Latest Posts

Showing posts with label PERLIS. Show all posts
Showing posts with label PERLIS. Show all posts
Mood cuti-cuti Malaysia masih berkobar-kobar dalam hati meskipun Tahun Melawat Malaysia 2014 telah berlalu. Sebabnya masih terdapat beberapa daerah kat Malaysia ni yang aku tak pergi lagi. Jadi, mood tu masih menebal. Tapi kan, kalau sebut pasal Malaysia, mestilah kita nak pergi ke tempat yang menarik kan? Sebelum ke tempat menarik tu mestilah cari penginapan yang okay dan selesa.

Jadi, hari ni aku suggest beberapa hotel yang boleh dikategorikan sebagai PENGINAPAN MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI. Seperti yang korang tahu Malaysia ni ada 14 negeri dan semuanya mempunyai penginapan yang unik dan istimewa. Jom pergi!~

 WILAYAH PERSEKUTUAN

Wilayah Persekutuan terbahagi kepada tiga, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya. Antara tiga-tiga ni, aku highlight Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memandangkan ia adalah ibu negara Malaysia. Untuk Kuala Lumpur, aku suggest Villa Samadhi Kuala Lumpur. Siapa yang pernah pergi sini pasti nak pergi lagi.

Siapa sangka di tengah-tengah kesibukan ibukota ada penginapan yang romantik seperti Villa Samadhi ini? Lokasi yang menarik dan suasana yang romantik di Villa Samadhi ini seringkali menjadi perhatian mereka yang baru berkahwin untuk dijadikan sebagai port honeymoon.

Villa Samadhi
Keistimewaan : Lokasi di tengah-tengah ibu kota Malaysia
For more info bolehlah klik sini :

http://www.kisahtatie.com/
Credit to Villa Samadhi's Website

 SELANGOR
Jika lokasi Villa Samadhi terletak di tengah-tengah kota, berlainan pula dengan Firefly Park Resort yang terletak di Bukit Belimbing Kuala Selangor. Chalet kayu yang dibina sepanjang tebing sungai ini sering mendapat perhatian mereka yang ingin melihat firefly di waktu malam. Meskipun, Firefly Park Resort ini tidak semewah Villa Samadhi tetapi pengalaman menginap di sini pasti memukaukan korang dengan kehadiran kelip-kelip yang berterbangan di waktu malam. 

Firefly Park Resort
Keistimewaan : Lokasinya di tebing sungai
For more info bolehlah klik sini : 
http://www.kisahtatie.com/
Credit to Tripadvisor

PERAK

Lain pula cerita dengan The Banjaran Hotspring Retreat di Ipoh, Perak ni. Mendapat jolokan sebagai Malaysia's First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat, resort yang bertaraf 5 bintang ini telah beberapa kali memenangi anugerah pelancongan. Suasana di sekelilingi resort yang berkeluasan 16 ekar ini sangat mendamaikan dan menenangkan jiwa. Sesekali jom pergi sini. Tak jauh pun dari Kuala Lumpur. Bolehlah plan menghabiskan cuti hujung minggu kat sini. :)

The Banjaran Hotspring Retreat Perak
Keistimewaan : First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

 KEDAH

Seterusnya, kita ke Gunung Jerai pula. Entri yang lepas, aku ada cerita pasal The Regency Jerai Hill Resort. Ternyata pengalaman menginap di sini memang sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Udara yang segar, panorama yang indah dan dikala senja, korang boleh menyaksikan keindahan matahari terbenam dari atas gunung ini. Memang cantik! Berada di sini seperti berada di luar negara, dengan rekabentuk chalet yang unik dan suasananya yang sejuk. Arghhh, rindunya The Regency Jerai Hill Resort ni. Nak pergi lagi.. :(

The Regency Jerai Hill Resort
Keistimewaan : Panorama matahari terbenam dan pemandangan sawah padi di Kedah
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

PULAU PINANG

Hard Rock Hotel adalah rangkaian jenama perhotelan antarabangsa yang terkenal di dunia. Semasa pembinaan hotel Hard Rock di Penang, aku memang ternanti-nanti bilalah hotel ni nak siap sepenuhnya. Kerana kebanyakan hotel Hard Rock tidak pernah mengecewakan pelanggan-pelanggannya. Bagi mereka yang gilakan 'Hard Rock Cafe', ini ibaratkan 'Must Visit Place' untuk mereka. Tak kisahlah kalau hotel tu ada Hard Rock Cafe ataupun hanya ada Hard Rock hotel je pun.


