Latest Posts

Showing posts with label FRANCE. Show all posts
Showing posts with label FRANCE. Show all posts
MALAYSIANS TRAVELLING TO FRANCE | Tahun baru ni, mestilah ada macam-macam benda baru. Ada yang diubah dan ada yang maintain seperti tahun-tahun lepas. Ada yang ubah untuk kebaikan kita semua seperti Peraturan Baru Bagi Sesiapa Yang Ingin Ke France (Paris). 


Bagi aku, peraturan ni bagus. Yela, seperti yang kita tahu kat Paris tu terkenal dengan jenayah pickpocket. Aku pergi sana pun sentiasa rasa tak selamat. Sentiasa curiga dengan persekitaran kat sana. Sebab tu kita perlukan travel insurance. Eh, tapi aku bukan agent insurance tau. Kahkah!

Aku pun baru tahu kepentingan travel insurance ni. Ada yang cakap, ia tak termasuk kat life insurance and of course, tak termasuk dalam travel insurance yang selalu korang beli masa beli tiket Airasia tu. Lain-lain okay.. Tak sama! Yang tu pun wajib juga, anything terjadi seperti QZ8501, bolehlah claim. 

Apa yang aku faham, anything terjadi kat korang semasa mengembara, travel insurance inilah yang akan membantu korang. Contoh, kena ragut ke, passport hilang ke, accident ke dan lain-lain lagi. 

Maybe, oleh kerana banyak sangat terjadi kes-kes sebegini ... Terdapat PERATURAN BARU UNTUK RAKYAT MALAYSIA YANG INGIN MELANCONG KE PARIS DAN SELURUH FRANCE. Bab ni korang wajib alert dan jangan sesekali terlepas pandang. Karang tersekat kat immigration kang susah. Maklumlah, orang Malaysia suka sangat pergi Paris. Most Romantic City gittew!!


PERATURAN BARU NI BOLEH DIBACA DI WEBSITE KLN
(http://www.kln.gov.my)

Malaysians travelling to France for tourism and business purposes do not need a visa for a stay less than three months. However, for visit and stay with relatives or friends in France, travellers are required to present to the French Immigration at the point of entry the following documents: 

i)           ‘Lettre de Hebergement’ (letter of Resident) from family or relative issued by the ‘Mairie’ (Mayor’s Office).
ii)             Proof of sufficient money (credit card/cash). Cash of 30 Euros per day for duration of stay in France.
iii)            Travel Insurance
iv)        Full address, telephone number and copy of Identity Card of the family or relative in France

Children below the age of 18 years (minors) travelling unaccompanied to France must produce the above document together with a letter from parent/guardian specifying information and address and telephone number of the family/relative who will be receiving the minor.

  2.   MALAYSIANS TRAVELLING TO FRANCE FOR TOURISM AND BUSINESS PURPOSES FOR LESS THAN THREE MONTHS

While Malaysians do not need a visa for tourist and business purposes of less than three months, it is strongly encouraged though, to bring along the following documents:

i)               Confirmation of hotel booking
ii)             Travel Insurance
iii)           Proof of sufficient cash for their stay in France  



 Thank you.





EMBASSY OF MALAYSIA
PARIS
5/01/2015 





Aku pendekkanla untuk kesenangan korang ...

Rakyat Malaysia Yang Pergi France Untuk Tujuan Melancong Atau Business 
Untuk Tempoh Kurang Dari 3 Bulan
- Confirmation Hotel Booking
- Travel Insurance
- Duit belanja yang mencukupi sepanjang berada di France

Rakyat Malaysia Yang Pergi France Untuk Tujuan Melawat Keluarga Atau Rakan 
Untuk Tempoh Kurang Dari 3 Bulan
- Lettre de hébergement (surat Residen) dari keluarga atau rakan yang menetap di France. Surat ni dikeluarkan oleh Mairie (Pejabat Datuk Bandar)
- Duit belanja yang mencukupi sepanjang berada di France at least 30 Euro sehari 
- Travel Insurance
- Alamat penuh, nombor telefon, salinan kad pengenalan keluarga yang menetap di France
- Kanak-kanak bawah 18 tahun yang travel solo kena mengemukakan dokumen di atas bersama surat kebenaran dari ibu bapa.

Tak Faham?? Nahhh, amek nombor embassy Malaysia di France just in case you stuck kat airport or nak tanya apa-apa.. Nombor ni pun penting dan wajib simpan. Malang tidak berbau kan?? So simpan sekarang!!! Hahaha.

00 331 45 53 11 85
00 33 6 32 60 61 84 - after office hours

Email : 
mwparis@kln.gov.my

Peraturan ni biasa sahaja. Tak berat mana pun sekiranya korang follow the flow. Bukan setakat France je, pergi negara-negara lain pun kadang-kadang diorang minta tunjukkan booking hotel dan wang tunai seperti di London. Tapi tu ikut nasib adakala dia tanya, adakala tak. Tapi macam kat France ni sekarang wajib. 

