Latest Posts

Showing posts with label SWITZERLAND. Show all posts
Showing posts with label SWITZERLAND. Show all posts
Kalau korang tanya aku, tempat-tempat menarik di Switzerland, aku jawab semua yang ada kat Switzerland ni. Hahaha. Kat sini cantik, bersih dan tenang. Sejuk je mata memandang. Nak jalan malam-malam pun rasa selamat je. Takde risau-risau atau takut.

Meskipun bandar ni aku kategorikan sebagai 'bandar yang mahal' tapi ia tetap berada di top list my favourite place in Europe. Tak jemu untuk datang ke sini lagi. Sungguh!


Suatu ketika dulu ada penerbangan direct Kuala Lumpur-Zurich dengan Malaysia Airlines. Tapi sekarang dah takde. So, kalau nak ke sini either dari France atau Germany. Aku suggest dari Germany. Dari Germany, naiklah bas atau train. Haa, alang-alang tu bolehlah singgah the real castle, Neuschwanstein. Neuschwanstein Castle?? Haa, pegi google cepat!

GENEVA

Ingat jam, ingat Geneva. Hahaha. Selain dari terkenal dengan keindahan Lake Geneva, kat sini juga terkenal dengan bank. Dengar cerita ramai hartawan-hartawan yang kaya raya sampai keturunan ketujuh kat Malaysia simpan duit kat sini. Maklum jelah, Geneva ni tercatat antara pusat kewangan terpenting di dunia. Hehe.

Cuma yang tak bestnya kedudukan Geneva ni jauh gila dari Zurich. Dekat 4-5 jam jugalah tercongok kat dalam train. Sebab tu aku suggest kalau nak jalan kat Swiss ni, korang kena lompat-lompat hotel. Takdelah wasting time kat dalam train je.

By the way, kat Geneva ni ada satu lorong di mana ada banyak restoran halal. Nanti korang bolehlah pergi kot-kot lapar. Hiks!


 MONTREUX & GSTAAD

Tak plan untuk ke sini. Masa on the way balik dari Geneva train lalu sini. Another 1 station baru decide, "B, kita turun sini jelah". Hahaha. Perhaps, orang cakap Montreux ni cantik. So, singgah kejaplah walaupun hari makin petang. Singgah-singgah pun kitorang tak sempat nak jejak kaki ke Chateau de Chillon. Haih, ada alasan nak datang balik ni. Kahkah.

Kat sini jugalah diadakan Montreux Jazz Festival tiap-tiap tahun. Peminat Jazz mesti tahu. Hehe. And, and, and.... kalau datang sini janganla lupa naik Golden Pass Panoramic Train. Apa gunanya beli tiket Swiss Pass mahal-mahal kalau tak digunakan. Ye dok? Haha.


LUZERN & MOUNT PILATUS

Yang ni kan aku dah cerita kat entri lepas 'Mengimbas Kenangan Bersama Arwah Di Mount Pilatus'. Ni mesti tak baca kan? Pergi baca cepat! Hahaha.


INTERLAKEN

Dah beberapa kali pergi Swiss, inilah baru first time aku jejak kaki ke Interlaken. Semuanya gara-gara terpengaruh cerita Cinta Jangan Pergi lakonan Tiz Zaqyah dan Remy Ishak. Eh, bukan aku sorang je tau. Masa datang sini kemain ramai orang Melayu kat sini. Hahaha. Sah terpengaruh jugak. Hahahaha. The worst part, aku terpengaruh sampai nak cari rumah merah yang diorang nak beli kat dalam cerita tu. Tapi dihalang oleh Encik H. Hahahaha. 

Biasa orang pergi Interlaken ni nak buat aktiviti lasak macam hiking, bungee jumping, sky diving, hang glide, canyon swing dan lain-lain lagi. Yang famous kat sini Harder Klum. 


 BRIENZ

Sebenarnya ni pun antara kawasan kat Interlaken. Tapi antara stesen Interlaken dengan Brienz, aku lagi recommend korang turun akt sini untuk tangkap gambar. Kat sini ada tasik yang sangat cantik dan kebiruan. Lebih-lebih lagi datang waktu siang. Layan habis woi!! 

Kitorang singgah sini masa on the way balik dari Interlaken ke Luzern. Memang kejar masa sungguh time tu takut terlepas train. Hahaha. Tapi dapatlah menikmati pemandangan di waktu senja.


MOUNT TITLIS

Demi memenuhi hasrat si Encik H nak sangat main salji, maka kami ke Mount Titlis. Mount Titlis snow sepanjang tahun. Datang waktu summer ke, autumn ke, fall ke .. Mount Titlis tetap salji. Selebihnya, silalah baca entri yang lepas ye. Hehehe.


ZURICH (CITY)

The largest city in Switzerland. Hey, tak sahla pergi Swiss tak singgah sini. Hahaha. Kat sini kira hub pengangkutan untuk kemana-mana. Mudah dan senang. Kat sini juga ada restoran halal, tempat shopping best dan macam-macam lagi. Cuma agak padat sikit berbanding lain.

Kot korang nak cari coklat, kat sinilah tempatnya. Kalau nak beli souvenir di Swisss macam fridge magnet dan sebagainya aku suggest cari kat kedai souvenir di stesen keretapi Zurich (Zurich HBF) dan ada beberapa kedai kat bawah situ. Kena pandai cari.

Tempat-tempat menarik korang boleh pergi kat Zurich ni seperti Limmat River, Zurichhorn, Knabenschiessen, Augustinergasse, Bruno Weber Park dan Parkanlage Zuerihorn.


