Latest Posts

Showing posts with label THAILAND. Show all posts
Showing posts with label THAILAND. Show all posts
 สวัสดี ... SAWADEEKA !!

Bersambung lagi di trip Star Cruise Superstar Gemini.

Celik mata dari beradu .. sedar tak sedar kami dah pun memasuki perairan Thailand. Kemain excited tak sabar nak turun dari kapal. Caittt, padahal baru seminggu balik dari Hatyai masa tu. Haha. Well, aku tak pernah puas dengan Thailand. I LOVE THAILAND - their culture, food and shopping!! 💘

Phuket, Thailand

Kalau dulu, kami sampai Phuket tengahari, kali ni dari Pelabuhan Klang - Phuket mengambil masa yang panjang. Dup, dap, dup, dap .... sampailah kami jam 3 petang. Tapi korang tak terasa pun, sebab masa kat kapal dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang disediakan Superstar Gemini. Rajin atau malas je. Tapi actually aku lagi prefer duk bilik sambil tunggu kapal sampai Patong. Dah dapat bilik best, haruslah digunakan sepenuhnya. Haha.

 Kemain laju semua ... tak sabar nak makan tomyam lettew!

And masa kat Phuket ni, passport kita dipegang oleh Superstar Gemini. Tak perlulah nak beratur hadap immigration bagai. Turun bawa duit je kot-kot nak makan Banana Pancake or Massage or suka hati koranglah nak buat apa. Free and Easy!! Hahaha. Tapi kalau korang nak ambil pakej, boleh ambil pakej tour dengan Superstar Gemini. Lagi selamat and better dari segi masa.

Masa kami sampai kat Phuket ni, weather still okay. Dapatlah kapal berlabuh berdekatan dengan Patong Beach. If not kapal ni akan berlabuh di side lagi satu. Aku lagi suka Patong Beach sebab mudah nak kemana-mana.

 Kapal kecil yang menghubungkan kami dari cruise ke Patong Beach
 Patong Beach
 Jetty
 Mulalah dikerumuni abang-abang yang jual pakej tour
Sempat lagi beli ice-cream
 Forecast kata hujan, tapi Alhamdulillah tak hujan. Mendung je.

Kalau dulu, sampai je Patong Beach ni aku ambil tour dengan Nazlan and Nannie, tapi trip Superstar Gemini kali ni segalanya dah diatur oleh Superstar Gemini untuk media dan blogger. So, aku ikut je walaupun dah berkali-kali ke tempat yang mereka pergi ni. 

Boleh rujuk entri aku yang dulu 👉 SUPERSTAR LIBRA (PHUKET)


And disebabkan group kami agak besar, kami pun berpecah kepada dua bas dan pergi ke destinasi yang sama. Aku pilih untuk naik BAS A bersama Dik Bee dan yang lain.

 Tour Guide kami yang kelakar dan ceria
FREEEEEE

Seperti yang mereka rancang, perjalanan kami yang pertama menuju ke Big Buddha. Aku tak pasti aku pernah up entry pasal Big Buddha ni ke tak. Tapi kalau korang follow Instagram aku, aku pernah up pasal Big Buddha ni kat Instagram.

Dari bas, kami bertukar ke van. Sebab perjalanan menuju ke Nakkerd Hills ni melalui selekoh-selekoh yang mencabar dan curam. 

Cantikkan Van Yang Kami Naik Ni? 
 Dah Sampai Big Buddha Phuket

Jika korang pakai short pants/skirt, korang kena pakai kain macam kat bawah ni bagai menutupi kaki korang. Ini wajib ya. Patuhi segala syarat yang ditetapkan dan paling penting hormati agama dan budaya mereka.


Seperti di Hatyai dan Hong Kong, patung Buddha ini terletak di kawasan yang tinggi. Kemana korang pergi kat Phuket ni pasti nampak Big Buddha ni.

 View dari Nakkerd Hills 

Patung Buddha setinggi 45 meter tall ni diperbuat dari marble putih dan kat sini korang boleh lihat sejarah patung Buddha ni, beli souvenir dan macam-macam lagi. Tapi awas ya, bila korang beli pastikan korang bagi duit yang betul. Salah seorang dari team kami kena tipu dengan amoi kat kedai souvenir kat Wat Chalong sini. Dah bayar guna 1000 baht tapi dikatanya tak cukup duit. Kesudahan team kami tu tak dapat apa and kerugian 1000 baht. Banyak tu!!!
Fuh, penat juga mendaki.
Salah satu tempat untuk bergambar kat atas ni
 Jalan ke Big Buddha Phuket

Lepas Big Buddha kami ke Wat Chalong. Wat Chalong ni adalah temple terbesar penganut Buddha di Phuket dan sering dikunjungi pelancong asing. Lokasinya hanya beberapa minit je dari Big Buddha.