Selamat Melancong ~

BERCUTI KE KOTA PARIS | Dah 5 hari kita berpuasa. Alhamdulillah, seronok sangat. Cuma rasa excited nak sambut raya tu belum muncul lagi. Entahla. Mungkin asyik bercuti, sampai baju raya pun I dah tak fikir, sebaliknya fikir baju nak pergi jalan..OPS! hahaha... 

Sebelum I terlupa pasal Paris, jomla habiskan entry pasal europe ni. Risau lama-lama lupa pula nanti. Maklumla, banyak makan semut. kahkahkah. 


Last day tu, pagi-pagi lagi dah singgah restoran depan hotel kami ni. Kata encik hubby, makan puas-puas. Nanti dah balik rindu. Eh, macam tu pula? hahaha. Tapi restoran ni memang bagus. Bersih dan jauh dari kesibukan. I suka ciri-ciri dalam dia. very privacy dan kami antara pelanggan yang awal datang pagi tu.. Semangat gila kan? Dah addicted punya pasal.

proud to be ex student Dr Alexander Xavier. my french lecturer masa kat Uitm dulu
 :D


Dah puas makan. Perut pun dah kenyang. Kami meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya. quite famous ~"Champs-Élysées". Bagi peminat LV, inilah tempatnya. The price? Ada yang murah, ada yang mahal.. Ada yang so-so. Jadi, anda kenalah rajin godek dan survey. Jangan tertipu dengan istilah, OH made in PARIS, for sure lagi murah. NO! sila survey terlebih dahulu. :D


Cumanya sini meriah seperti Sloane Street London. Meriah dengan jenama-jenama mewah, wanita yang bergaya mewah, kereta mewah dan bermacam-macam  lagi yang boleh anda cuci mata dengan percuma. kehkehkeh. If i'm not mistaken, terdapat juga mereka yang baik hati buat sewa naik kereta mewah such as lamborghini yang anda boleh try naik, pusing bandar dalam 25 minit. Kena bayar berapa.. Tu I tak pasti. 



Selain dari butik-butik mewah, anda yang baru menjejakkan kaki ke Paris..Wajib cuba Laduree Macarons. The Famous Macarons in the world. Katanya, paling sedap. entahlah. I try lain, lain pun sedap juga. hahaha. Alang-alang dah sampai France, silalah cuba. Macarons ni bukan saja kat France, kat London pun ada juga dan beberapa cawangan lain di luar France. Harga? Mahal sikit jika diconvert. 


Selain dari macarons, Laduree juga ada menjual pastries lain yang boleh anda try. Like me, I suka croissant dia. So yummy! Anda juga boleh lepak cafe yang terletak dalam Laduree ni.


Jalan ke hadapan sedikit, anda akan nampak arch ini. arch apa ni? Wajib ke ambil gambar? haaa.. wajib! Antara monumen famous di Paris. Sah-sahla kena ambil gambar kat sini.

Arc de Triomphe
sila beranikan diri, berdiri di tengah... oh maiiii.. X_X

Seterusnya, kami ke Montmatre. Montmatre balik?? Ye saya. Actually kami kesuntukan masa. Sebab selepas ni, kami kena pergi ke tempat lain. But before meninggalkan kota Paris, kenalah enjoy puas-puas dulu. kan? Montmatre ni besar dan terdapat pelbagai tarikan kat sini. Antaranya Basilica of the Sacré Cœur. Sesiapa nak tengok Paris, silalah panjat bukit ini. tak larat nak panjat? tidak mengapa. diorang sediakan tram untuk ke atas. just guna day pass anda.. senang! 


Sacre Cœur Paris
ini belum sampai atas. baru suku atas :p
still di suku atas. haha
gigih mencari rezeki sampai macam ni
inilah dari atas bukit. cantikkan? kalau tengok live lagi cantik
kat atas bukit ni very happening

inilah yang I panggil tram? eh .. ke nama dia lain? hahaha
redah je lah!

Dari sini, kami ke Moulin Rouge. Jangan ingat Amsterdam je ada. Paris pun ada. Walaupun I tak ambil kisah sangat pasal Moulin Rouge. Tengok cerita dia kat wayang pun dah ZzzZZZz. Walau bagaimana pun, Moulin Rouge Paris ni antara tempat wajib bergambar kalau ke Paris.

sepanjang jalan ke moulin rouge. ish.. ish.. ku hengat amsterdam je ..
paris pun sama. (T_T)

inilah Moulin Rouge Paris. cantik sebab ada windmill. 
dan dari sini, anda boleh naik ni untuk ke Basilica Sacre

After puas bersiar-siar, ambil angin dan makan kenyang-kenyang. Kami terus ke Tim Hotel, ambil beg dan naik teksi untuk ke last hotel kami iaitu berdekatan dengan hotel. Bagi siapa yang follow blog ini dari dulu, mesti faham. Saya memang suka tukar-tukar hotel. Untuk mencari pengalaman dengan menginap di tempat yang berbeza. hehehe. Pesanan saya, jika naik teksi kat paris ni, sila hati-hati. terdapat banyak kes scam. Ambil teksi yang menggunakan meter.
Club room with one double bed ... 