Itu je ke?? Taklah. Selebihnya bersambung di trip akan datang. 
Banyak gila tempat-tempat best kat Switzerland ni.
Nak pergi semua kena seminggu lebih baru boleh cover. Hishh!!

Oh, Switzerland, i'm in love!!
Hahaha.

Kalau korang tanya aku, kat mana aku nak pergi sangat di Switzerland ni. Jawapannya, Mount Pilatus. Maybe because I miss my late dad so much. Dah 10 tahun dia pergi, tapi takde seinci pun rindu dalam hati ni padam. Rindu gila. T_T

 
Sebak Bila Berdiri Kat Sini .. *Nangis*
Time Summer 1997 .. Gambar Terakhir 2004 Hilang Entah Ke Mana

Camana nak pergi ke Mount Pilatus? Dari Stesen Keretapi Luzern/Lucerne korang perlu naik bas di Stop A (Luzern Bahnhof) dan ambil bas no 1 (Kriens - Obernau). Berhenti di Pilatusplatz.



Sampai di Pilatusplatz, korang kena berjalan kaki lebih kurang 5-10 minit ke cable car. Bergantung camana korang jalanlah. Kalau terhegeh-hegeh lenggang kangkung hai mak minah sayang, lambatlah sampai. Kalau jalan cepat macam robot, cepatlah sampai. Sesat? Dok eh, ada map merata-rata. Kalau tak nampak lagi aku tataulah nak cakap apa. Mohon pakai kanta besar please. Hahahahaha.


Jalan rileks-rileks je. Enjoy pemandangan kiri kanan korang. Rumah kat sini cantik-cantik. Tapi yang paling aku berkenan macam gambar kat bawah ni la. Ini rumah ke apa? Besar gila. Maybe duduk sampai cucu cicit kot. Hahaha.


Sampai juga akhirnya. Masa ni sebak gila. Tak dapat nak tahan airmata. 10 tahun lepas dah tekad, one day akan datang sini with someone special. Alhamdulillah, Tuhan tunaikan. Syukur.

Kriens Cable Car Station
Harga Tiket Mount Pilatus

Dan, mestilah kena beli tiket dulu. Korang boleh pilih nak naik cable car terus je ke or nak naik Cogweel Railway. Errr, Cogweel Railway tu aku pernah naik dulu. Seram gila. Fyi, ia dinobatkan sebagai World's Steepest Cogwheel Railway. Tak berani den nak naik. Gerun!

Note : Kalau nak naik Cogweel Railway, sila naik dari Alpnachstad.

Dua Pemandangan Berbeza.. Makin Atas Makin Salji

Kitorang pilih untuk naik cable car. Cable car ni takdelah terus sampai Mount Pilatus. Dia berhenti di dua stop, Krienseregg dan Frakmuntegg. Tapi nak pergi atas kan? So, turunlah kat Frakmuntegg.


Kat Frakmuntegg ni pun ada macam-macam. Kalau pergi time summer bolehlah naik Toboggan Run. Yang ni pun aku tercari-cari gak hari tu. Ingat nak naiklah dengan Encik H. Tapi tutup. Buka hanya waktu summer je. Isk, isk, isk..  Toboggan Run ni best gila dan wajib naik kalau korang datang sini time summer. Ingat , TIME SUMMER JE ye! Hahaha.

Pilatus Rope Park
Time Summer Bolehla Buat BBQ Kat Sini .. Haha.

Belum sampai sepenuhnya lagi. Dari Frankmuntegg naik pula Aerial Cableway ke Pilatus Kulm. Yang ni tak best sebab kena berdiri dan berhimpit macam sardin. No privacy at all. Haks!

 
Nasib Tak Seramai Kat Mount Titlis. Hewhew.
 

Mount Pilatus ni takdelah se-crowded Mount Titlis. Kalau Mount Titlis tu padat sebab ramai yang datang untuk main ski. Tapi kat Mount Pilatus ni dia ikut musim. Tapi kat atas ni ada hotel dan lain-lain lagi. Dua-dua cantik, dua-dua ada kelebihan yang tersendiri.

Entah Kenapa Aku Asyik Teringat Cerita The Grand Budapest Je. Haha.
Gigih Dia Mendaki
Macam Lukisan ... Kan?

Yang paling aku ingat sekali, gua kat bawah ni la. Masa first time sampai sini dulu, aku teringin sangat nak masuk sini. Tapi dihalang oleh babah. Katanya, gua ni tempat tinggal nenek kebayan. Aku yang naif masa tu pun percayalah. Maklumlah budak kecik mana tau pape. Haha.

Rupa-rupanya, babah malas nak temankan aku pergi situ. Yela kena turun dan ikut jalan lain untuk masuk ke gua tu. Masa tu pula kejar masa. Cisss!! Hahaha.

Gua Nenek Kebayan?? Hahaha. Babah, Babah.. :
Ada Pameran History Pasal Mount Pilatus



Banyak lagi yang menarik kat Pilatus ni. Tapi sebenarnya, lagi menarik kalau datang time summer. Macam-macam aktiviti boleh buat. Tapi make sure datang beramai-ramailah baru havoc. Datang berdua pun okay but not for solo traveller. 


See You Again In The Future Zurich

Bajet Kisah Tatie Ke Mount Pilatus

Bas - Free (guna Swiss Travel Pass)
Cable Car  & Ariel Cableway - CHF36/pax
______________________________________

CHF 72 (untuk 2 orang)


Sexy Red Lips