Latest Posts

Showing posts with label PAHANG. Show all posts
Showing posts with label PAHANG. Show all posts
Bukan kali pertama, bukan kali kedua .. Tetapi dah banyak kali aku ke sini. Kemana kalau tidak lain dan tidak bukan Taman Negara Pahang. Seawal usia 8 tahun aku dah mula dibawa ke sini oleh arwah abah. Ketika tu pun 'famtrip' bersama ahli keluarga dan saudara mara. 

Tapi masa tu budak-budak lagi. Manalah tau nikmat alam semulajadi yang diciptakan Illahi. Ngeee.. Then University trip, famtrip, school trip and blablabla dan baru-baru ini aku berpeluang ke sana balik bersama Tourism Malaysia dalam sesi 'Pahang EcoFamTrip 2016' yang disertai media dari Guangzhou, Singapore, Philippines dan Malaysia.


Tapi dalam banyak-banyak benda di sini, of course Walkway Canopy ni menjadi pujaan hati. Mendapat gelaran The World's Longest Canopy Walkway in the World,  Taman Negara Pahang ini saban tahun menjadi tumpuan khususnya pelancong dari luar, datang dan merasai sendiri pengalaman berjalan di atas canopy walkway ini.


Bagi mereka yang takut pacat dan lintah, korang tak payah takut. Sebab all the way jalan atas platform kayu seperti gambar di atas ni. Just bring a bottle of water dan towel kecik. Oh yea, duit sekali untuk bayar tiket masuk ke canopy walkway.


So hari tu, kami dibahagi mengikut negara dan diketuai oleh seorang tour guide. Tour guide tu harus. Takutlah kang sesat di tengah hutan. Tapi aku adalah sesekali terserempak dengan mat salleh yang selamba badak jalan tanpa tour guide, lagi hebat siap pikul backpack lagi. Woahhh!!!


Tapi tour guide kami rajin. Mana pokok yang ganjil mesti dia suruh kami berhenti dan explain kelebihan pokok atau daun tersebut. Banyaklah ilmu yang aku dapat sepanjang perjalanan ni.


Tak jauh mana pun perjalanan ke canopy walkway ni. Just abaikan perasaan penat. Apa korang perlu buat, enjoy and relax. Nikmatilah pemandangan. Jangan jalan laju nanti cepat penat! Minum air sesekali bila haus. Sepanjang perjalanan ada 1 toilet je. Tu pun so-so, jadi betterlah beringat ketika minum air. Huahuahua. =P

Jalan dan jalan, akhirnya sampai juga ke point dia.


Harga Tiket Canopy Walkway Taman Negara Pahang

Untuk kanak-kanak RM3 dan untuk dewasa RM5. Tapi kalau korang dah siap-siap bayar kat agent, dah tak payah dah beli tiket. Semua dah termasuk dalam pakej.

Cuma, cuma, cuma ... kat sini ada jual air. Kalau terlupa bawa air.

Air Air .. RM2.50 each!
Semut Daging - kalau gigit sakit terasa sampai ke daging.

Dengan lafaz, bismillah kita mulakan perjalanan...


For first timer mungkin korang akan gayat ketika berjalan di canopy walkway ni. So, apa aku buat dulu ... just enjoy! Jangan pandang bawah. Beranikan diri jalan laju. Tapi macam aku, lagi orang tu slow, lagi aku suka lompat-lompat dan goyangkan.. Nasib kaulah Pojie...!! Hahaha.


Sebagai langkah keselamatan kat sini, setiap orang jaraknya dengan orang kedua adalah 10 meter. Tak boleh dekat-dekat atau pegang tangan. Kena jalan jauh-jauh.

Turun Tangga

Malangnya masa EcoFamTrip ni diorang buat sekerat jalan je. Sebabnya ada pokok dah nak tumbang, maka mereka tutup sebahagian laluan canopy walkway ni. Arghhh rugi! 

Sesumpah

Info :
Panjang Canopy Walkway di Taman Negara Pahang ini adalah 530 meter panjang dan 40 meter above the ground level.

Waktu Operasi :
Sabtu - Khamis  => 11 am sampai 2.45 pm
Jumaat  => 9 am sampai 12 tengahari.

_____________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia .. Terima kasih Tourism Malaysia.


Tahun lepas ketika Pantai Timur dilanda bah, aku cuak dan risau. Bolehkah mereka ni survive ketika air sungai Tembeling ni mencapai ke paras merbahaya? Itulah soalan aku ketika sampai di Taman Negara Pahang baru-baru ni.

