Latest Posts

Showing posts with label KELANTAN. Show all posts
Showing posts with label KELANTAN. Show all posts
Budu, budu, budu ...
Tak dapat dipisahkan dari negeri Kelantan. 
Sebut je budu, mesti teringat Kelantan.
Sebut je Kelantan mesti teringat Budu.
Tapi sampai sekarang aku tak reti makan budu
Huahuahua.

Eleh, gelakkan aku. Korang reti ke?

Dahla cerita pasal budu. Kang ade yang kempunan nak makan budu. Tapi sebut pasal Kelantan ni kan, memang salah satu port pelancongan yang fofulerrr kat Malaysia ni. Especially bab makan. Tak sah kalau pergi Kelantan berat tak naik berkilo-kilo. Siyes!!

Tapi takkan datang untuk makan je kan? Mestila nak jenjalan kat sini juga. Banyak benda menarik kat Kelantan ni. Especially kat area Kota Bharu. Ada banyak lagi yang aku tak explore sebenarnya. Next time.. Insyallah.

Tapi hari ni, aku nak listkan beberapa aktiviti yang boleh korang buat kat Kota Bharu. Walaupun ada aktiviti yang ala-ala makcik sangat, tapi memang berbaloi buat kat negeri ni compare dengan negeri lain. Feeeeeelingggggg tu lebih sikit! Kihkih.

1) Wayang Kulit 

Feeling tengok wayang kulit dengan tengok wayang kat cinema jauh beza. Kalau ke Kelantan, silalah tonton wayang kulit. Dah susah dah nak tengok wayang kulit ni. Kalau ada pun dah tak sama seperti dulu. Dulu siap jampi mantera lagi. Tapi still, wayang kulit. Hey, inilah warisan seni yang harus dikekalkan. Aku percaya, kalau tanya generasi zaman sekarang .. konpem tatau apa tu wayang kulit.

Wayang Kulit Pak Dain

2) Teh Ais Madu 

The best teh ais ever!!! Sumpah sedap. Minum segelas tak cukup. Pasti nak lagi dan lagi dan lagi. Sedap tahap bombastic. Tengok je dah meleleh airliur. Belum minum lagi. Teh ais madu kat Warung Pak Mat Pulau Pisang ni famous. Kat sini juga terkenal dengan sup campur daging dan ikan. Pelik kan bunyi? Ikan campur daging buat sup??! Haaa la.. Sedap!! Sila try kalau ke sini okay?

Teh Ais Madu Warung Pak Mat

3) Maggi Ketam

Aku konpius camana dia buat maggi ketam ni. Aku buat kat rumah asyik tak jadi. Tapi kalau makan kat Restoran Indra Tomyam ni rasanya best gila. Makan panas-panas lagi best. Ketam dia besar dicampur pula dengan udang galah. Terangkat bila makan!! Ni salah satu tarikan di negeri Kelantan. 

Maggi Ketam di Restoran Indra Tomyam Pasir Pekan Tengah

4) Batik Kelantan

Ingat Terengganu je famous dengan batik? Kelantan pun sama. Mungkin terdapat persamaan batik Kelantan dan Terengganu. Tapi aku rasa, corak batik kat Ayu Fashion ni lagi menawan hati lah. Entah. Rasa corak dia lagi modern and sweet berbanding dengan batik Terengganu.

Kilang Batik Di Ayu Fashion Chabang Empat

5) Kilang Mancis

Selama aku hidup, baru sekarang aku tau mancis yang famous tu berasal dari Kelantan. Hahahaha. Ala yang ada lambang cili tu. Dan, ini first time aku pergi Kilang Mancis. Nampak very old school sangat. Apa-apapun aku harap, mancis ni dapat dikekalkan untuk generasi akan datang. Pssst, jangan lupa simpan satu. Kot-kot lagi 30 tahun akan datang dah takde mancis, boleh jual kat muzium. Haha.

Kelantan Match Factory

6) Seniukur Kayu

Memang orang Kelantan ni berjiwa seni. Selebritilah, wayang kulitlah sampailah bab kraftangan. Diorang ni dilahirkan kreatif kot. Kalau aku nak ukir-ukir ni. Minta maaflah. Siang-siang dah surrender. Muahaha. Kot-kot nak tempah kayukraf, bolehlah ke A.Rahman Kayukraf kat Kampung Panjang. Nak tempah cermin ke, pintu ke dan lain-lain.

