Latest Posts

Aku memang kalau bab entertainment ni memang outdated sikit. TV kat rumah pun sampai berhabuk tak on. Laki bini bukan spesis tengok TV hari-hari. Lagi-lagi aku. Boleh kira pakai jari setahun berapa kali aku switch on TV. Dah makin tua ni, aku lagi suka suasana senyap dan privasi. Haha.

Lari tajuk pula dengan cerita yang aku nak share hari ni.. Hiks!


Baru-baru ni aku buang tabiat pergi konsert. Ahhh, konsert pun bukan konsert orang muda macam Kpop tu. Tapi konsert legend, "Westlife The Twenty Tour". Kata laki aku, "konsert orang-orang tua". Aku pun bukan muda lagi, apetah lagi penyanyi Westlife. Sama-sama tualah kita ye . Hahaha. 😝


Special thanks to Rasyiqah Hassan yang bersusah payah dapatkan tiket. Beratur panjang untuk beli tiket ni. 12 jam kawwww, dia beratur semata-mata nak beli tiket ni. Gigih kan? Bangga aku ada member segigih ni. Harapkan aku memang idoklah. Kalau aku cakap cancel, mesti kena bakar hidup-hidup dengan dia ni. Kehkeh. 

Tiket Aku .. Kedudukan Seat di R11.

Aku memang excited nak pergi konsert  Westlife ni. Tapi entahla pada saat-saat akhir, aku hampir-hampir tak dapat pergi sebab jadual Encik Suami yang busy dengan training naik pangkat dia. Nasib baiklah few days before konsert Westlife ni, kami dah stay kat area Shah Alam. Takdelah nak pergi ke Shah Alam semata-mata konsert ni. Mau hangin Encik Suami nanti. 


Konsert bermula jam 8.30 malam tapi aku dah terpacak kat Stadium Melawati jam 4.45 petang. Excitedlah weh. Tapi menyesal jugak datang awal. Mereput tunggu kat luar. Haha. Bagi yang tak pernah tengok konsert, kamera adalah barang terlarang untuk dibawa masuk selain dari makanan. Jangan bawa okay or nanti kena tinggalkan kat luar. Peraturan-peraturan nak tengok konsert ni boleh korang baca kat tiket korang or sometimes penganjur akan alert kat Instagram diorang.

Tapi jangan bimbang. Dah nama pun stadium. Berlambak gerai buka kat luar. Official booth dan unofficial booth. Kalau official booth tu adalah diskaun compare dengan luar sebab ada promo, tapi kalau unofficial macam gerai burger tu .. harga di mahal sikit. 

Makanlah kenyang-kenyang sebelum masuk. Tapi kat pintu masuk stadium ada jual air mineral. RM2 ke RM3 sebotol. Tapi tak syoklah sebab air proses, bukan air mineral. Faham-fahamla rasa dia camana. 

Me, Rasyiqah & Syaza

Aku macam nak share video sekali kat entry ni. Tapi agak malas nak upload kat Youtube. Sebab ada suara aku sekali kat dalam video tu yang menyanyi kat belakang. Tak pepasal muntah ijo pulak korang nanti. *tskk, tskkk ... sedar diri*. Hahaha. Tapi aku percaya mesti ada yang dah upload kat Youtube. Silalah usha video mereka. 

Sementara itu, layan gambar-gambar kat bawah ni. Ampun maaf sebab kualiti tak bagus. Gambar ambil guna Iphone-X je. Tak secanggih kamera Huawei P30 yang boleh zoom kaw-kaw. 


Kalau korang tanya aku, best ke idok konsert diorang ni. Aku jawab best gila. Tak puas tengok diorang menyanyi. Maybe sebab aku membesar dengan lagu-lagu mereka. Umpama siulan ketika remaja, haruslah jadi excited kan bila pergi konsert diorang. Sampai serak suara ni menjerit dan menyanyi. Sahhh buang tabiat! Hahaha.


 Memang susah nak move on. Sebab best sangat ... Hahaha. Memory masa zaman remaja dulu. 

Ex-boyfriend.. Korang kenal tak? Hew, hew ..

