Latest Posts

Showing posts with label KEDAH. Show all posts
Showing posts with label KEDAH. Show all posts
Langkawi, Langkawi, Langkawi ... Alang-alang Airasia tengah buat sale RM1 ni, apa salahnya jika kita kembali kejap ke cerita pasal Langkawi. Pssst, dengar cerita ada yang dapat tiket flight return ke Langkawi dengan harga serendah RM25. Omg, seriously?  

Yang dah beli tiket flight, mesti nak tahu apa yang best kat Langkawi bukan? Nak cerita lebih pasal Langkawi, silalah klik link kat bawah ni : 

Salah satu tarikan kat pulau lagenda ni adalah Oriental Village. Wajib pergi uolssss!!! Yang dah pergi Langkawi pun mesti tak jemu-jemu datang ke sini. Kan? Kan? Ngaku jelah. =P

Oriental Village Langkawi

Kat Oriental Village Langkawi ni, korang kena spend time at least 4-5 hours or more than that. Sebab banyak sangat benda yang best-best. Shopping, makan and etc, etc yang sesuai untuk kanak-kanak, remaja, makcik-makcik, pakcik-pakcik dan warga emas.

Aku listkan beberapa tarikan di sini. Weeeee....

1) Langkawi Cable Car


2) Offroad ATV, Revo, Motor-Cross & Etc


3) Kafe & Gerai Makanan


4) BC Power Boat


5) Fish Feeding & Flying Fox


6) Kedai-Kedai Pakaian & Etc


7) 6D Cinemotion


8) Langkawi 3D Art In Paradise


9) Penginapan di Oriental Village Langkawi
 (Geopark Hotel Oriental Village)


10) Keindahan Landscape Dan Lain-lain


10 je?? Cukuplah. Nak tahu lebih, pergilah sendiri. Hehehe.

Bila sebut pasal Kedah je, mesti teringat Padi. Begitu besar jasa negeri Kedah dalam mengusahakan penanaman padi. Sehingga ada yang menggelarkannya, negeri periuk nasi Malaysia. 

Tapi bestnya kalau dapat makan sambil layan panorama padi. Dahla hijau, confirm menenangkan. Maklumlah, selalu hadap jam, sesekali kalau tukar angin... arghhh, masyuk!! 

"Tapi wa nak pergi Langkawi.. Ada ke tempat macam tu??"


Siapa kata takde?? Restoran Seashells Cenang yang terletak di kawasan laman padi di Langkawi sering dikunjungi pelancong yang dahagakan pemandangan yang cantik dan lain dari yang lain. Lauk pauk yang disediakan juga sedap-sedap belaka. Ada lauk pauk kampung dan lain-lain lagi.


Persekitaran kat sini sangat mengasyikkan. Korang takkan jumpa kat Kuala Lumpur. Laman Padi Langkawi ni sememangnya dah terkenal dengan Muzium Padi. Masa aku pergi sini pun tak putus-putus dengan kehadiran pelancong dari negara lain yang datang ke sini untuk melihat padi.

Pelancong-Pelancong Dari China

Kot-kot korang nak masuk Muzium Padi Langkawi tu harga tiketnya murah je. RM2 untuk orang dewasa dan kanak-kanak bawah 12 tahun adalah percuma. Alang-alang dah pergi situ, singgahlah isi perut di Restoran Seashells Langkawi ni.

Makan kat sini taklah bermaksud korang duduk bersila menghadap padi. Kahkahkah. Kalau nak makan bersila kat pondok dia pun boleh. Kalau nak berjemur duduk kat meja pun boleh, tapi kalau korang puteri lilin, duduk je kat bawah tempat yang redup. 


Alamak, terkenang restoran ni buat aku laparlah. Kecur airliur. Dahlah sedap. Napelah jauh sangat. Isk, isk, isk. Ada sesiapa nak pergi Langkawi? Tapau please!! Muahahaha.