Hard Rock Hotel Penang
Keistimewaan : Winner of Tripadvisor Excellence Award 2014 & jenama rangkaian Hard Rock
For more info bolehlah klik sini : 
.
http://www.kisahtatie.com/

PERLIS

Masih ingat entri aku yang lepas pasal Homestay Kampung Ujung Bukit Perlis?? Kampung Ujung Bukit Perlis ini masih menjadi destinasi pilihan bila ke negeri Perlis. Dengan panorama sawah padi yang kehijauan dan bukit bukau sekelilingnya, korang pasti rindu dengan tempat ni bila dah pulang ke rumah. Bagi siapa yang nak privasi, kat Kampung Ujung Bukit ni juga ada chalet-chalet menarik yang boleh korang sewa.

Homestay Kampung Ujung Bukit
Keistimewaan : Hamparan sawah padi di tengah-tengah kawasan chalet/homestay
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

KELANTAN

Tok Aman Bali Resort adalah antara resort yang terkenal di negeri Kelantan. Lokasinya yang terletak jauh 50 kilometer dari bandar Kota Bharu. Tok Aman Bali Resort ni mempunyai pantai yang indah dan bersih. Bagi yang tertanya-tanya, Tok Aman Bali ni kat mana, jawapannya adalah di Pasir Puteh Kelantan.

Tok Aman Bali Resort
Keistimewaan : Antara pantai yang cantik dan bersih di Kelantan
For more info bolehlah klik sini : 


TERENGGANU

"Kajang Pak Malau, kajang berlipat, kajang saya mengkuang layu, dagang pak malau dagang bertempat, dagang saya musafir lalu". Kekdahnya bila berada di tempat penginapan seterusnya ini korang akan rasa seolah-olah seperti zaman dulu kala. Lokasi filem Hikayat Merong Mahawangsa ini dahulunya adalah rumah klasik di negeri Terengganu yang berusia ratusan tahun, kemudian dipasang balik di Kampung Mangkuk, Setiu, Terengganu. Uniknya, rumah-rumah di Terrapuri Heritage Village ini tidak menggunakan satu paku pun. Haa?? Camana tu?? Rujuk di entri lama : Terrapuri Kisah Tatie.

Terrapuri Heritage Village
Keistimewaan : Rumah klasik Terengganu yang berusia ratusan tahun.
For more info bolehlah klik sini : 



 PAHANG

Dulu sebelum kewujudan Time Capsule Retreat, aku sering berangan-angan, alangkah seronoknya jika kat Malaysia ni ada penginapan yang unik seperti di negara-negara luar. Konsep yang luar biasa dan lain dari chalet, hotel mahupun homestay. Kemudian, bila Time Capsule Retreat ni dibina, wahhh, wahhh, wahhh. Teruja sampai ke hari ini. Sedang merancang untuk ke sini dalam masa terdekat ni, siapa nak ikut Kisah Tatie angkat tangan!!! Hahaha.

Time Capsule Retreat
Kelebihan : Penginapan di kolong konkrit
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to : Tripadvisor

JOHOR

Pengumpul-pengumpul tegar permainan lego pasti teruja bila sampai ke Legoland Hotel Johor ini. Kerana senibina hotel ini semuanya berkonsepkan lego. Legoland Hotel Johor ini mempunyai 248 bilik dan kos pembinaannya sahaja dah menelan belanja lebih 190 juta. Apa yang pasti, Legoland ini adalah destinasi percutian keluarga yang menarik di selatan tanah air.

Legoland Hotel Johor
Kelebihan : Hotel berkonsepkan lego
For more info bolehlah klik sini :


SABAH

Berangan nak pergi Maldives tetapi mempunyai bajet yang tipis? Apa kata korang tukar plan ke Sipadan Water Village Sabah. Rekabentuk chalet Sipadan Water Village ini diinspirasikan dari senibina etnik Bajau dan dibina di atas air laut yang jernih seakan sama seperti di Maldives. Bagi kaki-kaki dive, ini ibarat resort persinggahan mereka. Rasanya kebanyakan dari kita dah tahu kawasan sini mempunyai terumbu karang yang cantik dan selalu mendapat perhatian pelancong dari luar negara.

