Latest Posts

Showing posts with label VACATION. Show all posts
Showing posts with label VACATION. Show all posts
Bukan kali pertama, bukan kali kedua .. Tetapi dah banyak kali aku ke sini. Kemana kalau tidak lain dan tidak bukan Taman Negara Pahang. Seawal usia 8 tahun aku dah mula dibawa ke sini oleh arwah abah. Ketika tu pun 'famtrip' bersama ahli keluarga dan saudara mara. 

Tapi masa tu budak-budak lagi. Manalah tau nikmat alam semulajadi yang diciptakan Illahi. Ngeee.. Then University trip, famtrip, school trip and blablabla dan baru-baru ini aku berpeluang ke sana balik bersama Tourism Malaysia dalam sesi 'Pahang EcoFamTrip 2016' yang disertai media dari Guangzhou, Singapore, Philippines dan Malaysia.


Tapi dalam banyak-banyak benda di sini, of course Walkway Canopy ni menjadi pujaan hati. Mendapat gelaran The World's Longest Canopy Walkway in the World,  Taman Negara Pahang ini saban tahun menjadi tumpuan khususnya pelancong dari luar, datang dan merasai sendiri pengalaman berjalan di atas canopy walkway ini.


Bagi mereka yang takut pacat dan lintah, korang tak payah takut. Sebab all the way jalan atas platform kayu seperti gambar di atas ni. Just bring a bottle of water dan towel kecik. Oh yea, duit sekali untuk bayar tiket masuk ke canopy walkway.


So hari tu, kami dibahagi mengikut negara dan diketuai oleh seorang tour guide. Tour guide tu harus. Takutlah kang sesat di tengah hutan. Tapi aku adalah sesekali terserempak dengan mat salleh yang selamba badak jalan tanpa tour guide, lagi hebat siap pikul backpack lagi. Woahhh!!!


Tapi tour guide kami rajin. Mana pokok yang ganjil mesti dia suruh kami berhenti dan explain kelebihan pokok atau daun tersebut. Banyaklah ilmu yang aku dapat sepanjang perjalanan ni.


Tak jauh mana pun perjalanan ke canopy walkway ni. Just abaikan perasaan penat. Apa korang perlu buat, enjoy and relax. Nikmatilah pemandangan. Jangan jalan laju nanti cepat penat! Minum air sesekali bila haus. Sepanjang perjalanan ada 1 toilet je. Tu pun so-so, jadi betterlah beringat ketika minum air. Huahuahua. =P

Jalan dan jalan, akhirnya sampai juga ke point dia.


Harga Tiket Canopy Walkway Taman Negara Pahang

Untuk kanak-kanak RM3 dan untuk dewasa RM5. Tapi kalau korang dah siap-siap bayar kat agent, dah tak payah dah beli tiket. Semua dah termasuk dalam pakej.

Cuma, cuma, cuma ... kat sini ada jual air. Kalau terlupa bawa air.

Air Air .. RM2.50 each!
Semut Daging - kalau gigit sakit terasa sampai ke daging.

Dengan lafaz, bismillah kita mulakan perjalanan...


For first timer mungkin korang akan gayat ketika berjalan di canopy walkway ni. So, apa aku buat dulu ... just enjoy! Jangan pandang bawah. Beranikan diri jalan laju. Tapi macam aku, lagi orang tu slow, lagi aku suka lompat-lompat dan goyangkan.. Nasib kaulah Pojie...!! Hahaha.


Sebagai langkah keselamatan kat sini, setiap orang jaraknya dengan orang kedua adalah 10 meter. Tak boleh dekat-dekat atau pegang tangan. Kena jalan jauh-jauh.

Turun Tangga

Malangnya masa EcoFamTrip ni diorang buat sekerat jalan je. Sebabnya ada pokok dah nak tumbang, maka mereka tutup sebahagian laluan canopy walkway ni. Arghhh rugi! 

Sesumpah

Info :
Panjang Canopy Walkway di Taman Negara Pahang ini adalah 530 meter panjang dan 40 meter above the ground level.

