinggakan ada yang dipaksa menggali kubur mereka sendiri masa sakit. Cukup kejam, tak boleh diterima akal fikiran. 

Alang-alang dah sampai ke Siem Reap ni aku pun melawat salah satu tapak Killing Fields ni. Yang paling besar adalah kat Choeung Ek, Phnom Penh. Tapi kata supir aku, killing fields ni ada di merata tempat cuma tak dikomersialkan sebab masa zaman Pol Pot dulu memang semua tempat dikawal oleh dia. Dah nama pun perdana menteri. Apo? Perdana Menteri yang sangat kejam!!

Bayaran masuk Killing Fields adalah 4100 Riel = $3/ person.

Disebabkan Nana lemah semangat tak nak masuk, maka aku masuk seorang sambil ditemani oleh supir Sofian. Yela, nanti siapa pula nak tolong ambil gambar aku kat dalam tu nanti. Untuk supir diorang tak kenakan bayaran.


Killing Fields di Siem Reap ni terletak di Wat Thmey. Tapi tak payah bimbanglah, kat dalam ni ada sekolah untuk sami buddha. Aku percaya selamat dan tulang-tulang ni semua takkan menghantui korang bila balik nanti.

Kejam kan? Itulah gambaran salah satu penyeksaan masa zaman Khmer Rouge ni

Ada yang dibantai sampai mati, ada yang disembelih, ada yang direjam atas pokok hidup-hidup, dibiarkan mati kelaparan dan pelbagai cara penyeksaan yang berlaku pada tahun 1975 hingga 1979 yang dianggarkan meragut nyawa 1.7 hingga 2.5 juta rakyat Cambodia pada masa tu tanpa mengira umur kanak-kanak mahupun dewasa semua habis diorang seksa sampai mati. Dianggarkan 1 per 4 dari jumlah penduduk Cambodia pada masa tu. Gila tak gila? Syukur aku hidup di negara yang aman damai. Janganlah ada pemimpin zalim seperti Pol Pot.

Perigi yang digunakan oleh rejim Khmer Rouge 

"During the Khmer Rouge Regime, the killers executed victims and dropped them into the well. The victimes were handcuffed by the Khmer Rouge cadre. The executors used axes, hoes, wooden bars, sharp iron blades to whack the victims and dropped them into the well".


Tak dapat nak membayangkan kalau aku hidup kat sana pada waktu tu. Seram!! Jahat sejahat jahatnya ... terlampau jahat! Nak tengok orang sembelih lembu pun aku seriau, ini pula nak sembelih manusia. Camana jahatnya hati mereka time tu.

The Memorial Stupa 

Wat Thmey ni dibuka dari jam 8 pagi sehingga 4 petang dan takdelah besar mana. Sekejap je boleh settle satu pusingan. Cuma kalau baca satu persatu nota dia mungkin makan masa sikit.


Selain tu terdapat info-info yang boleh korang baca tentang sejarah Siem Reap pada zaman pemerintahan Pol Pot ni. Gambar black and white semua ada. Tapi tulang-tulang tu cuma ada di dua tempat kat atas tu sahaja. 

Ini dia .. leader of democratic Kampuchea
Baca dan baca
Inilah leader yang jahat sangat tu
Antara tulang-tulang yang dijumpai 
Dan terdapat patung buddha yang dibina kat Wat Thmey ni

Rejim Khmer Rouge ni berjaya digulingkan pada tahun 1979 semasa serangan Vietnam ke atas Cambodia pada waktu itu. Korang boleh tengok cerita-cerita pasal pembunuhan kejam era Khmer Rouge ni kat Netflix 'First They Killed My Father' atau filem lama Hollywood 'The Killing Fields'.
Amacam entry lepas? Rasa mual-mual tak lepas tengok daging buaya/ular?
Hahaha. 😂

Itulah orang kata, lain negara lain seleranya. Tapi apa-apapun daging buaya dan ular tu takdela busuk pun. Masih boleh berdiri dekat kalau nak tengok. Hah, jangan lepaskan peluang tau nak tengok dekat.

Selepas membawa korang melihat makanan exotic, hari ni kita berdansa pula di Lotus Farm, Siem Reap. Yang ni gerenti korang takkan rasa mual-mual,  loya-loya nak muntah. 

Peminat bunga Teratai? Nah!!

Biasanya kita lihat bunga teratai ni menghiasi kolam-kolam ikan kat rumah orang kan? Tapi kat Siem Reap ni, Lotus Farm ni luas yang teramat luas. Kira kalau korang nak menari, bergolek ke ape ke kat sana silakan. Kalau kena marah jangan salahkan aku. Haha.