 Pintu Gerbang Wat Chalong
 Wat Chalong Phuket

Bagi aku Wat Chalong ni cantik. Senibina yang unik. Seperti Big Buddha, kat Wat Chalong ni juga korang kena jaga adab dan pakaian (if nak masuk). Kalau korang ada masa bolehlah explore keseluruhan tempat ni.

Seterusnya kami ke Cashew Nut Factory Phuket or nama lain Sri Bhurapha Orchid. Cashew Nut Factory ni actually aku lagi suka gelarkan kedai jual cashew nut je. Bukan betul-betul kilang yang boleh korang masuk. Tapi Sri Burapha Orchid ni developed dari tahun 1943 lagi. Pheww, lamanya!


Walaupun bukan kilang yang besar, korang still boleh lihat cara diorang buat cashew nut dan juga try apa yang diorang jual. Tapi awas ya, salesgirl kat sini perhati je korang makan banyak ke makan sikit. Hahaha. Especially Malaysian yang terkenal dengan 'kuat makan'. Haha.


Next kami pergi makan. Tapi yang tu tak payahlah aku highlightkan. Hahaha. Makan tu pun diatur oleh Superstar Libra untuk kami. And lepas makan malam sepatutnya kami ke Jungceylong Shopping Mall. Tapi disebabkan masa yang sangat limited and stuck in jam, kami terus ke jeti Patong Beach untuk pulang ke kapal.

Dan sepanjang perjalanan ke jeti, hati ni tak berhenti berharap dari terserempak dengan gerai jual Banana Pancake. Yela, tempoh hari makan kat Hatyai sangat-sangat mengecewakan. Tak sedap!!

Alhamdulillah. Allah permudahkan. Betul-betul sebelah jeti ke kapal. Hahaha. Puas hati walaupun rasa apesal kecik dan mahal? Haha.


Tak lama mana pun kapal ni berhenti kat Phuket. Dari jam 3 sampai ke jam 10 malam. Korang kena set jam korang agar tepati masa. Karang ada yang kena naik flight balik nanti. Haha. 😋

Actually jalan kat area Patong pun dah cukup. Makan seafood Thai, massage, shopping, picnic dan enjoy di Bangla Road Phuket.


Tepat jam 11 malam, kapal pun berlayar dari Phuket. Bye-bye Phuket. See you again next time.

__________________________________________

Trip ini disponsor oleh Tourism Malaysia dengan kerjasama Tourism Selangor, Star Cruises & etc. Terima kasih.

Setiap kali musim cuti sekolah mesti ramai orang kahwin. Bila ramai orang kahwin, maka ramailah yang tercari-cari tempat honeymoon yang best. Ada yang mencari percutian di bandar, ada yang mencari percutian di pantai. Citarasa masing-masing. Tapi aku perhatikan, ramai yang menjadikan pulau sebagai destinasi pilihan untuk berbulan madu.

Pantai Kata Phuket

So, aku suggest PHUKET.

Dalam banyak-banyak tempat, Phuket boleh dikatakan hampir dengan Malaysia. Nak ikut darat boleh, nak ikut laut pun boleh .. Ikut udara? Lagilah boleh. Cuma bergantung pada masa je. Tapi kan ikut udara lagi pantas dan selamat? Lebih-lebih lagi bila korang book tiket melalui laman web https://www.expedia.com.my/  ... 

Book, book juga .. Tapi kat mana hotel yang best untuk honeymoon kat Phuket tu? Alang-alang cerita pasal ni, mehlah aku share pengalaman menginap di Boathouse by Montara.

Boathouse by Montara

Boathouse by Montara ni taklah sebesar mana. Tapi mewah dengan pelbagai kemudahan yang pasti memuaskan hati pengunjung. Terletak di Pantai Kata yang terkenal dengan air lautnya yang biru dan pasirnya yang halus.

Staff di Front Desk

Hotel ni mempunyai 38 bilik sahaja. Very small and so exclusive. Walaupun kecil, dia bukanlah sebarang hotel. Harga semalam mencecah 1 ribu lebih jugakla. Haa, yang ni kita cakap kemudian.

Sekitar di Lobi Area

Lebih kurang sejam perjalanan dari airport ke Boathouse by Montara ni. Memang jauh. Tapi bagi mereka yang gemarkan privasi, tidak suka serabut dengan orang ramai .. Haa, kat sinilah tempatnya. 

