Latest Posts

Showing posts with label MALAYSIA. Show all posts
Showing posts with label MALAYSIA. Show all posts
Tajuk dah seakan-akan sama dengan Tatie is backkkkkkkk!! Hahaha ... Well, this is my first trip after berehat sekian lama. Sampaikan my friend tanya ... "kenapa dalam bebanyak invitation, aku pilih yang ini?". Sebab dia special! Hah, gittewwwww.. 

Masa aku dapat invitation dari Tourism Malaysia untuk Welcome Ceremony SUPERSTAR GEMINI ni, rasa nak melompat-lompat keriangan. I'm sooo excited. Bertambah-tambah bila tahu Superstar Gemini kembali. So, I decided untuk buat comeback dengan trip ni. 


Untuk pengetahuan korang, SUPERSTAR GEMINI ni menggantikan Superstar Libra yang dah pencen dari dunia pelayaran. No moreeee SUPERSTAR LIBRA lepas ni. Tapi kalau korang rindu, bolehlah jenguk-jenguk entri lama aku dengan klik Superstar Libra kat bawah ni.


Kedua-duanya ada pros and cons. Tapi sumpah dua-dua kapal ni best gila. Tak rugi kalau korang spend duit untuk menikmati pelayaran Starcruise ni. 


~ bersambung ~

Salam hormat, salam satu Malaysia.

Fuh... fuh .. berhabuk belog ini setelah sekian lama menyepi. Entah mengapa mood nak berbelog dah ke laut. Tapi korang still boleh follow aku kat Instagram tau : http://www.instagram.com/izzatihazrul ... aku still update kat situ. Weeee.... :)

So sepanjang kesepian aku ni, adalah beberapa tempat yang aku pergi seperti England dan juga Yogyakarta. Rasa-rasa nak update ke tak eh? Hehehe.

Tapi yang pastinya hari ni aku nak cerita pengalaman aku menginap di Legoland Malaysia Resort Johor. Aku pasti ramai dah pernah menginap kat sana kan? Tapi aku first time and seriously, I wanna go there again!! Syoklah stay situ .. Dari lobi, lift yang super happening, food for breakfast and dinner sampailah ke bilik. Totally made my day.

Hallway

Aku pergi baru-baru ni atas undangan pihak Legoland sempena pelancaran Legoland Malaysia Resort's Halloween Brick or Treat Party Night (tengah berlangsung sekarang tau sehingga 31 Oktober 2016 ni).

Hiasan Halloween di mana-mana

So kami diberi bilik jenis premium adventure theme ..

As a first timer, I don't expect much. Perasaan sebelum tu like, "maybe bilik biasa-biasa". Tapi bila dah check in dan masuk bilik. Fuh, luar biasa betul keadaannya. 

Lobi hotel (port lepak untuk kanak-kanak)
Front desk

Bilik dibahagikan kepada 2 bahagian. Untuk kanak-kanak dan untuk ibu bapa. Dipisahkan dengan sliding door. Bukan tu je, dalam bilik kanak-kanak siap ada tv lagi untuk diorang. So, takdelah adegan berebut tv nanti. 

Sliding door

Marilah kita lihat part dewasa dahulu... 

Katil yang luas (king size)
Meja, tv and etc.
Wifi password kat tv ye ...
Trivia teka teki ...
 Welcome note
 Inilah tentera-tentera yang aku bawa hari tu .. haha

Soala trivia teka teki tu haruslah korang selesaikan untuk buka peti besi yang terdapat kat bahagian kanak-kanak tu. Semua clue ada kat bilik. Agak memeningkanlah juga. Mujur ada anak gajah, empunya belog kitepunye.com tu datang membantu. Mekasih!

Untuk bilik kanak-kanak, ia boleh menempatkan 3 orang. Al-maklumlah katil 3 tingkat. Yang bawah sekali tu kena tarik keluar. Agak tersembunyi sedikit. Hehe.

Ruang kanak-kanak ...
TV ... and lego.. and lego ..
Salah satu clue kat sini tau
 Peti ni lah korang kena buka
Taraaa, inilah isi dalam dia ...
 Sekotak lego dalam bilik
 Almari jenis open concept

Seronoklah stay sini. Memang lain dari yang lain. Kanak-kanak pun tak jemu. Selalunya memang bermasalah sikit kalau bawa bebudak ni kan? Tapi di Legoland Malaysia Resort, mereka ada cara untuk buat kanak-kanak ni terpesona. Dalam kata lain, pandai tackle hati diorang. Siap request nak duduk kat lobi lagi. Hahaha.

