Latest Posts

Showing posts with label DUBAI. Show all posts
Showing posts with label DUBAI. Show all posts
Bersambung balik entry pasal Dubai. Maaflah tergendala kejap. Tetiba last minit ke Auckland, then balik Auckland besoknya tu ke Lombok. Penangannya, penat kaw-kaw sampai sekarang. Haha.

Ada lagi benda best kat Dubai ni yang aku nak share kat korang seperti Atlantis The Palm. Rugi kalau pergi Dubai tapi tak singgah sini. Sedangkan selebriti Hollywood tu berlumba-lumba beli property kat sini. 

Dan bagi rakyat marhaen macam aku ni, mampu pergi jalan je la kat sana. Nak beli property, tak mampu wei. *nangis*.. Hahahaha.

Palm Jumeirah Monorail (Gateway Station) - Atlantis Aquadventure

Pengembaraan kitorang bermula dari Palm Jumeirah Monorail. Dari sini korang boleh shoot gambar menarik sepanjang perjalanan ke sana. Kalau nak naik teksi all the way to Atlantis pun boleh, nak naik monorail ni pun boleh. Memana jelah. :)

Harga Tiket dari Gateaway Station ke Atlantis
AED 15/person/single journey

 

Sepanjang perjalanan bolehlah cuci mata dengan keindahan persekitaran. By the way, ini first time aku sampai sini. Dulu masa aku pergi Dubai, tak de wujud lagi tempat ni. Hahaha.


Palm Islands Dubai ni famous dengan pantai dan juga bentuk kawasannya yang seperti pokok palm. Kalau pakai drone nampaklah betapa cantiknya kawasan ni dari atas. Terbahagi kepada dua, Palm Jumeirah dan Palm Jebel Ali.

Dan Atlantis The Palm Dubai ni adalah antara hotel mewah dan berprestij di kawasan ini. Memang nampak gah. Ketar lutut ahkak ko ni bila nampak kawasan ni dari jauh. Hahaha.

 
Atlantis The Palm Dubai

The gold ATM .. Wowwww!!

AQUADVENTURE WATERPARK DUBAI

Sampai je Atlantis Station, kitorang terus ke Aquadventure Waterpark. Ini adalah antara tarikan di Dubai. Panas-panas pergi berendam kat sini.. Fuh terbaik!! Haha.



Aquadventure Waterpark Ticket Price (online rate)
Above 1.2 meter AED 250
Below 1.2 meter AED 205
Kanak-kanak umur 0-2 tahun FREE

Harga kat dalam ni lain-lain. Korang kena chek kat kaunter dia. Ada yang dah termasuk locker, ada yang kena bayar locker. Nak mandi dengan dolphin, nak try zipline or lain-lain tu semua asing-asing. Kalau tak silaplah. Haaa, dah sampai sana nanti pandai-pandailah korang tanya ye. Haha.


Towel Ticket AED 30

Locker pun canggih
 


Ada banyak benda menarik kat dalam Aquadventure ni seperti The Tower of Neptune, The Tower of Poseidon, Shark Safari, River Rides, Aquaconda, pantai (terkenal okay pantai dia .. antara yang top kat dunia) dan banyak lagilah. Kat dalam ni pun siap ada Starbucks dan lain-lain lagi.

The Tower of Neptune (yang tinggi tu The Leap of Faith)
Shark Attack di Tower of Neptune
 
Splashers Children Play Area
River Rides
Pantai Aquadventure
Atlantean Flyer Zipline
Aquaconda & Zoomerango
Dolphin Area
Poseidon's Revenge & Water Coaster
Panas?? Basahkan tekak dulu kat sini .. Haha
River Rides (ni tak pasti nama dia apa.. hahaha)
Souvenir shop

Banyak lagilah benda menarik kat Aquadventure Waterpark ni. Aku suggest korang spend half day kat sana. Itu pun tak cukup kalau diikutkan. Aquadventure ni more to aktiviti air. Dah nama pun WATERPARK kan? Hahaha. 

Lepas penat mandi-manda kitorang lunch kat Kaleidoscope Atlantis The Palm. Restoran ni bukan kat dalam Aquadventure, sebaliknya korang kena keluar dari taman tema air tu. Kenyang betul makan kat sini. Pelbagai jenis makanan ada .. Japanese, Indian, Asian, Western dan lain-lain lagi.