As usual, I pilih hotel ni sebab dia ada swimming pool dan berdekatan dengan airport. Tapi malangnya, masa we all sampai.. Swimming pool tengah dalam proses renovation. tsk tsk... Alamatnya sepanjang hari duduk menghadap tingkap dan mengira kapal terbang landingla jawabnya.

Lokasi Hotel Millenium ni terletak di kawasan airport hotel. Terdapat lebih 10 hotel di sekitar ni. Tapi jauh dari mall. Yang penting, kalau nak ke airport, diorang sediakan free shuttle untuk mereka yang menginap di hotel ni. Free of charge!

staff hotel yang dah jadi kawan kitorang
siap bertukar email. katanya, nak datang malaysia tahun depan

rate harga Millenium Hotel .. but this hotel interior dia tersangatlah bosan
i mean sangatlahhhhh OLD fashion. ZzzzZzzz

And brother tu baik hati hantar kami ke airport dengan menaiki kereta dia. Semuanya sebab hubby cakap, Dia nak personal car. Taknak naik shuttle yang disediakan oleh hotel. haiyoooo So cerewetla you hubby. Nasiblah this brother baik hati. :B


TRAVELOGUE PARIS

bye Paris, bye Amsterdam
and see you soon London (not soon la already past) :p

TAMAT KISAH

Travelogue Paris

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI PARIS | I just came back from London. Arrived at KLIA yesterday and now, jetlag tak habis lagi. Exhausted tersangatlah kononnya. Puih! Anyway, first time merasa ramadan kat sana. Nasiblah 1 day and another day, sahur atas flight saje. hihi... 18 hours man! Pengsan. Lama sangat.

Oh, by the way, entry paris still berbaki dua entry. Entry Ho Chi Minh City pun masih  tertangguh. Insyallah akan selesaikan before my next trip hujung bulan ni. Insyallah. Sebelum terlambat, nak wish you guys, happy fasting. Alhamdulillah, tahun kedua sambut ramadan dengan encik hubby. 

The Louvre Museum

Kenal Monalisa? Kat The Lourve Museum inilah tersematnya potret beliau. Tapi terdapat spekulasi mengatakan potret asalnya telah hilang.. Eh, macamana pula? Kawalan kemain ketat.



Dari The Louvre Museum, kami ke salah satu jambatan famous kat Paris ni. Untuk ke sini, anda kenalah berjalan sedikit. hehehe. Jangan malas-malas!

terdapat gerai menjual lukisan di tepi jalan

Pont Des Arts @ The "Love Lock" Bridge

bertentangan dengan bridge ini
Jambatan 'mangga' di Paris
Orang lain beria beli padlock, kami pula beria menconteng. Well, ini saja-saja. Tak percaya pada benda ni. hahaha. Nak tengok berapa lama nama kami bertahan kat jambatan ni. Hahaha. :p
terdapat pemuzik jalanan yang menghiburkan

begitu juga pelbagai jenis tarikan creative 

Jika anda jalan sedikit, anda akan jumpa restoran Halal yang terletak berhampiran dengan jambatan ini. Harga? Boleh tahan. Sedap dan kuantiti yang banyak.

Restoran Halal Di Paris
sedapkan? maaf post time ramadan..

Jalan depan sedikit sikit lagi anda akan jumpa satu jalan khas kedai jual plant dan satu jalan khas lagi jual pet. So, i think memang bagus dan memudahkan penduduk Paris dari segi ni.


okay lupa fountain apa ni

Hari tu juga kami berjalan ke beberapa tempat seperti  Saint Chapelle, La Conciergerie, Palace des Justice, Montparnasse, Notre Dame dan beberapa tempat attraction lain ... huih, penat!

Berhampiran dengan Notre Dame, kami jumpa kedai souvenir paling murah. Owner dia pun very friendly. Siap kasi kami duit dari beberapa negara secara percuma lagi. Katanya sebagai kenangan supaya kami datang lagi. Thanks bro! Siapa mencari KEDAI SOUVENIR MURAH DI PARIS, silalah ke sini.

Bersama Owner Kedai Souvenir Murah Di Paris
Notre Dame

Masa on the way balik hotel, kami menghadapi masalah stuck kat stesen metro. Neberapa laluan metro ditutup gara-gara perhimpunan membantah perkahwinan sejenis (GAY). Memang secara besar-besaranlah diorang buat demo ni.

Hard Rock Cafe Paris
Eiffel Tower at Night

and last...


planking by encik hubby

~bersambung~


Travelogue Paris
Sexy Red Lips