Bukanlah bermaksud takde orang sangat.  Kalau compare Pantai Kata dan Pantai Patong, bilangan pengunjung di Pantai Kata takdelah seramai di Pantai Patong. Namun, kebersihan dan kecantikan Pantai Kata lagi better dari Pantai Patong.

  Jenis Bilik : Deluxe Seaview

Nama je Boathouse by Montara. Bukanlah atas bot. Boathouse ni sebaya dengan aku 27 tahun, tetapi masih menjadi pilihan especially mat salleh. Well, aku kagum dengan hotel ni. Walaupun bukan hotel baru, tetapi ia masih fresh dan interior dia up to date.

Katil yang sangat empuk
Pintu ke luar
Nyah kau nyamuk!! Hahaha
Nampak reflection laut tu tak? Hahaha
TV .. dalam gambar nampak kecik
Buah-buahan diganti setiap hari
Dalam almari ... beach bag, sandal dan payung pun ada
Bathroom (diorang sediakan mosquito repellent dan anti-mosquito balm sekali)
Coffee and special note from General Manager Exclusive for me 
Private Bar 
Tisu tandas dan hair dryer
Mancis 

3 hari 2 malam je kat sini. Memang tak puas. No wonder mat salleh kalau datang and stay sini at least seminggu. Memang syok!! Tenang je rasa. Rindunya kat hotel ni. Isk, isk.. By the way, harga semalam untuk bilik jenis ini, jika korang book melalui laman web Expedia :

Harga bergantung pada tempoh perjalanan

Memang jimat habis. Jimat berganda-ganda .. Hanya di :

Seperti yang aku cakap tadi, hotel ni dilengkapi dengan pelbagai kemudahan. So, takyah risau. Kalau nak jenjalan, kat Kata Road pun okay. Happening juga malam-malam. Kalau nak pergi jalan-jalan jauh sikit naik teksi (lori kecik) pun okay.. 

Swimming Pool untuk dewasa
Swimming pool untuk kanak-kanak & dewasa  (termasuk jacuzzi pun ada)
Spa
Bar
Re Ka Ta Beach Club (breakfast & dinner)
Boathouse Wine & Grill

Actually sebelum ada resort ni, Boathouse Wine & Grill ni dah terbina dulu. Famousnya tempat ni sebab benda ni lah. Hotel ni terkenal dengan wine dan pernah dinobatkan beberapa anugerah sebelum ini. Aku cuma perhatikan je diorang 'Prepared Side Table' kat meja lain sambil layan live band dan sunset. Korang pun boleh tengok juga kalau stay sini. Hehehe.

Waktu siang di Boathouse Wine & Grill
For Non-Muslim Only

Part kesukaan aku adalah di tingkat atas Boathouse Wine & Grill ni. Tempat ni diorang panggil Sunset View Point. Tapi aku panggil mini library. Sambil-sambil menanti sunset, bolehlah baca buku kejap. And, and, and .. level tempat ni sama level dengan bilik aku .. Buka pintu jalan sikit dah sampai. I likeeeeee  .... Hahaha. 


Nak shopping? Kat dalam ni pun ada tempat shopping juga. Butik sekali dengan coffee shop ni setentang je dengan spa. Manalah tahu tetiba tekak nak pekena kopi atau nak menikmati dessert seperti macaron, bolehlah ke sini kejap. 


Walaupun hotel ni di tepi pantai awam, tetapi keselamatan pengunjung kat sini sangat terjaga. Nak masuk ikut pintu belakang pun kena tekan password dulu baru boleh buka. Alhamdulillah selama 3 hari kat sini keseorangan, aku rasa selamat sangat. Thank you Boathouse by Montara.

Pintu Belakang
Nampak tak hotel tu? By the way, laut tak biru waktu ni sebab dah senja

Menanti sunset

Hello teksi, saya nak balik sekarang.. Hihi

Meskipun hotel ni bertaraf 4 bintang, tetapi aku nak bagi 5 bintang juga sebab staff dia terlebih friendly, general manager dia tiap-tiap pagi pusing pantau persekitaran hotel ni, buah-buahan segar ditukar setiap hari .. Takde yang buruk, semuanya indah. I really love this hotel.

Kalau nak percutian indah sebegini, cubalah tempah melalui pakej free & easy Expedia. Boleh dapat tiket penerbangan dan hotel dengan harga yang lebih jimat.

expedia.com.my/packages

Hehehehehe... :)

Kalau nak tau tentang aktiviti-aktiviti yang korang boleh buat kat Phuket, mailah singgah di blog percutian Expedia, dimana aku menjadi blogger jemputan. Silakan ......:)
travelblog.expedia.com.my

Sexy Red Lips