Sipadan Water Village
Kelebihan : Resort atas air di pulau tercantik Malaysia
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

SARAWAK

Teringin nak menginap di rumah panjang yang exclusive di Sarawak?? Jom ke Hilton Batang Ai Longhouse Resort, Lubuk Antu Sarawak. Dengar lokasinya mesti meremang bulu roma but please, don't judge! Sebab lokasinya sangat wow dan bombastic. Batang Ai Longhouse Resort ni adalah dibawah kelolaan Hilton. Semua mesti tau kan jenama perhotelan Hilton. Hotel ni nampak exclusive tapi harganya masih affordable. Jomlah ke sini feeling-feeling menginap di rumah panjang sambil menyaksikan panorama indah.

Hilton Batang Ai Longhouse Resort
Kelebihan : Konsep Rumah Panjang Sarawak
For more info bolehlah klik sini : 
Credit to Borneo Adventure's Website

MELAKA

Negeri Melaka mempunyai lokasi-lokasi penginapan yang unik dan menarik. Susah sebenarnya nak pilih. Ada bustel la, Portuguese hotel la dan macam-macam lagi. Tapi aku nak highlightkan Philea Resort & Spa Melaka yang terletak di Ayer Keroh Melaka. Resort yang aku boleh cakap 'masih fresh' ni mempunyai konsep yang cukup unik dan sangat selesa. Philea Resort & Spa ni bertaraf 5 bintang dan dikelilingi kawasan hutan dan udara yang segar.

Philea Resort & Spa
Kelebihan : Penginapan di Pine Log 
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

NEGERI SEMBILAN

Yang ni tak perlu aku explain sebabnya di entri minggu lepas pun aku dah cerita pasal Eagle Ranch Resort. Eagle Ranch Resort Port Dickson ni mempunyai pelbagai jenis penginapan antaranya rumah kampung, log cabins, paddock chalets, bandwagons dan tepees. 

Eagle Ranch Resort Port Dickson
Kelebihan : Kepelbagaian jenis penginapan
For more info bolehlah klik sini : 


Selamat Melancong semua!! :)
Thanks for visiting my blog.

TAMAN ULAR DAN REPTILIA PERLIS ini antara lokasi yang terkenal di negeri Perlis. Kat sini ada macam-macam spesis ular, ada yang biasa dan ada juga yang pelik.Yang pelik tu of course, memang jarang ditemui. 25 spesies ular tempatan dan 9 spesies luar negara. Anggaran lebih kurang 200 ekor ular ada kat sini. Banyakkan?

Lokasi Taman Ular dan Reptilia Perlis ini di Sungai Batu Pahat, kira-kira 10 km dari pekan Kangar. Senang je nak ke sini. Oh, kalau sebut pasal ular, mesti ramai yang takut sebab bisanya. Tapi tak semua ular berbisa, macam kat sini ada 10 spesies je yang berbisa dan selebihnya tak.

Tatie Was Here

Taman Ular dan Reptilia Perlis ni besar dan direkod kat Malaysia Book of Records sebagai taman ular terbesar di Asia Tenggara. Ada ular diletakkan kat dalam (ruang tertutup) dan ada juga diletakkan kat luar (ruang terbuka). Dua-dua mempunyai suasana yang berbeza. Tapi bagi aku, kat ruang terbuka lagi best berbanding kat dalam.

Ia lebih kepada suasana di habitat asalnya. Kalau kat ruang tertutup di lebih macam pameran biasa je. Bagi akulah, pendapat kan berbeza-beza. Hiks!


Selain dari melihat ular-ular yang terkurung di sangkar, korang juga boleh menyentuh ular. Macam hari tu, diorang lepaskan 3-4 ekor ular yang berbeza saiz di luar. Tapi jangan takut, ular-ular yang dikeluarkan tidaklah merbahaya seperti ular Albino dan ular sawa. 

Pengunjung-pengunjung yang datang ke Taman Ular dan Reptilia Perlis bolehlah ambil kesempatan untuk bergambar, memeluk dan bermain dengan ular-ular ni.


Ular Albino

Seperti biasa, dah ada ular, mestilah ada pertunjukan. Kalau nak tengok betapa ganasnya Ular Tedung Selar (King Cobra) dan betapa kuatnya lilitan Ular Sawa, jangan lepaskan peluang untuk tonton pertunjukan ular kat Taman Ular dan Reptilia Perlis ni. Memang ganas dan mengerikan. Ular-ular ni masih mempunyai bisa dan sangat merbahaya. Salute lah kat bro bawah ni. Beberapa kali cubaan nak cium tak berjaya dek kerana keganasan Ular Tedung Selar ni. Kalau aku, dah give up dah. Takut!