Aku balik dengan hampa .. sebab konsert dah habis. Tengah-tengah jalan, tetibe terserempak dengan kereta yang dinaiki oleh diorang. Fuh lagi best, jalan jam weh sebab orang semua keluar. Hahaha. Apa lagi, aku dengan fans yang lain serbulah kereta diorang. Rezeki jangan ditolak. Kan? Kan? 😂


Tenggelam kejap mood aku nak update hari last di Padang Indonesia ni. Ini semua gara-gara handphone tetibe buat hal. Haih. Tetiba tak boleh on dan gambar pula banyak kat handphone aku. Bila cucuk dekat laptop dia keluar "Reset to Factory Setting". Sedih weh, sedih!! Sampai hari ni aku sedih.

Bila hantar kedai, kedai cakap tak boleh buat apa. Nak on balik kena Reset balik. Sebabnya ... handphone aku terlalu banyak sangat "isi" sampai handphone tak larat nak tampung. Eh, boleh pulak macam tu ye .. habis buat memory bebanyak tu kalau tak boleh simpan banyak gambar buat apa? 😫  

Luckily some of the pictures aku ambil guna phone Encik Suami. Adalah memory sikit untuk hari terakhir. Tapi tak banyak pun. Ishh takleh nak kenanglah. Sakit hati gila.


Hari terakhir di Kota Padang, kami tak keluar sangat pun. Jambatan Siti Nurbaya yang dekat dengan tempat penginapan kami tu pun, tak sempat nak pergi. Eh bukan tak sempat, tapi malas!! Nak heret bag ke sana ke sini. Hiks. Sudahnya pagi tu pergi beli souvenir dan pilih satu destinasi je. Haha.


Dari tempat penginapan kami ke Muzium Adityawarman ni takdelah jauh pun. Hari tu kami ambil grab je untuk ke sini. Muzium ni banyak info pun pasal adat-adat minangkabau dan sangat cantik kalau nak ambil gambar OOTD kat halaman muzium ni.


Masa kami pergi tu, rasanya aku dan Encik Suami je kat muzium ni. Haha. Ramai lagi kat Rumah Minangkabau yang kami pergi first day tu. Tapi okay jugak. Bolehlah bergambar sakan. Haha. Muzium ni terbahagi kepada 3 bahagian. Satu yang besar gedabak ni (2 tingkat), satu kat tepi kanan belakang dan satu betul-betul kat belakang.


Aku minta maaf sebab gambar-gambar dalam muzium semua kat handphone aku. Adehhh.. Tak dapek nak buek apo. Korang hadapla yo dengan apa yang ada je. Ampun!

 Eh ada gambar ni kat handphone ..
 Prehistoric Indonesia .. Nak baca kena zoom.
 Encik Suami pun nak OOTD jugak 😎

Flight pulang jam 5.20 pm ... By 2pm kami dah gerak ke airport. Jalan di Padang ni bukan boleh caya sangat pun. Walau tak semacet Jakarta, tapi once ada accident di pertengahan jalan .. jenuh wei nak tunggu. Nak tak nak kenalah bertolak awal bagi mengelak sebarang kemungkinan. Nak masuk ke dalam airport pun kena que panjang dulu kat pintu masuk sebab diorang nak check passport and tiket. Hanya penumpang sahaja yang dibenarkan masuk.

Bye Padang .. Bye Bukit Tinggi .. Jumpa lagi!

Itu jelah kisah percutian balik kampung ke Bukit Tinggi dan Padang Indonesia. Kalau ikutkan nak lama kat sana. Tapi kena ikut jadual Encik Suami. InshaAllah nanti aku pulang ke sana lagi. SIAPA NAK IKUT?! Kali ni kita explore tempat lain pulak. Weeeeeee ...

Sephora ni kan ... ermmm .. ermm ..

Suka buat sale bila aku tak rasa nak beli apa-apa. Bila aku rasa nak beli barang, takde pula dia nak buat sale. Kecik besar, kecik besar aku perhatikan Sephora ni lah ... Hishhhh ... Sadis betul nasib ni. Dahla setiap kali buka Yahoo je ternampak advertisement sale ni. Hiiiiishhhhhhhhh!!