Namun selepas mendengar jawapan dari 'orang local', aku jadi lega. 

Anak orang asli

Memang tidak dapat dinafikan mereka ni mempunyai nilai survival yang sangat tinggi. Kalau akulah kan ... kalau korang tinggalkan di tengah-tengah hutan seorang diri mahu menangis berbaldi-baldi. Wei, takut!!! Aku tak secekal mereka. T_T

Wanita orang asli bersama 2 orang anaknya mandi sungai

Berkunjung ke Perkampungan orang Asli suku Batek adalah antara agenda yang terdapat di EcoFamTrip 2016 baru-baru ni. Seingat aku dulu masa course trip zaman UiTM, perkampungan mereka di terletak di tempat lain. Hurmmm...

Rupa-rupanya mereka ni telah berpindah sejak banjir besar tahun lepas. Well itulah antara bukti mereka ni cekal, bijak dan kuat,. Kehidupan mereka sering berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat. Tiada tempat tetap!


Perkampungan orang asli Batek ni adalah antara tarikan di Taman Negara Pahang. Kata guide kami, sebenarnya banyak lagi orang asli di tengah hutan. Tapi kebanyakan mereka suka buat hal sendiri dan taknak bercampur dengan masyarakat luar even sesama orang asli.


Sampai-sampai je sini kami disambut oleh Tok Batin. Jangan tak tahu mereka masih mengamalkan adat mereka okay! So, inilah peluang keemasan untuk melihat sendiri gaya hidup mereka yang sangat unik dan pure. Seterusnya, kami diajar untuk menyumpit dan menghidupkan api.


Orang asli Batek di Pahang kebanyakan berkulit gelap dan berambut kerinting. Walaupun berkulit gelap, bila mereka senyum manis je muka. Hehe.


Antara gaya hidup yang masih dipraktikkan suku kaum Batek ni seperti memburu binatang, sexual lifestyle dan dengar cerita mereka ni susah gila nak berenggang dengan anak. Disebabkan itu, mereka enggan menghantar anak ke sekolah. Kalau boleh setiap masa, setiap saaat anak tu berada di depan mata mereka.

Oleh sebab itu ramailah orang luar jadi volunteer sebagi cikgu dan datang ke sini untuk mengajar orang asli di Pahang ini. Yang mana datang in group bolehlah buat CSR (corporate social responsibility). Mengajar mereka secara berkumpulan.


Aku perhatikan mereka ni sebenarnya minat nak belajar. Semua bagi tumpuan. Tiada seorang pun berborak di belakang. Pelajar yang baik!

Pesanan aku simple, kalau nak ambil gambar mereka, mintalah kebenaran. Respect privacy mereka sebagaimana mereka respect kita. Heeee :)


__________________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia
Mood cuti-cuti Malaysia masih berkobar-kobar dalam hati meskipun Tahun Melawat Malaysia 2014 telah berlalu. Sebabnya masih terdapat beberapa daerah kat Malaysia ni yang aku tak pergi lagi. Jadi, mood tu masih menebal. Tapi kan, kalau sebut pasal Malaysia, mestilah kita nak pergi ke tempat yang menarik kan? Sebelum ke tempat menarik tu mestilah cari penginapan yang okay dan selesa.

Jadi, hari ni aku suggest beberapa hotel yang boleh dikategorikan sebagai PENGINAPAN MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI. Seperti yang korang tahu Malaysia ni ada 14 negeri dan semuanya mempunyai penginapan yang unik dan istimewa. Jom pergi!~

 WILAYAH PERSEKUTUAN

Wilayah Persekutuan terbahagi kepada tiga, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya. Antara tiga-tiga ni, aku highlight Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memandangkan ia adalah ibu negara Malaysia. Untuk Kuala Lumpur, aku suggest Villa Samadhi Kuala Lumpur. Siapa yang pernah pergi sini pasti nak pergi lagi.

Siapa sangka di tengah-tengah kesibukan ibukota ada penginapan yang romantik seperti Villa Samadhi ini? Lokasi yang menarik dan suasana yang romantik di Villa Samadhi ini seringkali menjadi perhatian mereka yang baru berkahwin untuk dijadikan sebagai port honeymoon.