A.Rahman Kayukraf Kampung Panjang

7) Homestay dan Kelip-kelip

Bagi yang suka nature, bolehlah ke Min House Camp. Kat sini juga boleh tengok kelip-kelip dan melawat galeri madu kelulut. Nak sewa bilik kat sini pun boleh. Apa yang penting, kawasan sekitar Min House Camp ni sangat tenang. Sesekali terdengar bunyi cengkerik dan lain-lain lagi. Alamak, rindu suasana kampunglah!

Min House Camp

8) Menara Jam Tambatan D'Raja

Menara jam atau Menara Tambatan D'Raja Kota Bharu ni antara yang boleh korang singgah kalau ke Kota Bharu. Kat sini korang boleh naik tangga sampai ke atas dan menikmati panorama Kota Bharu yang menakjubkan. Kat bahagian bawah pula, bolehla sewa basikal dan pusing-pusing sekitar Tambatan Diraja ni.


9) Sungai Kelantan

Sedih aku tengok keadaan sungai ni beberapa bulan lepas. Mana taknya, masa aku pergi, sungai ni tenang je. Tetiba datang monsun, habis negeri Cik Siti Wan Kembang ni tenggelam. Isk, isk. Kat sini korang boleh naik bot dan menyusuri sungai ni. 


10) Memorial Perang Dunia Ke-II

Sejarah lama jangan sesekali dilupakan. Kerana dengan sejarahla kita dapat menghargai jasa nenek moyang kita yang berhempas pulas mempertahankan negara. Nak tahu lebih pasal sejarah?? Datanglah Memorial Perang ni. Bangunan lama yang dibina pada tahun 1912 ni dulu digunakan sebagai 'The Mercatile Bank of India Ltd' atau dikenali sebagai Bank Kerapu. 


11) Muzium Adat Istana Diraja Kelantan

Istana Jahar atau kini dikenali sebagai Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan ni dibina pada tahun 1939 iaitu masa zaman pemerintahan Sultan Ismail. Dulu dikenali sebagai Istana Batu. Apa yang unik pasal istana ni, korang boleh tengok senibinanya dan juga barang-barang lama kepunyaan kerabat diraja Kelantan.

Istana Jahar

12) Borong Emas

Kalau sebut je Kelantan kat makcik-makcik, mesti diorang teringatkan emas. Emas kat Kelantan boleh tahan berkualiti dan murah. Maka tak hairanlah ada yang sanggup terbang jauh ke Kelantan semata-mata nak beli emas. By the way, aku tertarik dengan Kedai Emas Pak Chu Roni. 

Kedai Emas Pak Cu Roni ni femes dan korang boleh tengok sendiri camana diorang bertukang.


13) Pasar Siti Khadijah

Pasar Siti Khadijah ni tak perlulah aku cerita. Dah tau lagi bertanya. Haha. Nak beli segala benda, shopping sampai pengsan, silalah ke sini. Ada makanan, ada batik, ada souvenir dan ada macam-macam lagi. Jangan lupa tawar menawar okay?


14) Serunding

Kalau kat Keyell, harga serunding memang tak masuk akal. Mahal bebenar. Tak sedap pulak tu. So, alang-alang sampai Kota Bharu, singgahla Perusahaan Serunding Hajah Ramlah kat Kampung Laut Palekbang ni. Antara serunding paling sedap yang pernah aku makan.


Serunding Kampung Laut Palekbang

15) Nasi Ulam Cikgu

First-first tadi aku sebut pasal budu kan?? So, kat mana nak pekena budu yang best kat Kota Bharu ni? Jawapannya Restoran Nasi Ulam Cikgu Kampung Kraftangan. Memang sihat makan kat sini. Hahahaha. Eh kalau tak reti makan budu tu, tak yah buat-buat pro. Aku ni pun dah banyak kali belajar makan tak lepas-lepas sampai sekarang. Huh!


16) Nasi Kerabu Ayam Bakar

And last, takkanlah dah datang sini tak pekena nasi kerabu. Rugilah tekak. Haha. Last sekali ni aku nak ajak korang ke Restoran Yati Ayam Percik yang terletak kat Jalan Yong Yunus Kota Bharu. Kat restoran ni ada macam-macam jenis makanan. Ada juga jual kuih muih tradisional Kelantan. Yang penting, kalau datang sini konpem rambang mata pilih makanan. Sebab semuanya sedap! Habislahhhh dietku!! Arghhh!! 

Restoran Yati Ayam Percik Jalan Long Yunus

Yang selebihnya, nanti aku explore kat trip akan datang. Selamat bercuti ke Kota Bharu uolsss!
Have fun!!!!