 Hiasan lego di mana-mana .. 
 Sinki for adult and sinki for kids
Amenities

And the most precious moment adalah ....

Sunset dari bilik. Subhanallah .. 

Selain dari ruang lobi yang kids friendly, kat satu tempat lain terdapat juga City Play. Which is ada ruang beriadah untuk budak-budak. Dan jangan bimbang dengan keselamatan diorang sebab hotel ni dijamin selamat. Security ketat! 

 City Play
 Kedai Lego

Memandangkan sekarang tengah panas dengan halloween, so sana sini memang ada dekorasi halloween. And malam tu pun ada mini show kat lobi. This one, aku tak berani jamin hari lain ada ke tak. Maybe follow tema kot.  Tapi apa yang aku boleh jamin, bebudak suka. Siap menari-nari lagi. Termasuklah si Fatimah tu.. Oh fatimah ...


And kalau korang stay sini, aku suggest tryla buffet diorang. Memang berbaloi. Banyak pilihan makanan sampai dah tak tahu nak makan apa. Semuanya sedap. Ini ikhlas dari hati. Review ikhlas! My sister pun sampai terkelu tengok pilihan makanan yang ada.


Insyallah ini bukan kunjungan terakhir aku. Hopefully I can come again in the future. Really love this hotel a lot! Thank you Legoland.

Untuk kengkawan yang teringin nak stay sini .. Bolehlah jenguk-jenguk website mereka.


Perlu diingatkan, hotel ni selalu fully booked. Kalau nak stay, sila book cepat!
(^_^)


Bukan kali pertama, bukan kali kedua .. Tetapi dah banyak kali aku ke sini. Kemana kalau tidak lain dan tidak bukan Taman Negara Pahang. Seawal usia 8 tahun aku dah mula dibawa ke sini oleh arwah abah. Ketika tu pun 'famtrip' bersama ahli keluarga dan saudara mara. 

Tapi masa tu budak-budak lagi. Manalah tau nikmat alam semulajadi yang diciptakan Illahi. Ngeee.. Then University trip, famtrip, school trip and blablabla dan baru-baru ini aku berpeluang ke sana balik bersama Tourism Malaysia dalam sesi 'Pahang EcoFamTrip 2016' yang disertai media dari Guangzhou, Singapore, Philippines dan Malaysia.


Tapi dalam banyak-banyak benda di sini, of course Walkway Canopy ni menjadi pujaan hati. Mendapat gelaran The World's Longest Canopy Walkway in the World,  Taman Negara Pahang ini saban tahun menjadi tumpuan khususnya pelancong dari luar, datang dan merasai sendiri pengalaman berjalan di atas canopy walkway ini.


Bagi mereka yang takut pacat dan lintah, korang tak payah takut. Sebab all the way jalan atas platform kayu seperti gambar di atas ni. Just bring a bottle of water dan towel kecik. Oh yea, duit sekali untuk bayar tiket masuk ke canopy walkway.


So hari tu, kami dibahagi mengikut negara dan diketuai oleh seorang tour guide. Tour guide tu harus. Takutlah kang sesat di tengah hutan. Tapi aku adalah sesekali terserempak dengan mat salleh yang selamba badak jalan tanpa tour guide, lagi hebat siap pikul backpack lagi. Woahhh!!!


Tapi tour guide kami rajin. Mana pokok yang ganjil mesti dia suruh kami berhenti dan explain kelebihan pokok atau daun tersebut. Banyaklah ilmu yang aku dapat sepanjang perjalanan ni.


Tak jauh mana pun perjalanan ke canopy walkway ni. Just abaikan perasaan penat. Apa korang perlu buat, enjoy and relax. Nikmatilah pemandangan. Jangan jalan laju nanti cepat penat! Minum air sesekali bila haus. Sepanjang perjalanan ada 1 toilet je. Tu pun so-so, jadi betterlah beringat ketika minum air. Huahuahua. =P

Jalan dan jalan, akhirnya sampai juga ke point dia.


Harga Tiket Canopy Walkway Taman Negara Pahang

Untuk kanak-kanak RM3 dan untuk dewasa RM5. Tapi kalau korang dah siap-siap bayar kat agent, dah tak payah dah beli tiket. Semua dah termasuk dalam pakej.