SEPHORA TENGAH BUAT SALE .. 20% woi .. 20%. Banyak gak tu kalau korang nak borong make up or skincare. Tapi sale ni untuk GOLD and BLACK members je - "Sephora Beauty Pass Sale". 

Sephora Beauty Pass Sale

Sale sampai 8 September 2019. Siapa bukan ahli gold or black tu, kot-kot nak join sama .. bolehlah komen kat bawah ni. Nanti aku kasi nombor membership aku .. korang boleh guna. Hehehe.

Aku tak beli apa-apa sale kali ni. Sebab fokus sekarang Encik Husband punya training. Lepas dia habis training, baru boleh fikir nak buat apa dan beli apa. Sekarang tak boleh lagi. Masih berpuasa dari shopping ... Good bye Sephora Malaysia Sale. Nanti buat sale lagi tau ... Hehe.


Happy shopping.

Island Hopping di Kepulauan Bungus 

Tak tahu nak update ke tak pasal hari keempat ni. Bila fikir balik, rasa sakit hati gila tapi at the same time tak nak korang mengalami perkara yang sama. Tapi itulah adat resam kalau main redah je tanpa google apa-apa. Lesson learned Tatie! 

Jujur aku cakap, kalau ikutkan hati nak patah balik ke Bukit Tinggi. I should spend more time dengan saudara mara kat sana rather than pergi Padang and end up jadi macam ni. Tapi degil kan? Pergi pun dalam keadaan rushing mendadak dari Payakumbuh straight ke Padang, inilah yang jadi. Haih.

Hari keempat jalan-jalan di kepulauan Padang

Ceritanya macam ni .. Sebab laki aku cuti panjang dalam 7-8 hari minggu tu, maka timbul lah macam-macam plan nak ke sana ke sini. And dia ni suka pergi pulau. Alang-alang aku cadangkan balik kampung aku, kalau boleh aku nak bawa dia pergi pulau sekali. Tapi supposedly kami ke Kepulauan Mandeh tapi end up sampai di Kepulauan Bungus. Aku pun tak pernah sampai Bungus ni, so memula macam excited nak explore. Tapi hampehhhh...

 Apa-apapun kita breakfast dulu - Mie Pecal Padang

Dah acapkali pulang ke Bukit Tinggi, belum pernah sekali pun aku jejak kaki ke Padang. Selalunya bila sampai di Bandara Minangkabau, samaada saudara ambil atau supir ambil. That's why this trip, aku rasa nak bermalam dua malam di Padang. Tapi lain pula jadinya bila redah macam tu je. Kat Padang ni kami depend pada Grab sebab hari keempat nak ke pulau and hari kelima nak balik dah ke Malaysia.

And pagi tu around 6.30am, kitorang dah bersiap nak ke island. Mula-mula ingat nak ambil pakej yang tempat penginapan tu sediakan. After dia bagitau total amount, rasa eh mahalnya. Macam tak berbaloi pula. Terus kami decide pergi jelah ke jeti Bungus dengan Grab. Mana tahu ada agent pulau kat sana. Main redah je kan? Nak google takut lambat.

Tunggu bot kecil datang ambil kami

Masa sampai kat jeti macam takde pape. Yang ada feri ke Mentawai Island. Tapi kalau nak ke Mentawai seeloknya tidur kat sana. Sebab banyak aktiviti boleh buat kat sana, tambah lagi lokasi dia agak jauh dari jeti. Halamak! Terus aku stuck. Nasib baiklah abang Grab bantu. Sambil aku google kat handphone agent yang buat tour ke pulau Padang, sambil dia tolong call sekali.

Agent pertama call tak dapat. Cari lagi kat Facebook kalau ada yang lain. Cari, cari, cari .. jumpalah satu agent ni dna dia suruh kami tunggu di satu tempat tak jauh dari jeti tu.

Boat Kecil 850 ribu rupiah untuk 2 pulau

Aku happylah kan sebab dah jumpa. Kalau tak still stuck kat jeti Bungus ni.Tapi agak mahal juga sebenarnya kos island hopping kat sini. Entahlah .. Nanti aku cerita kat bawah nanti kenapa aku rasa mahal. Kalau tak kerana janji-janji palsu agent tu.