Waktu Operasi :
Sabtu - Khamis  => 11 am sampai 2.45 pm
Jumaat  => 9 am sampai 12 tengahari.

_____________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia .. Terima kasih Tourism Malaysia.


Tahun lepas ketika Pantai Timur dilanda bah, aku cuak dan risau. Bolehkah mereka ni survive ketika air sungai Tembeling ni mencapai ke paras merbahaya? Itulah soalan aku ketika sampai di Taman Negara Pahang baru-baru ni.

Namun selepas mendengar jawapan dari 'orang local', aku jadi lega. 

Anak orang asli

Memang tidak dapat dinafikan mereka ni mempunyai nilai survival yang sangat tinggi. Kalau akulah kan ... kalau korang tinggalkan di tengah-tengah hutan seorang diri mahu menangis berbaldi-baldi. Wei, takut!!! Aku tak secekal mereka. T_T

Wanita orang asli bersama 2 orang anaknya mandi sungai

Berkunjung ke Perkampungan orang Asli suku Batek adalah antara agenda yang terdapat di EcoFamTrip 2016 baru-baru ni. Seingat aku dulu masa course trip zaman UiTM, perkampungan mereka di terletak di tempat lain. Hurmmm...

Rupa-rupanya mereka ni telah berpindah sejak banjir besar tahun lepas. Well itulah antara bukti mereka ni cekal, bijak dan kuat,. Kehidupan mereka sering berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat. Tiada tempat tetap!


Perkampungan orang asli Batek ni adalah antara tarikan di Taman Negara Pahang. Kata guide kami, sebenarnya banyak lagi orang asli di tengah hutan. Tapi kebanyakan mereka suka buat hal sendiri dan taknak bercampur dengan masyarakat luar even sesama orang asli.


Sampai-sampai je sini kami disambut oleh Tok Batin. Jangan tak tahu mereka masih mengamalkan adat mereka okay! So, inilah peluang keemasan untuk melihat sendiri gaya hidup mereka yang sangat unik dan pure. Seterusnya, kami diajar untuk menyumpit dan menghidupkan api.


Orang asli Batek di Pahang kebanyakan berkulit gelap dan berambut kerinting. Walaupun berkulit gelap, bila mereka senyum manis je muka. Hehe.


Antara gaya hidup yang masih dipraktikkan suku kaum Batek ni seperti memburu binatang, sexual lifestyle dan dengar cerita mereka ni susah gila nak berenggang dengan anak. Disebabkan itu, mereka enggan menghantar anak ke sekolah. Kalau boleh setiap masa, setiap saaat anak tu berada di depan mata mereka.

Oleh sebab itu ramailah orang luar jadi volunteer sebagi cikgu dan datang ke sini untuk mengajar orang asli di Pahang ini. Yang mana datang in group bolehlah buat CSR (corporate social responsibility). Mengajar mereka secara berkumpulan.


Aku perhatikan mereka ni sebenarnya minat nak belajar. Semua bagi tumpuan. Tiada seorang pun berborak di belakang. Pelajar yang baik!

Pesanan aku simple, kalau nak ambil gambar mereka, mintalah kebenaran. Respect privacy mereka sebagaimana mereka respect kita. Heeee :)


__________________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia
Annyeonghaseyo ...

Korea sememangnya terkenal di kalangan mereka yang suka jaga kecantikan. Lambakan produk kecantikan yang terkenal dengan kualiti dan keberkesanan ini menjadi tarikan utama di bumi Kimci ini. Tambahan lagi wanita-wanita Korea amat menitikberatkan soal kecantikan. 

Antara yang famous adalah face mask. Kalau ke Myeongdong kat Seoul tu ... MasyaAllah, rambang mata wei. Sana sini face mask. Sampai aku blur nak beli yang mana. Last sekali angkut semua bawa balik. Muahahaha.

Daegu

Dan masa FamTrip Airasia X menjelajah Gyeongbuk Province baru-baru ni, kami sempat ke SkyLake. SkyLake ni antara brand terkenal kat Korea. 