Lotus Farm Siem Reap ni terletak kat tepi jalan, on the way ke Tonle Sap dan 15 minit perjalanan dari bandar Siem Reap. Sepanjang jalan, kiri kanan dipenuhi dengan bunga-bunga teratai yang sangat banyak. Dibuka seawal jam 8 pagi, bayaran kalau minum kat sini FREE. Kalau bayar pun dalam $1 untuk dua orang dan letak sendiri dalam box yang diorang sediakan di pintu masuk.


Kat sini ada dua ladang. Satu di sebelah kanan satu lagi di sebelah kiri. Tapi Sofian bawa kami ke belah kanan sebab katanya kat situ lebih banyak bunga berbanding di sebelah kiri. 


Bunga-bunga lotus atau teratai ini dijaga rapi untuk tujuan sembahyang penganut agama Buddha di Cambodia dan juga katanya dikomersialkan menjadi fabrik tekstil untuk pakaian. Disebabkan ladang ini besar, maka diorang semaikan benih secara berperingkat. Sekejap di sana, sekejap di sini. Sebab tu korang tengok tak semua tempat berbunga pada masa yang sama.


Tak payah bimbanglah, kot-kot korang risau kasut kotor ke apa kalau berjalan kat Lotus Farm ni. Memang benda tu sangat mustahil sekali. InshaAllah takkan kotor kalau tak hujan. Lagipun sesetengah jalan, diorang dah letak kayu bagi memudahkan korang berjalan kat Lotus Farm ni.


Kalau korang mempunyai masa yang lama, bolehlah lepak santai kat pondok-pondok yang ada di Lotus Farm ni. Sambil bersantai menikmati angin-angin sepoi bahasa. Huiii, masyuk!


Tengah sibuk bergambar, tiba-tiba supir tuk-tuk kami, Sofian hilang!
"Eh mana dia ni? Tadi ada".


Seorang supir tuk-tuk yang gigih

Rupa-rupanya dia mencari pucuk bunga teratai yang belum terbuka dan buat 'magic show' kat kami. Haha. Siap ajar kami cara-cara nak buat 'magic show' ni juga. Pusing-pusing tangan korang kat batang dia ... dan dengan geseran yang dihasilkan ... tadaaa .. kembanglah bunga teratai ni.

Kemain excited Sofian buat magic show. Haha
Jalina Radiha dan bunga teratainya

Masa kami pergi tu pula ada pasangan couple buat pre-wedding photoshoot kat tengah-tengah Lotus Farm ni. Hebat diorang ni. Kata Sofian, pasangan tu dari Phnom Penh dan segalanya disediakan kalau nak buat pre-wedding kat Siem Reap ni. Kos pre-wedding ni dianggarkan bernilai $2000 termasuk penginapan, pengangkutan, make up artist, tukang kipas dan photographer. Hew, hew. Mahalnya!! Memang sah diorang ni orang kaya. Speaking pun ala-ala American.

Aku memerhati dari jauh
Pre-wedding photoshoot in Lotus Farm Siem Reap

Yang dua ni pula tukang menyibuk .. Haha


Selain dari bergambar, korang juga boleh melihat sendiri cara-cara diorang menghasilkan fabrik dari bunga-bunga teratai ni dan juga penghasilan beg mengkuang yang tengah viral sekarang tu. Yang tu, sorry aku sesat tatau kat mana sebab ladang ni terlampau luas dan selain itu juga terdapat aktiviti lain seperti bike zipline. Yang ni pun aku tak jumpa kat mana. Lol! Haha.



Aku enjoy sangat jalan-jalan sambil bergambar kat Lotus Farm ni. InshaAllah kalau aku pergi lagi ke Siem Reap, aku tak teragak-agak untuk datang ke sini lagi. Pemandangan yang sangat indah. Subhanallah. Banyak benda aku belajar kat sini.


Sofian menunjukkan cara-cara nak guna paip DIY ni .. Haha

Sebelum meneruskan perjalanan ke Tonle Sap, kami sempat singgah di gerai jual biji teratai atau lotus seeds. Mula-mula ingat nak singgah ambil gambar je, tapi Sofian paksa kami try rasa biji teratai ni bulat-bulat macam tu je. Aku idokla nak try. Si Nana je try. Haha. Kata Nana, biji dia ni sedap dan rasa macam kacang dan fresh.

Budak-budak kecil je yang jual biji teratai ni

Alhamdulillah .. trip yang sangat awesome. Dapatlah hilangkan stress kejap di Lotus Farm ni. Haha. Tak rugi singgah sini kejap sebelum memulakan perjalanan ke Tonle Sap. Hihihi.

Bunga Teratai dan anak biji bunga teratai

American Airliner Plane