Lepas minta diskaun semua dia kasi 850 ribu untuk satu boat, pergi dua pulau dan lain-lain lagi. Boat tu hanya ada aku dan laki aku. Kalau pergi more than minimum 7 people, seorang jatuh 180ribu rupiah .. dia katalah. Tapi sebab berdua dia kira terus jadi harga macam tu dan timing pula ikut suka hati. Takpe, kita tengok dulu lawa ke idok dua-dua pulau ni.

PULAU PAGANG | PAGANG ISLAND


First sekali ke Pulau Pagang. Pulau ni takdelah jauh mana dari tempat pelepasan kami tu. Tapi sebab boat kecik, maka perjalanan terasa lama sikit. Sampai-sampai je tengok tak sampai 10 tourists ada kat situ. Rasa macam pergi private island la pula. Haha.


Suasana pun macam sunyi je. Hanya beberapa orang je yang snorkeling kat sini. Tapi air dia jernih dan cantik. Ikan-ikan pun tak macam kat perairan Malaysia. Ada yang aku tak pernah nampak. If korang lucky nampaklah penyu. Kat laut Padang ni banyak penyu. Banyak sangat. Kalah Perhentian. Haha. Tapi tak sempat nak ambil gambar diorang dah lari. 


Tapi aku bengang betul dengan tour agent yang aku amek ni. Janji macam bulan dan bintang, tapi habuk pun takde. Yela, makanan kata Kalio Ayam, dapatnya dendeng berlado sebesar hidung dengan nasi yang alahai makan 4 suap dah habis. Air pula bagi sebotol air mineral. Bab makan aku tak kisah sangat actually. Tapi yang aku kisah .... alat snorkeling dia tak kasi (mujur bawa sendiri punya), pastu janji rakaman/gambar aktiviti pulau dia kasi dalam CD, banana boat di Pulau Pagang dan lain-lain lagi. Nan hado wei .. ishh geram!! Kalau takde cakapla dari awal. Ini tak masa nak bayar tu kemain lagi. Dalam facebook dia pun kemain dia tawar macam-macam dalam pakej tu.


Coral dia biasa-biasa je. Ikan je yang banyak, ada yang kecik dan ada yang besar. Lagi-lagi kalau berenang kat area jeti tu. Tapi kena hati-hati. Sebab ke depan sikit dah dalam air dia dan arus pula agak deras. Indian Ocean lah katakan.. Siapa tak reti berenang macam aku ni silalah pakai life jacket.


Padang ni sebenarnya terkenal di kalangan mat salleh. Majority yang datang sini untuk surfing, stay kat pulau, pergi Mentawai dan lain-lain lagi. Masa aku kat Pulau Pagang ni, aku dengan laki aku je orang Melayu. Tourist lain adalah mat salleh. 

PULAU PASUMPAHAN | PASUMPAHAN ISLAND

Pulau kedua kami pilih Pulau Pasumpahan. Untuk island hopping di Padang ni korang boleh pilih pulau mana korang nak pergi. Tapi semua dekat-dekat je. Tapi kalau boleh, korang pergi kepulauan Mandeh dari pergi ke Bungus ni. Or ada masa lebih pergilah Mentawai. Kat sana ada orang asli which is boleh belajar culture diorang, dan ada macam-macam lagi aktiviti kat sana.


Berbalik pada cerita Pasumpahan Island ni, kalau tengok gambar kat google, amboi cantiknya. Tapi bila datang, halamak .. ini je ke yang diorang kata best, wow, mantap? Cantik lagi Pulau Mantanani kat Sabah tu hah.

Pulau Pasumpahan ni dah terlampau komersial dan ramai gila orang lokal kat sini. Kata tukang bawa boat kami, diorang memang ada boat pergi ulang alik dari jeti. No wonder lah kemain ramai picnic dan ada juga rombongan sekolah camping kat sini.