"We believe in the power of nature and the various herbs it offers in bringing out the healthiest version of our skin. That is why we pay special attention to selecting our natural ingredients and incorporating them to serve our customers’ specific needs. Skylake’s patented production method includes 72 hours of boiling 18 main ingredients, and allowing another 90 days of maturation and fermentation period of the extracted distillate. Our products are especially loved by those who have sensitive skin or try to steer away from chemicals that most skincare brands use. We carry a wide range of products that people love regardless of age and gender." - Skylake


Tapi kunjungan ke SkyLake ni sangat bermakna sebab kami dapat mempelajari cara-cara buat face mask atau dalam bahasa lain hanbang mask (Make-Do-It-Yourself). Haaa, lepas ni kalau ada produk Tatie Skincare kat pasaran, korang tau la ia diadaptasikan dari kelas ni. Hehe.


SkyLake ni menggunakan bahan-bahan semulajadi dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia yang berbahaya. Lokasinya adalah di Down Town Daegu. Kalau susah sangat, cari je Dong-Seong-Ro.

Kedai SkyLake
Miss Korea pun pakai SkyLake

Apa yang best pasal kelas ni, ianya tertutup. Tapi untuk join kelas ni, korang perlu buat reservation terlebih dahulu. Tak boleh main redah je!! Minimum 4 orang untuk 1 kelas.

Call : 053-857-2380 (reservation)

Kelas di SkyLake Daegu
Wajib pakai ... untuk kebersihan
Bergambar dulu sebelum kelas bermula
Cikgu bagi penerangan

Masa kelas tu, kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan. 1 kumpulan 2 orang. Teamwork gitu. Kalau masker tu tak jadi, ko salahkan partner ko tu. Haha.


Kelas ni simple dan mudah difahami. Mula-mula dia akan tunjukkan video dan kemudiannya ajar satu persatu sampailah produk tu menjadi. Eh, serius lah nak datang lagi. Ketagih pula nak buat benda-benda ni. Syok pula main campur-campur bahan. Haha.


Bila dah siap semua, tibalah masa untuk proses packing pula. Tak boleh terlebih atau terkurang. Nanti rugi business. Hahaha.

Oh ya, group aku pilih Brightening Mask. Bajet nak lawan Qu Puteh la pasni. Hiks. 

Seelok-eloknya gunakan mask secepat mungkin selepas buat
Antara bahan-bahan yang digunakan
Gunalah produk kami .. Haha

Banyak ilmu yang aku dapat dari join kelas ni. And I know, kalau bersungguh-sungguh boleh join sekaki dengan si Namee Roslan terjun dalam business Kosmetik pula. Hewhew. Tapi nak buat camana, eden pemaleh..!!

Kalau korang berminat nak join, silakan.. Masyuk oi. Lagi satu, kelas ni bagus. Semua bahan semulajadi. Mujarab ok!!

Harga seperti di bawah :

Course 1 : Soup (80g) + Shampoo (100g) = 15 000 won
Course 2 : Soup (80g) + Essence Skin (40g) = 15 000 won
Course 3 : Shampoo (100g) + Essence Skin (40g) = 19 000 won
Course 4 : Hanbang Mask = 10 000 won

Additional Fee will be 9000 won per one product.

Soalan :
Boleh ke bawa balik produk yang telah dibuat tu?

Jawapan :
Boleh ... !!

Lepas kelas apa lagi .... SHOPPINGLAH!!



Lokasi & Waktu Operasi :

Headquarter (10:00 ~ 18:00)  
(145 Daehan-ri, Wachon-myeon, Gyeongsan-si, Gyeongbuk, Korea 

* Novotel Branch (11:00 ~ 20:30)
(B1, Novotel, Jungangro, Daegu) 

Terima kasih Airasia X dan Korea Tourism Organization kerana menaja trip Kisah Tatie ke Gyeongbuk Province. Kamsahamida!


Sexy Red Lips