Mood cuti-cuti Malaysia masih berkobar-kobar dalam hati meskipun Tahun Melawat Malaysia 2014 telah berlalu. Sebabnya masih terdapat beberapa daerah kat Malaysia ni yang aku tak pergi lagi. Jadi, mood tu masih menebal. Tapi kan, kalau sebut pasal Malaysia, mestilah kita nak pergi ke tempat yang menarik kan? Sebelum ke tempat menarik tu mestilah cari penginapan yang okay dan selesa.

Jadi, hari ni aku suggest beberapa hotel yang boleh dikategorikan sebagai PENGINAPAN MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI. Seperti yang korang tahu Malaysia ni ada 14 negeri dan semuanya mempunyai penginapan yang unik dan istimewa. Jom pergi!~

 WILAYAH PERSEKUTUAN

Wilayah Persekutuan terbahagi kepada tiga, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya. Antara tiga-tiga ni, aku highlight Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memandangkan ia adalah ibu negara Malaysia. Untuk Kuala Lumpur, aku suggest Villa Samadhi Kuala Lumpur. Siapa yang pernah pergi sini pasti nak pergi lagi.

Siapa sangka di tengah-tengah kesibukan ibukota ada penginapan yang romantik seperti Villa Samadhi ini? Lokasi yang menarik dan suasana yang romantik di Villa Samadhi ini seringkali menjadi perhatian mereka yang baru berkahwin untuk dijadikan sebagai port honeymoon.

Villa Samadhi
Keistimewaan : Lokasi di tengah-tengah ibu kota Malaysia
For more info bolehlah klik sini :

http://www.kisahtatie.com/
Credit to Villa Samadhi's Website

 SELANGOR
Jika lokasi Villa Samadhi terletak di tengah-tengah kota, berlainan pula dengan Firefly Park Resort yang terletak di Bukit Belimbing Kuala Selangor. Chalet kayu yang dibina sepanjang tebing sungai ini sering mendapat perhatian mereka yang ingin melihat firefly di waktu malam. Meskipun, Firefly Park Resort ini tidak semewah Villa Samadhi tetapi pengalaman menginap di sini pasti memukaukan korang dengan kehadiran kelip-kelip yang berterbangan di waktu malam. 

Firefly Park Resort
Keistimewaan : Lokasinya di tebing sungai
For more info bolehlah klik sini : 
http://www.kisahtatie.com/
Credit to Tripadvisor

PERAK

Lain pula cerita dengan The Banjaran Hotspring Retreat di Ipoh, Perak ni. Mendapat jolokan sebagai Malaysia's First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat, resort yang bertaraf 5 bintang ini telah beberapa kali memenangi anugerah pelancongan. Suasana di sekelilingi resort yang berkeluasan 16 ekar ini sangat mendamaikan dan menenangkan jiwa. Sesekali jom pergi sini. Tak jauh pun dari Kuala Lumpur. Bolehlah plan menghabiskan cuti hujung minggu kat sini. :)

The Banjaran Hotspring Retreat Perak
Keistimewaan : First Luxury Natural Hot Springs Wellness Retreat
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

 KEDAH

Seterusnya, kita ke Gunung Jerai pula. Entri yang lepas, aku ada cerita pasal The Regency Jerai Hill Resort. Ternyata pengalaman menginap di sini memang sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Udara yang segar, panorama yang indah dan dikala senja, korang boleh menyaksikan keindahan matahari terbenam dari atas gunung ini. Memang cantik! Berada di sini seperti berada di luar negara, dengan rekabentuk chalet yang unik dan suasananya yang sejuk. Arghhh, rindunya The Regency Jerai Hill Resort ni. Nak pergi lagi.. :(

The Regency Jerai Hill Resort
Keistimewaan : Panorama matahari terbenam dan pemandangan sawah padi di Kedah
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

PULAU PINANG

Hard Rock Hotel adalah rangkaian jenama perhotelan antarabangsa yang terkenal di dunia. Semasa pembinaan hotel Hard Rock di Penang, aku memang ternanti-nanti bilalah hotel ni nak siap sepenuhnya. Kerana kebanyakan hotel Hard Rock tidak pernah mengecewakan pelanggan-pelanggannya. Bagi mereka yang gilakan 'Hard Rock Cafe', ini ibaratkan 'Must Visit Place' untuk mereka. Tak kisahlah kalau hotel tu ada Hard Rock Cafe ataupun hanya ada Hard Rock hotel je pun.