Dah terisi perut, barulah semangat nak jalan-jalan. Ye dop? Hahaha. Seterusnya kitorang ke The Lost Chambers Aquarium. Serious cool tempat ni. Bukan calang-calang aquarium, lagi besar dari Aquaria KLCC tu .. Lagi banyak spesis ikan dan lagi syok!!!


The Lost Chambers Ticket Price

Terdapat pelbagai spesis ikan kat sini. Ada yang pelik dan ada yang biasa aku nampak. Kata guide yang bawa kitorang tu, ada 65000 ikan kat dalam ni.. (maybe more than that). Sebab tempat ni sangat-sangat besar !!! Korang bukan boleh tengok ikan je .. Nak diving dan snorkeling pun boleh. or maybe just feeding the shark ke dan macam-macam aktiviti lagi.

 
 

Aku suka tempat ni sebab dia nampak sangat gah. Dengan dekorasi dia dan macam-macam lagi. Malah ikan-ikan kat sini bukan sekali gus semua dalam satu aquarium. Ikan kecil-kecil diorang bahagikan mengikut spesis. Warna warni sungguh ...

 
 

Tarikan terbaru kat sini adalah baby alligator spesis albino. 


For me, ini adalah aquarium yang paling best pernah aku pergi. Sumpah tak tipu. Aku jadi jakun kejap tengok ikan-ikan kat sini. Kalau ada rezeki nak datang lagi. Spend lama-lama kat sini pun takpe sebab diorang memang sediakan tempat duduk kalau korang nak tenung ikan ni lelama. Haha.

Insyallah, ada rezeki .. kita jumpa lagi ye The Lost Chambers. Hihihi :)


_______________________________________________

Trip ini ditaja oleh Emirates Airlines dan Dubai Tourism

Cita-cita aku masa kecik nak jadi pilot. Tapi disebabkan mummy tak bagi, maka terkuburlah hasrat tu. Sedih!! Kalau ikutkan sampai hari ni impian tu menebal. Apa boleh buatkan? T_T

Tapi kalau orang ajak try flight simulator aku laju je. Dah nama pun minat. Nowadays tak perlu jadi pilot untuk try flight simulator ni. Banyak tempat dah ada. Kat KL ada, kat Dubai pun ada. Kalau kat Dubai, korang boleh cuba A380 Emirates.

Bagi yang tak tahu, aku nak khabar sat. A380 ni kapal terbang penumpang yang paling besar di dunia. Company mana ada A380, memanglah hebat!!

The Emirates A380 Experience
Weee, tak sabar!!
Pintu masuk
Suasana di flight simulator
Siapa nak jadi penumpang ni??

Kami fly turn by turn, jadi caption selama 30 minit sambil dibantu co-pilot (staff tempat ni). Semua dapat merasa cuma berlainan destination dan cuaca. Destinasi boleh pilih sendiri. Ada pilih London, ada pilih Hong Kong dan aku?? Aku pilih New York dan cuaca buruk. Hahaha.

Kalau lokasi tu takde dalam list, korang boleh request

Aku pilih cuaca malam dan hujan lebat. Hamek kau!! Susah gila..!! Nasib baik dalam flight simulator. Kalau realiti, memang kesian penumpang-penumpang kat dalam flight tu. Ekekeke. Later, brother ni tukarkan cuaca okay dan siang. Barulah nampak clear. Hahaha.

I'm ready .. Let's fly to New York
Eh, wait .. Tak amek gambar lagi ...
Banyaknya butang nak kena ingat dan hafal ... Hahaha. (acah-acah pilot)

Memang mencabar nak fly A380 ni tapi syok gila. Adui, terus rasa nak teruskan minat nak jadi pilot. Macamana tu? Uwaaaa.. T_T

Waktu Operasi :
10.00 am - 19.00 pm (last session 18.15 pm)

Harga Tiket :
Sunday - Thursday
Sesi pagi (10.15 am - 11.45 am) : AED 250
Sesi Peak-time (12.15pm - 10.15pm) : AED 450
Sesi malam (10.45 pm - 1.15 am) : AED 250
Weekend & Public Holiday
AED 450
_________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Emirates Airlines dan Dubai Tourism

Sexy Red Lips