Villa Samadhi
Keistimewaan : Lokasi di tengah-tengah ibu kota Malaysia
For more info bolehlah klik sini :

http://www.kisahtatie.com/
Credit to Villa Samadhi's Website

 SELANGOR
Jika lokasi Villa Samadhi terletak di tengah-tengah kota, berlainan pula dengan Firefly Park Resort yang terletak di Bukit Belimbing Kuala Selangor. Chalet kayu yang dibina sepanjang tebing sungai ini sering mendapat perhatian mereka yang ingin melihat firefly di waktu malam. Meskipun, Firefly Park Resort ini tidak semewah Villa Samadhi tetapi pengalaman menginap di sini pasti memukaukan korang dengan kehadiran kelip-kelip yang berterbangan di waktu malam. 

Firefly Park Resort
Keistimewaan : Lokasinya di tebing sungai
For more info bolehlah klik sini : 
http://www.kisahtatie.com/
Credit to Tripadvisor

PERAK

Lain pula cerita dengan The Banjaran Hotspring Retreat di Ipoh, Perak ni. Mendapat jolokan sebagai Malaysia's First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat, resort yang bertaraf 5 bintang ini telah beberapa kali memenangi anugerah pelancongan. Suasana di sekelilingi resort yang berkeluasan 16 ekar ini sangat mendamaikan dan menenangkan jiwa. Sesekali jom pergi sini. Tak jauh pun dari Kuala Lumpur. Bolehlah plan menghabiskan cuti hujung minggu kat sini. :)

The Banjaran Hotspring Retreat Perak
Keistimewaan : First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

 KEDAH

Seterusnya, kita ke Gunung Jerai pula. Entri yang lepas, aku ada cerita pasal The Regency Jerai Hill Resort. Ternyata pengalaman menginap di sini memang sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Udara yang segar, panorama yang indah dan dikala senja, korang boleh menyaksikan keindahan matahari terbenam dari atas gunung ini. Memang cantik! Berada di sini seperti berada di luar negara, dengan rekabentuk chalet yang unik dan suasananya yang sejuk. Arghhh, rindunya The Regency Jerai Hill Resort ni. Nak pergi lagi.. :(

The Regency Jerai Hill Resort
Keistimewaan : Panorama matahari terbenam dan pemandangan sawah padi di Kedah
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

PULAU PINANG

Hard Rock Hotel adalah rangkaian jenama perhotelan antarabangsa yang terkenal di dunia. Semasa pembinaan hotel Hard Rock di Penang, aku memang ternanti-nanti bilalah hotel ni nak siap sepenuhnya. Kerana kebanyakan hotel Hard Rock tidak pernah mengecewakan pelanggan-pelanggannya. Bagi mereka yang gilakan 'Hard Rock Cafe', ini ibaratkan 'Must Visit Place' untuk mereka. Tak kisahlah kalau hotel tu ada Hard Rock Cafe ataupun hanya ada Hard Rock hotel je pun.


Hard Rock Hotel Penang
Keistimewaan : Winner of Tripadvisor Excellence Award 2014 & jenama rangkaian Hard Rock
For more info bolehlah klik sini : 
.
http://www.kisahtatie.com/

PERLIS

Masih ingat entri aku yang lepas pasal Homestay Kampung Ujung Bukit Perlis?? Kampung Ujung Bukit Perlis ini masih menjadi destinasi pilihan bila ke negeri Perlis. Dengan panorama sawah padi yang kehijauan dan bukit bukau sekelilingnya, korang pasti rindu dengan tempat ni bila dah pulang ke rumah. Bagi siapa yang nak privasi, kat Kampung Ujung Bukit ni juga ada chalet-chalet menarik yang boleh korang sewa.

Homestay Kampung Ujung Bukit
Keistimewaan : Hamparan sawah padi di tengah-tengah kawasan chalet/homestay
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

KELANTAN

Tok Aman Bali Resort adalah antara resort yang terkenal di negeri Kelantan. Lokasinya yang terletak jauh 50 kilometer dari bandar Kota Bharu. Tok Aman Bali Resort ni mempunyai pantai yang indah dan bersih. Bagi yang tertanya-tanya, Tok Aman Bali ni kat mana, jawapannya adalah di Pasir Puteh Kelantan.

Tok Aman Bali Resort
Keistimewaan : Antara pantai yang cantik dan bersih di Kelantan
For more info bolehlah klik sini : 


TERENGGANU

"Kajang Pak Malau, kajang berlipat, kajang saya mengkuang layu, dagang pak malau dagang bertempat, dagang saya musafir lalu". Kekdahnya bila berada di tempat penginapan seterusnya ini korang akan rasa seolah-olah seperti zaman dulu kala. Lokasi filem Hikayat Merong Mahawangsa ini dahulunya adalah rumah klasik di negeri Terengganu yang berusia ratusan tahun, kemudian dipasang balik di Kampung Mangkuk, Setiu, Terengganu. Uniknya, rumah-rumah di Terrapuri Heritage Village ini tidak menggunakan satu paku pun. Haa?? Camana tu?? Rujuk di entri lama : Terrapuri Kisah Tatie.