Tapi yang tak bestnya, bila dah terlalu ramai ... sampah pun banyak kat sana sini. Lagi menyedihkan korang snorkeling dengan plastik sampah. Arghhhh!! Tetiba teringat aku 4-5 penyu yang kami jumpa. Camanalah nasib diorang kan? 😥 


Tapi kalau korang suka hiking, kat Pulau Pasumpahan ni bolehlah mendaki bukit dan menikmati panorama dari atas bukit. Yang ni jelah aku rasa berbaloi kalau datang sini. Selebihnya agak 'nay' sikit. Maybe aku expect too much or maybe melihat sampah sana sini terus jadi hambar dan malas nak snorkeling kat sini.


Sebab aku malas nak snorkeling, aku pun habiskan masa dengan main buai, hiking dan lepak-lepak je. Dan mandi tukar baju semua kat sini. Lepas mandi, aku tengok pakcik boat bawa 2 cawan air. Agaknya lepas aku maki agent tu, baru dia tunaikan satu lagi janji .. "Coffee and Tea Session at the island". Hmmm.


Tak tahulah nak happy ke idok hari keempat ni. Tapi sepanjang masa aku dok complaint je kat cousin-cousin aku kat Bukit Tinggi tu. Padan muka kan? Degil. Supir nasihat taknak dengar. Puas supir cakap stay ajelah kat kampung. Aku nak juga pergi Padang. Okaylah pengalaman sekali. Pasni kalau balik terus pulang ke kampung je. Haha.


Nasib baiklah pergi Padang dengan Husband. Sampai tengah malam dengan takde penginapan (90% hotel sold out) dan terpaksa duduk kat tempat entah hape-hape sebab dah takde pilihan dah, pepagi main redah pergi jeti pastu stuck and masa nak balik ke kota Padang pula takde teksi atau Grab sebab area Bungus susah gila nak dapat public transport ke Padang. What a bad day for us, luckily semua ni terjadi masa dengan dia. 



 ~ bersambung




______________________________________________________________

Bercuti di Padang Indonesia
Percutian ke Padang Indonesia
Wisata di Padang Indonesia

Bila aku ke Padang dan Bukit Tinggi kali ni, ramai yang komen .. "Wah banyak benda sebenarnya boleh buat kat Bukit Tinggi ni eh?".

Ye kawan-kawan. Betul. Padang Indonesia ni takdelah sepadat Jakarta, tak seglamour Bali, tak sehebat Yogyakarta atau lain-lain. Tapi kalau korang betul-betul cari, sebenarnya kat sini banyak tempat-tempat menarik kat Sumatera Barat ni. Cuma .. kalau korang google "Tempat Menarik Di Padang", memang takkan jumpa apa yang menarik. Sebaliknya try cari "Tempat menarik di Sumatera Barat". InshaAllah pelbagai keunikan yang ada di setiap tempat.

Tapi perlu diingatkan, kat Padang ni tak macam di Bandung atau Jakarta, kat Bukit Tinggi ni nak kemana-mana kena depend pada supir ataupun gojek. (kat Padang je ada Grab). Kalau kat Bukit Tinggi, ada angkutan kota dan gojek tapi kalau tak biasa dengan jalan-jalan kat sana memang memeningkan sikit. Dan kalau nak beli simkad kat Bukit Tinggi, memang susah sikit berbanding tempat lain di Indonesia. Sebab diorang kawal pembelian simkad sini dari scam. Hanya orang sini sahaja yang boleh beli simkad. 😟

Sebelum check out, ambil gambar kenang-kenangan di hotel dulu

Macam aku cakap di entry sebelum ni, trip kali ni jenis redah je. Hari ketiga di Bukit Tinggi Indonesia ni, aku dah blur nak pergi mana. Nak tak nak, aku suruh laki aku bersiap dan check out hari tu. Rasa nak stay tempat lain pula nanti. Dia pun macam tercengang. Betul ke keputusan bini dia ni. Haha. 

Selepas breakfast and check out, aku bawa dia ke Jam Gadang dulu. Jam Gadang ni mercu tanda Kota Bukit Tinggi. Walaupun sekadar Jam, tapi tak sah kalau ke Bukit Tinggi tapi tak bergambar kat sini. Lokasi Jam Gadang ni terletak kira-kira 4 minit dari hotel Novotel kami. Jalan kaki je .. dekat! 