Kat sini juga ada haiwan-haiawan lain seperti burung, buaya, ostrich, kucing, tikus, ayam dan banyak lagi. Bawa bebudak confirm diorang excited. Sambil berlibur sambil belajar mengenal jenis haiwan. Kan best namanya tu? Aku galakkan sangat korang ke Taman Ular dan Reptilia Perlis ni.


Harga Tiket Taman Ular Dan Reptilia Perlis
RM4 (dewasa)   RM1 (kanak-kanak)

Waktu Operasi Taman Ular Dan Reptilia Perlis 
9 am - 6 pm (setiap hari)

Negeri Perlis memang terkenal dengan MEE REBUS. Sana sini orang bercakap pasal mee rebus. Sampai ada yang sanggup ke Perlis semata-mata nak makan mee rebus. Tapi dalam banyak-banyak RESTORAN MEE REBUS KAT PERLIS, yang mana satu paling sedap?? Any idea??

Tapi masa aku ke sana tempoh hari, adalah satu dua cadangan... Salah satunya RESTORAN MEE REBUS AZMI. Lokasi restoran ini di Arau Perlis. Kalau tanya student-student UiTM, confirm diorang tahu. Sebab RESTORAN MEE REBUS AZMI ni bukan sekadar restoran, tapi diorang juga menyediakan kelas untuk mereka yang nak belajar cara-cara buat mee rebus.

 Restoran Mee Rebus Azmi di Perlis
Restoran Mee Rebus Azmi di Perlis

Ramai yang dah datang sini untuk belajar CARA-CARA BUAT MEE REBUS. Tidak ketinggalan selebriti dan juga lain-lain. Maka, orang kata kalau dah cikgunya pun handal, mestilah makanan dia pun sedap. Tak gitu?? Memang terliur dibuatnya. Tak sampai beberapa minit, dah licin dah pinggan tu. Burppp. Sedap!

Anak Tauke Yang Serve Kan Makanan
Mee Rebus Azmi

Tu Dia, Tengok Abang Ni Makan
Mari Belajar Buat Mee Rebus
Bahan-Bahan Yang Digunakan

BAHAN-BAHAN BUAT MEE REBUS
Tepung
Garam
Silikat
Serbuk Pewarna
Air Suam
Sodium Carbonate

Cara-Caranya?? Haaa, ni kena datang sini dan belajar .. =P

 The Making Of Mee
 Ingat Lagi Air Ni?? Kenangan Sangatkan??
Macam-Macam Ada

Siapa-siapa nak rasa keaslian MEE REBUS PERLIS ni, bolehlah ke Restoran Mee Rebus Azmi. Actually ini bukanlah first time aku ke sini. Masa arwah abah hidup pun, aku pernah ke sini. Tapi dah lama.. About 10-13 years ago. Alhamdulillah, aku kembali ke sini untuk makan mee rebus kegemaran arwah abah. Abah, I miss you so much! :(

Alamat Restoran Mee Rebus Azmi
No 1-G, Plot 1, Jalan Arau-Kodiang,
Taman Utara Fasa II, 
Mukim Arau, Perlis.

No Telefon

[Selamat Menjamu Selera]

Memang... memanggggg.... memang dah lama aku teringin nak naik ATV. Ini bukan main-main atau gurauan, tapi memang aku tak pernah naik ATV. Entah ada je benda yang menghalang untuk aku melakukan aktiviti ni. Asal plan je mesti tak menjadi. 

Nasiblah aku join trip Sahabat Media ke Perlis. Haaa, korang boleh bayangkan tak camana aku melepaskan 'gian' dengan aktiviti ni?? Seronok rupanya naik benda alah ni. Hahaha. Ibarat budak dapat gula-gula, macam tu keadaan aku. Tetiba rasa macam nak beli satu, bawa pusing-pusing rumah. 

ATC atau All-Terrain Vehicle

Tapi lagi menyeronokkan kalau satu tempat tu ada pelbagai aktiviti kan? Walaupun mak aku kata, JANGAN TAMAK, tapi bila pergi ke Taman Agro-Lancong, terus rambang mata. Kalau boleh semua benda aku nak cuba. Lupa kejap nasihat mak.. Eh?!

Taman Agro-Lancong

Taman Agro-Lancong Perlis ni adalah satu tarikan terbaru di negeri Perlis. Dari sini ke sempadan Thai-Perlis dekat je. Manalah tahu kot-kot bini nak shopping kat Padang Besar, si suami pula bolehlah bawa anak-anak ke sini. Best wei. Serious! Uolsss kena datang sini. 