Nasi Periuk Kukus Antara Yang Famous Di Sini
Tu Dia.. Tengok Je Dah Tahu Sedap Ke Tak
My Favourite .. Habis, Hancur Diet!! Makan Tak Ingat Dunia.. Haha
 Dessert

Banyak gila aku makan hari tu. Tak boleh tahanlah tengok lauk pauk dia yang menggoda selera tu. Bau dia je dah menusuk ke hidung. Bila orang cedok nasi, aku dah ngap lauk. Hahaha. Entah berapa kali aku tambah pun aku dah lupa. Hewhewhew.


Memang tak sah kalau pergi Langkawi tapi tak singgah sini untuk makan. Rugi!!! Aku tahu kalau datang Langkawi je mesti korang ke Pantai Cenang untuk melantak seafood atau ke Pekan Kuah melantak western atau ke tepi Lapangan Terbang untuk makan Laksa Langkawi. Tapi untuk makan sambil bersuasanakan laman padi tu lagi rare dan jarang dapat kat mana-mana. Heee.

Burppppp, Alhamdulillah. :)



Yea, yea ... cuti sekolah!!! 

Kalau zaman kanak-kanak dulu, time-time macam ni la aku menghitung hari. Pagi petang siang malam buka kalendar. Excitednya lahai!! Masa tu memang tak fikir apa sebab semua orang tua aku yang uruskan. Aku pula ikut je. Kihkih. =P

Tapi bila usia dah meningkat tua ni, banyak benda nak kena fikir. Nak pergi bercuti pun kena sendiri-sendiri. Tabung tak penuh duduk diam-diam kat umah. Kengkadang telan airliur je tengok instagram member pergi sana pergi sini. Makan hati woi!!

Nasiblah sekarang banyak hotel-hotel murah. Contohnya Cenang Plaza Beach Hotel kat Langkawi tu. Oh ya, ada tak sesape plan nak ke Langkawi musim cuti sekolah nanti? Bolehla stay kat hotel ni. Yela, kot-kot ada yang tengah mencari hotel murah kat area Pantai Cenang. Kannn?!

Hotel Murah Di Langkawi di Pantai Cenang

Memang best menginap di sekitar Pantai Cenang ni. Sebab happening giler dan senang nak cari makan. Pantai kat sini pula sentiasa ramai dengan pelancong. So, hotel pilihan aku adalah Cenang Plaza Beach Hotel yang baru je dibuka bulan lepas.

Bertentangan dengan hotel ni adalah Cenang Mall. Kat Cenang Mall tu ada Old Town White Coffee, Mcdonalds, Starbucks, Maybank dan lain-lain lagi. Manakala di belah kanan jalan kaki tak kurang dari 5 minit ada The Zone Duty Free Shop. Meriah kawwww!! Hahaha.

Cenang Mall Terletak Berhadapan Dengan Cenang Plaza Mall
Lobi Cenang Plaza Beach Hotel 

Sungguhpun kitorang datang sini sejam dua untuk beristirehat dan solat sebelum bergerak balik ke airport, tapi masa yang ada tu sempatlah untuk kitorang tawaf hotel ni dulu. Tengok apa yang best kat sekitar ni. Sempatlah merasa keempukan katil kat bilik. Kahkah.

 
Jom Ke Bilik

Hallway (agak sempit juga)

Katil Yang Empuk
Almari, TV & Etc

Dalam Meja 
Air Mineral
As Usual
Toiletries Yang Digunakan

Kalau tengok keadaannya, memang mengingatkan aku kat Tunehotels. Seakan-akan sama dari segi kemudahan dalam bilik. Cuma memasing ada kelebihan tersendiri. Kalau ke Langkawi bolehlah menginap kat sini. Murah, lokasi yang strategik dan selesa. Best, best!

Psssst, 17 hingga 21 Mac ni LIMA 2015 tau!!! 

Tidur-Tidur Ayam.. Hahaha

Sexy Red Lips