Jam Gadang Bukit Tinggi

Sebelah Jam Gadang adalah Pasar Atas. Tapi Pasar Atas ni ada yang masih dalam pembinaan setelah sebahagiannya hangus terbakar dijilat api beberapa tahun lepas. Kat Pasar Atas tu bolehlah beli telekung sulam (Bukit Tinggi terkenal dengan kehalusan seni kain sulam/telekung sulam), batik, souvenir dan lain-lain lagi. Dan berhampiran dengannya pula ada kafe di lereng bukit which is best gila kalau lepak malam-malam sambil menikmati pemandangan gunung berapi. Kat situ juga ada pisang cheese yang sedap yakmat.

Tapi kan ... kalau nak murah boleh ke Pasar Kuning. Kat situ boleh beli kain lace, barang basah seperti kentang ketek, belut, buah salak, kain sulam dan banyak lagi. Cuma dia ada bahagian basah dan bahagian kering. Dari jam gadang ni boleh naik gojek atau angkutan kota kalau nak ke sana. Ini kalau korang mencari tempat shopping di Bukit Tinggi Indonesia lah.

Berbalik pada cerita aku ...

Pagi tu, masa waktu subuh aku dah pesan kat supir. Mungkin hari ni aku nak tidur kat tempat lain pula supaya dia alert dan take note. Tapi idokla aku bagitau nak tidur mana. And masa dia ambil kami, baru aku cakap .. aku nak ke Payakumbuh. 

PAYAKUMBUH ???


Tak ramai orang Malaysia tau Payakumbuh ni. Lagi-lagi kalau datang dengan travel agent. Rata-ratanya dibawa ke Bukit Tinggi, Pandai Sikek dan Istana Pagaruyung di Batu Sangkar. Lagipun Payakumbuh ni jauh sikit dari Bukit Tinggi. Maybe sebab tu lah orang Malaysia jarang ke sini.

Pertama sekali kami ke Harau Valley atau bahasa Melayu, Lembah Harau.


Ibarat Grand Canyon di Amerika, Harau Valley ni antara tempat wisata terkenal di Payakumbuh.Kat sekitar Harau Valley ni ada macam-macam tarikan. Tapi dah nama pun Sumatera, kalau nak pergi mana-mana pasti ada hidden charge. Sebab tu jugala ramai supir yang kalau boleh taknak ke sini. Sebab nanti nak masuk kena bayar lain, nak pergi situ kena bayar lain, sini kena bayar lain .. Ish peninglah. Tapi sangat-sangat berbaloi bila dah sampai sini.

Tapi ... ada tapi lagi? Haha. Kat sini panas sikit berbanding Bukit Tinggi dan korang boleh pilih untuk menginap di Harau Valley ni. Dia ada homestay yang unik-unik di sekitar valley ni.

Air Terjun yang tak nampak seperti air terjun 

Di Harau Valley ni juga terdapat banyak air terjun. Tapi kalau nak tengok yang besar-besar kena masuk ke dalam lagi dengan berjalan kaki. Kalau korang ada banyak masa bolehlah pergi. Masa aku teramat suntuk, hanya sempat pergi apa yang dekat sahaja. Itupun hanya dua air terjun je yang sempat kami pergi. Satu yang atas ni, satu lagi gambar di bawah ni. 

 Air Terjun Sarasah Valley 

Dekat area air terjun Sarasah Harau Valley ni banyak tempat-tempat best untuk ambil gambar. Malangnya kami tak cukup masa. Rasa macam nak repeat je next time. 

Next kami ke Kelok 9, Payakumbuh.

 

Kelok 9 dan Kelok 44 sangat berbeza. Kalau Kelok 44 tu semulajadi, tapi di Kelok 9 ni dia dah bina jambatan cantik. Kelok 9 ni lagi cantik kalau pergi time senja. Sebab dia diserikan dengan limpahan cahaya lampu cantik yang cukup cantik. Tak percaya? Try google.

Sepanjang Kelok 9 ni terdapat banyak gerai-gerai yang boleh singgah minum. Tapi menduga juga kalau nak turun singgah. Belum je turun kereta, korang dah dikerumuni photographer-photographer jalanan yang offer nak ambil gambar korang dengan bayaran.