Wanita-Wanita Gila ATV. Haha
Ini Pintu Masuk Dia
Ronda-Ronda Dengan ATV

Selain ATV, kat sini juga ada aktiviti lain seperti bagi makan ostrich, memanah dan lain-lain lagi. Berkeluasan 2023.43 meter persegi, Taman Agro-Lancong ni terletak di Jalan Padang Besar Utara. Memandangkan masa aku pergi tu taman ni baru je dibuka, maka tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan.

In future, kot-kot korang datang sini, bolehlah try aktiviti lain seperti paintball, hot air balloon, naik gajah, menunggang kuda dan lain-lain lagi. Ni semua masih dalam perangkaan Taman Agro-Lancong. Bestkan? So, bagi siapa nak bercuti ke negeri Perlis, bolehlah ke sini. Ini juga merupakan antara tempat menarik di Negeri Perlis. Hehehehe :)

RM3
Cute-cute Burung Unta Kat Sini
Gazebo
Kafe
Aktiviti Memanah Adalah Sebahagian Dari Sunnah Rasullah

Memanah

Harga Tiket Taman Agro-Lancong
Dewasa RM5 Kanak-Kanak RM2

Harga Aktiviti ATV di Taman Agro-Lancong
RM50 (45 minit)

Harga Aktiviti Memanah di Taman Agro-Lancong
RM10 (12 batang memanah)

Waktu Operasi Taman Agro-Lancong
9 pagi - 7 petang

Facebook :
Taman Agro-Lancong Perlis

________________________________________________

Trip ke Taman Agro-Lancong Perlis ini adalah sebahagian dari Trip Sahabat Media ke Negeri Perlis sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 dengan kerjasama Tourism Malaysia Negeri Perlis. Terima kasih Santai Travel Magazine dan Tourism Malaysia. 

Lain dari yang lain. Itulah orang Perlis. Tapi kelainan itulah membuatkan negeri Perlis nampak lebih istimewa berbanding yang lain. Seperti contoh Nat Pokok Getah.


Nat Pokok Getah? Ya, salah satu tempat tarikan pelancong di Pauh, Perlis. Nat bermaksud pasar dalam bahasa utara. Kat sini macam-macam ada. Dari barangan terpakai, binatang, jualan murah, makanan, makanan basah, rokok daun, barangan antik dan lain-lain lagi.


Nat Pokok Getah ni luas, melibatkan hampir 300 peniaga dan terbahagi kepada dua bahagian. Di belah kanan dan juga di belah kiri. Mengambil masa sikit untuk explore keseluruhan tempat. Aku jadi rambang mata sikit bila sampai sini. Nak tahu aku beli apa? Aku beli sayur!! Hahaha. 

Sebab sayur kat sini fresh dan murah. Nasiblah tu hari terakhir kami kat Perlis. Haha.

Tabung
Kasut Terpakai
Cd-cd
Anak Pokok dan Benih
Orang Ramai Mendengar Taklimat Mengenai Produk

Nat Pokok Getah ni dah lama beroperasi sejak tahun 1998 lagi dan saban tahun ia makin terkenal. Tapi aku baru first time sampai sini. Better late than never! Hahaha.

Baju Bundle
Ini bahagian Bundle

Baju-baju yang dijual kat sini pula tak semestinya bundle. Ada juga yang baru. Begitu juga kasut dan lain-lain lagi. Apa yang best di Nat Pokok Getah ni, dia tak panas. Redup-redup sebab dilindungi oleh pokok getah. 

Hehehe. Comel tak?
Tempat Letak Kereta
Sayur-sayuran
Gerai Lauk Pauk  & Boleh Juga Makan Kat Sini
Wajib Try!
Rokok Tembakau
Jangan Lupa Beli Pekasam

Rugilah kalau korang tak pernah sampai sini. Pengalaman kat sini lain dari yang lain. Biarlah tak membeli sekalipun, dapat lihat kehidupan diorang kat sini pun dah cukup berharga. Nat Pokok Getah ni dibuka pagi. So, datangla awal. Sebab makin ke tengahari makin dikerumuni orang ramai.

Aku suggest korang beli pekasam & try makanan Perlis... :)

________________________________

Trip ke Nat Pokok Getah ini adalah sebahagian dari Trip Sahabat Media ke Negeri Perlis sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 dengan kerjasama Tourism Malaysia Negeri Perlis. Terima kasih Santai Travel Magazine dan Tourism Malaysia. 

Sexy Red Lips