Hard Rock Hotel Penang
Keistimewaan : Winner of Tripadvisor Excellence Award 2014 & jenama rangkaian Hard Rock
For more info bolehlah klik sini : 
.
http://www.kisahtatie.com/

PERLIS

Masih ingat entri aku yang lepas pasal Homestay Kampung Ujung Bukit Perlis?? Kampung Ujung Bukit Perlis ini masih menjadi destinasi pilihan bila ke negeri Perlis. Dengan panorama sawah padi yang kehijauan dan bukit bukau sekelilingnya, korang pasti rindu dengan tempat ni bila dah pulang ke rumah. Bagi siapa yang nak privasi, kat Kampung Ujung Bukit ni juga ada chalet-chalet menarik yang boleh korang sewa.

Homestay Kampung Ujung Bukit
Keistimewaan : Hamparan sawah padi di tengah-tengah kawasan chalet/homestay
For more info bolehlah klik sini : 

http://www.kisahtatie.com/

KELANTAN

Tok Aman Bali Resort adalah antara resort yang terkenal di negeri Kelantan. Lokasinya yang terletak jauh 50 kilometer dari bandar Kota Bharu. Tok Aman Bali Resort ni mempunyai pantai yang indah dan bersih. Bagi yang tertanya-tanya, Tok Aman Bali ni kat mana, jawapannya adalah di Pasir Puteh Kelantan.

Tok Aman Bali Resort
Keistimewaan : Antara pantai yang cantik dan bersih di Kelantan
For more info bolehlah klik sini : 


TERENGGANU

"Kajang Pak Malau, kajang berlipat, kajang saya mengkuang layu, dagang pak malau dagang bertempat, dagang saya musafir lalu". Kekdahnya bila berada di tempat penginapan seterusnya ini korang akan rasa seolah-olah seperti zaman dulu kala. Lokasi filem Hikayat Merong Mahawangsa ini dahulunya adalah rumah klasik di negeri Terengganu yang berusia ratusan tahun, kemudian dipasang balik di Kampung Mangkuk, Setiu, Terengganu. Uniknya, rumah-rumah di Terrapuri Heritage Village ini tidak menggunakan satu paku pun. Haa?? Camana tu?? Rujuk di entri lama : Terrapuri Kisah Tatie.

Terrapuri Heritage Village
Keistimewaan : Rumah klasik Terengganu yang berusia ratusan tahun.
For more info bolehlah klik sini : 



 PAHANG

Dulu sebelum kewujudan Time Capsule Retreat, aku sering berangan-angan, alangkah seronoknya jika kat Malaysia ni ada penginapan yang unik seperti di negara-negara luar. Konsep yang luar biasa dan lain dari chalet, hotel mahupun homestay. Kemudian, bila Time Capsule Retreat ni dibina, wahhh, wahhh, wahhh. Teruja sampai ke hari ini. Sedang merancang untuk ke sini dalam masa terdekat ni, siapa nak ikut Kisah Tatie angkat tangan!!! Hahaha.

Time Capsule Retreat
Kelebihan : Penginapan di kolong konkrit
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to : Tripadvisor

JOHOR

Pengumpul-pengumpul tegar permainan lego pasti teruja bila sampai ke Legoland Hotel Johor ini. Kerana senibina hotel ini semuanya berkonsepkan lego. Legoland Hotel Johor ini mempunyai 248 bilik dan kos pembinaannya sahaja dah menelan belanja lebih 190 juta. Apa yang pasti, Legoland ini adalah destinasi percutian keluarga yang menarik di selatan tanah air.

Legoland Hotel Johor
Kelebihan : Hotel berkonsepkan lego
For more info bolehlah klik sini :


SABAH

Berangan nak pergi Maldives tetapi mempunyai bajet yang tipis? Apa kata korang tukar plan ke Sipadan Water Village Sabah. Rekabentuk chalet Sipadan Water Village ini diinspirasikan dari senibina etnik Bajau dan dibina di atas air laut yang jernih seakan sama seperti di Maldives. Bagi kaki-kaki dive, ini ibarat resort persinggahan mereka. Rasanya kebanyakan dari kita dah tahu kawasan sini mempunyai terumbu karang yang cantik dan selalu mendapat perhatian pelancong dari luar negara.

Sipadan Water Village
Kelebihan : Resort atas air di pulau tercantik Malaysia
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

SARAWAK

Teringin nak menginap di rumah panjang yang exclusive di Sarawak?? Jom ke Hilton Batang Ai Longhouse Resort, Lubuk Antu Sarawak. Dengar lokasinya mesti meremang bulu roma but please, don't judge! Sebab lokasinya sangat wow dan bombastic. Batang Ai Longhouse Resort ni adalah dibawah kelolaan Hilton. Semua mesti tau kan jenama perhotelan Hilton. Hotel ni nampak exclusive tapi harganya masih affordable. Jomlah ke sini feeling-feeling menginap di rumah panjang sambil menyaksikan panorama indah.