Terrapuri Heritage Village
Keistimewaan : Rumah klasik Terengganu yang berusia ratusan tahun.
For more info bolehlah klik sini : 



 PAHANG

Dulu sebelum kewujudan Time Capsule Retreat, aku sering berangan-angan, alangkah seronoknya jika kat Malaysia ni ada penginapan yang unik seperti di negara-negara luar. Konsep yang luar biasa dan lain dari chalet, hotel mahupun homestay. Kemudian, bila Time Capsule Retreat ni dibina, wahhh, wahhh, wahhh. Teruja sampai ke hari ini. Sedang merancang untuk ke sini dalam masa terdekat ni, siapa nak ikut Kisah Tatie angkat tangan!!! Hahaha.

Time Capsule Retreat
Kelebihan : Penginapan di kolong konkrit
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to : Tripadvisor

JOHOR

Pengumpul-pengumpul tegar permainan lego pasti teruja bila sampai ke Legoland Hotel Johor ini. Kerana senibina hotel ini semuanya berkonsepkan lego. Legoland Hotel Johor ini mempunyai 248 bilik dan kos pembinaannya sahaja dah menelan belanja lebih 190 juta. Apa yang pasti, Legoland ini adalah destinasi percutian keluarga yang menarik di selatan tanah air.

Legoland Hotel Johor
Kelebihan : Hotel berkonsepkan lego
For more info bolehlah klik sini :


SABAH

Berangan nak pergi Maldives tetapi mempunyai bajet yang tipis? Apa kata korang tukar plan ke Sipadan Water Village Sabah. Rekabentuk chalet Sipadan Water Village ini diinspirasikan dari senibina etnik Bajau dan dibina di atas air laut yang jernih seakan sama seperti di Maldives. Bagi kaki-kaki dive, ini ibarat resort persinggahan mereka. Rasanya kebanyakan dari kita dah tahu kawasan sini mempunyai terumbu karang yang cantik dan selalu mendapat perhatian pelancong dari luar negara.

Sipadan Water Village
Kelebihan : Resort atas air di pulau tercantik Malaysia
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

SARAWAK

Teringin nak menginap di rumah panjang yang exclusive di Sarawak?? Jom ke Hilton Batang Ai Longhouse Resort, Lubuk Antu Sarawak. Dengar lokasinya mesti meremang bulu roma but please, don't judge! Sebab lokasinya sangat wow dan bombastic. Batang Ai Longhouse Resort ni adalah dibawah kelolaan Hilton. Semua mesti tau kan jenama perhotelan Hilton. Hotel ni nampak exclusive tapi harganya masih affordable. Jomlah ke sini feeling-feeling menginap di rumah panjang sambil menyaksikan panorama indah.

Hilton Batang Ai Longhouse Resort
Kelebihan : Konsep Rumah Panjang Sarawak
For more info bolehlah klik sini : 
Credit to Borneo Adventure's Website

MELAKA

Negeri Melaka mempunyai lokasi-lokasi penginapan yang unik dan menarik. Susah sebenarnya nak pilih. Ada bustel la, Portuguese hotel la dan macam-macam lagi. Tapi aku nak highlightkan Philea Resort & Spa Melaka yang terletak di Ayer Keroh Melaka. Resort yang aku boleh cakap 'masih fresh' ni mempunyai konsep yang cukup unik dan sangat selesa. Philea Resort & Spa ni bertaraf 5 bintang dan dikelilingi kawasan hutan dan udara yang segar.

Philea Resort & Spa
Kelebihan : Penginapan di Pine Log 
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

NEGERI SEMBILAN

Yang ni tak perlu aku explain sebabnya di entri minggu lepas pun aku dah cerita pasal Eagle Ranch Resort. Eagle Ranch Resort Port Dickson ni mempunyai pelbagai jenis penginapan antaranya rumah kampung, log cabins, paddock chalets, bandwagons dan tepees. 

Eagle Ranch Resort Port Dickson
Kelebihan : Kepelbagaian jenis penginapan
For more info bolehlah klik sini : 


Selamat Melancong semua!! :)
Thanks for visiting my blog.

Sexy Red Lips