Dari Kelok 9 ni dah dekat sangat kalau nak ke Pekan Baru. Satu jalan ... Tapi dari Kelok 9 ke Padang sangat-sangat jauh. Yang ni nanti aku cerita di akhir entry ni. Hehe.


Next, aku tanya supir .. mana lagi dekat Padang Mangateh atau Kapalo Banda Taram. Dia pun blur-blur sebab jarang sangat orang Malaysia datang nak pergi situ. Dia sendiri tak pernah sampai. Sama-sama kitorang buka Waze nak tengok jalan. Tapi aku fikir-fikir balik, masa macam tak cukup nak pergi dua-dua. Tambah lagi hari nak hujan. So, ke aepala Banda Taram dulu lah.

Sampailah kami ke Kapalo Banda Taram, Payakumbuh.

Sumpah Cantik Gila Tempat Ni

Aku pun actually google je, tempat menarik di Payakumbuh dan terjumpa Kapalo Bandar Taram ni. Kalau ikut google biasa-biasa je tempat ni. Tapi bila sampai .. Subhanallah. Cantik wei. Cantik gila. Cantik yang tak terungkap. Korang kena pergi sini anda tengok depan mata sendiri. Air dia pun jernih.

Susur Jalan di Kapalo Banda Taram

Sayangnya aku tak bawa kelengkapan picnic. Kalau tak memang aku join berkelah kat sini. Hiks! Dalam gambar aku ni nampak macam tak ramai kan? Tapi in reality ramai je kat sini. Tapi tak seramai bila cuti sekolah lah. Kat sini ramai juga yang buat aktiviti berakit, camping dan macam-macam lagi. Tapi awas ya, jangan sesekali buat perkara terkutuk. 


Masa aku duduk-duduk sambil main air, nampaklah orang keluar masuk jalan kat gambar bawah ni. Sebab aku tak google lebih lanjut, maka aku tertanya-tanya apa benda yang ada kat dalam tu. Bukan setakat orang jalan kaki keluar masuk, motosikal yang masuk hutan tu pun sama juga. Sebabkan aku rasa curious nak tanya .. aku pun ajak husband meneroka apa yang ada kat dalam ni.

 Kaki basah terpaksalah berkaki ayam masuk ke dalam ni

Kira-kira 5 minit berjalan kaki, sampailah ke Hutan Pinus Wakanda. Hutan Pinus Wakanda ni aku rasa macam baru je established. Haha. Ke dah lama tapi baru nak dikomersialkan untuk pelancongan?  Hmmm..

Tapi ini antara lokasi filem Buya Hamka yang baru je lepas shooting bulan April lepas. Tapi aku tak pasti filem ni dah ditayangkan ke belum kat pawagam. Rasanya belum kot sebab baru lagi.

 Hutan Pinus Wakanda lokasi Buya Hamka


Lama jugala aku habiskan masa kat sekitar Kapalo Banda Taram. Eiiii, geram je rasa sebab tak dapat mandi. Korang kalau pergi Padang, please singgah sini. Please! 🙏

 Crepes Laba-laba Kapalo Banda Taram 

Niat untuk ke Padang Mangateh terpaksa dibatalkan memandangkan jam dah pukul 6 petang. Aku pula baru buat decision untuk tidur kat Padang malam tu. Memang kerja gila! Puaslah supir bagi cadangan tidur kat Painan lah, Pariaman lah .. Tapi aku degil nak tidur kat Padang juga malam tu. Jarak Payakumbuh ke Padang lebih kurang 4 hingga 5 jam dan terpaksa patah balik ke Bukit Tinggi sebelum sampai Padang.

Bila dah sampai Padang, lain pula jadinya bila kat Padang semua hotel FULL gara-gara kakitangan kerajaan Indonesia berkumpul di Padang untuk mesyuarat apa tah. Halamak!! Menyesal wei. Padan muka kan tak nak dengar cakap supir. 😓 Sudahnya kami terpaksa tidur di bilik di hostel backpackers malam tu. Itu je yang available. Dasyat betul .. hotel besar-besar pun full. Nasib badanlah, suka sangat main redah je kan? Huhuhu.


~ bersambung.


Sexy Red Lips