Hilton Batang Ai Longhouse Resort
Kelebihan : Konsep Rumah Panjang Sarawak
For more info bolehlah klik sini : 
Credit to Borneo Adventure's Website

MELAKA

Negeri Melaka mempunyai lokasi-lokasi penginapan yang unik dan menarik. Susah sebenarnya nak pilih. Ada bustel la, Portuguese hotel la dan macam-macam lagi. Tapi aku nak highlightkan Philea Resort & Spa Melaka yang terletak di Ayer Keroh Melaka. Resort yang aku boleh cakap 'masih fresh' ni mempunyai konsep yang cukup unik dan sangat selesa. Philea Resort & Spa ni bertaraf 5 bintang dan dikelilingi kawasan hutan dan udara yang segar.

Philea Resort & Spa
Kelebihan : Penginapan di Pine Log 
For more info bolehlah klik sini : 

Credit to Tripadvisor

NEGERI SEMBILAN

Yang ni tak perlu aku explain sebabnya di entri minggu lepas pun aku dah cerita pasal Eagle Ranch Resort. Eagle Ranch Resort Port Dickson ni mempunyai pelbagai jenis penginapan antaranya rumah kampung, log cabins, paddock chalets, bandwagons dan tepees. 

Eagle Ranch Resort Port Dickson
Kelebihan : Kepelbagaian jenis penginapan
For more info bolehlah klik sini : 


Selamat Melancong semua!! :)
Thanks for visiting my blog.

Masa aku ke Kelantan tempoh hari, ada beberapa orang yang pesan kalau pergi Kelantan, jangan miss satu pun makanan Kelantan. Kalau tak menyesal bila sampai Kulompo, teringat-ingat kat makanan tu. Benarkah? Apa yang istimewa sangat makanan di negeri cik Siti Wan Kembang ni sampai ada yang cakap, "Setiap kali ke sana je mesti naik berat badan". Terus aku jadi takut nak ke sana. Hahaha.
Tapi ramai yang salah anggap. Diorang ingat 'naik badan' tu disebabkan kemanisan yang terdapat dalam setiap makanan yang ada kat sana. 10% aku setuju sebab manis dan sebab lain adalah negeri Kelantan kaya dengan pelbagai jenis makanan yang lazat dan memikat selera.
Sungguh !!! Melangkah kaki ke negeri ini, buat aku rambang mata dan 'tamak'. Nak makan itu, nak makan ini.. Nak rasa itu, nak rasa ini.. Eh, semualah aku nak makan. Balik menangis sebab berat bertambah. Kwang, kwang, kwang. T_T
Dan hari ni, aku pula nak ajak korang try makanan-makanan tradisi Kelantan. Siap sedialah korang. Hahaha. By the way, ini baru separuh tau. Banyak lagi sebenarnya.. Tapi tak larat aku nak try. 

MAKANAN KELANTAN

1) Kuih Tepung Gomak 
__________________________________
2) Budu
__________________________________
3) Kuih Buah Tanjung
__________________________________
4) Nasi Kerabu & Ayam Bakar
__________________________________
5) Maggi Ketam
__________________________________
6) Nasi Tumpang 
__________________________________
7) Sira Ubi 
__________________________________
8) Cili Percik
__________________________________
9) Tahi Itik & Buah Tanjung
__________________________________
10) Labu Sira
__________________________________
11) Pulut Bakar 
__________________________________
12) Pulut Ikan dan Kelapa
__________________________________
13) Bubur Syura Kelantan
__________________________________
14) Kosui
__________________________________
15) Lompat Tikam
__________________________________
16) Akok
__________________________________
17) Etok
__________________________________
18) Nasi Dagang
__________________________________
19) Coleq
__________________________________
Haaa, ini baru 19 jenis dan ada banyak lagi makanan Kelantan. Kalau nak tahu selebihnya, kenalah datang Kelantan. Memang confirmlah terliur. Semuanya sedap dan pelbagai rasa. Kalau datang sehari dua pun, belum tentu dapat cover kesemua makanan di negeri Kelantan.

"Beli, Beli ..."

______________________________

Ini adalah sebahagian dari trip Sahabat Media ke Negeri Kelantan. Kisah Tatie mengucapkan ribuan terima kasih kepada majalah Santai Travel dan Tourism Malaysia Kelantan kerana sudi menjemput KT untuk menyertai trip ini. 

Sexy Red Lips