Cuma, cuma, cuma ... kat sini ada jual air. Kalau terlupa bawa air.

Air Air .. RM2.50 each!
Semut Daging - kalau gigit sakit terasa sampai ke daging.

Dengan lafaz, bismillah kita mulakan perjalanan...


For first timer mungkin korang akan gayat ketika berjalan di canopy walkway ni. So, apa aku buat dulu ... just enjoy! Jangan pandang bawah. Beranikan diri jalan laju. Tapi macam aku, lagi orang tu slow, lagi aku suka lompat-lompat dan goyangkan.. Nasib kaulah Pojie...!! Hahaha.


Sebagai langkah keselamatan kat sini, setiap orang jaraknya dengan orang kedua adalah 10 meter. Tak boleh dekat-dekat atau pegang tangan. Kena jalan jauh-jauh.

Turun Tangga

Malangnya masa EcoFamTrip ni diorang buat sekerat jalan je. Sebabnya ada pokok dah nak tumbang, maka mereka tutup sebahagian laluan canopy walkway ni. Arghhh rugi! 

Sesumpah

Info :
Panjang Canopy Walkway di Taman Negara Pahang ini adalah 530 meter panjang dan 40 meter above the ground level.

Waktu Operasi :
Sabtu - Khamis  => 11 am sampai 2.45 pm
Jumaat  => 9 am sampai 12 tengahari.

_____________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia .. Terima kasih Tourism Malaysia.


Tahun lepas ketika Pantai Timur dilanda bah, aku cuak dan risau. Bolehkah mereka ni survive ketika air sungai Tembeling ni mencapai ke paras merbahaya? Itulah soalan aku ketika sampai di Taman Negara Pahang baru-baru ni.

Namun selepas mendengar jawapan dari 'orang local', aku jadi lega. 

Anak orang asli

Memang tidak dapat dinafikan mereka ni mempunyai nilai survival yang sangat tinggi. Kalau akulah kan ... kalau korang tinggalkan di tengah-tengah hutan seorang diri mahu menangis berbaldi-baldi. Wei, takut!!! Aku tak secekal mereka. T_T

Wanita orang asli bersama 2 orang anaknya mandi sungai

Berkunjung ke Perkampungan orang Asli suku Batek adalah antara agenda yang terdapat di EcoFamTrip 2016 baru-baru ni. Seingat aku dulu masa course trip zaman UiTM, perkampungan mereka di terletak di tempat lain. Hurmmm...

Rupa-rupanya mereka ni telah berpindah sejak banjir besar tahun lepas. Well itulah antara bukti mereka ni cekal, bijak dan kuat,. Kehidupan mereka sering berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat. Tiada tempat tetap!


Perkampungan orang asli Batek ni adalah antara tarikan di Taman Negara Pahang. Kata guide kami, sebenarnya banyak lagi orang asli di tengah hutan. Tapi kebanyakan mereka suka buat hal sendiri dan taknak bercampur dengan masyarakat luar even sesama orang asli.


Sampai-sampai je sini kami disambut oleh Tok Batin. Jangan tak tahu mereka masih mengamalkan adat mereka okay! So, inilah peluang keemasan untuk melihat sendiri gaya hidup mereka yang sangat unik dan pure. Seterusnya, kami diajar untuk menyumpit dan menghidupkan api.


Orang asli Batek di Pahang kebanyakan berkulit gelap dan berambut kerinting. Walaupun berkulit gelap, bila mereka senyum manis je muka. Hehe.


Antara gaya hidup yang masih dipraktikkan suku kaum Batek ni seperti memburu binatang, sexual lifestyle dan dengar cerita mereka ni susah gila nak berenggang dengan anak. Disebabkan itu, mereka enggan menghantar anak ke sekolah. Kalau boleh setiap masa, setiap saaat anak tu berada di depan mata mereka.

Oleh sebab itu ramailah orang luar jadi volunteer sebagi cikgu dan datang ke sini untuk mengajar orang asli di Pahang ini. Yang mana datang in group bolehlah buat CSR (corporate social responsibility). Mengajar mereka secara berkumpulan.


Aku perhatikan mereka ni sebenarnya minat nak belajar. Semua bagi tumpuan. Tiada seorang pun berborak di belakang. Pelajar yang baik!

Pesanan aku simple, kalau nak ambil gambar mereka, mintalah kebenaran. Respect privacy mereka sebagaimana mereka respect kita. Heeee :)


__________________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia
Sexy Red Lips