Latest Posts

Showing posts with label TERENGGANU. Show all posts
Showing posts with label TERENGGANU. Show all posts
RUGI ...!!! Siapa yang tak pergi Angsana Johor Bahru Mall minggu lepas. Promosi Tahun Melawat Terengganu 2017 yang berlangsung dari 23 hingga 27 Mac ini sangat-sangat happening!

Dengan slogan 'Beautiful Terengganu', promosi ini telah mendapat sambutan hangat dari penduduk di selatan tanahair Malaysia. Memang sporting habislah korang.


Beautiful Terengganu ni sebelum ini dikenali sebagai Pesona Terengganu. Masih dalam agenda yang sama iaitu mempromosikan keunikan dan tempat-tempat menarik di negeri Terengganu. Majlis ini telah dirasmikan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Razif bin Abdul Rahman dengan meriahnya.


Majlis ini adalah usahasama Kerajaan Negeri Terengganu dan Tourism Terengganu. Memang aku tak nafikan, negeri Terengganu ni kaya dengan kehalusan seni budaya, keindahan alam sangat mengasyikkan, kepelbagaian makanan yang sangat lazat dan kelembutan orangnya yang luar biasa. Kalau tak, masakan aku boleh terpikat dengan Encik H. Eh?! Hahaha.


Hari pertama ia berlangsung telah pun mendapat sambutan yang luar biasa. Aku dengar ramai yang tertumpu pada bahagian makanan. Itu baru kat promosi, belum lagi korang ke negeri Terengganu. Masyallah, rambang mata terus! Hahaha.

Antara booth yang mendapat perhatian ramai adalah 'Terengganu Kitchen' yang menjual mkanan-makanan tradisi negeri Terengganu. Pssst, dengar cerita tak sampai separuh hari dah licin. Phewww!! Dasyatnya korang melantak! Hahaha.


Promosi Beautiful Terengganu di Angsana Johor Bahru Mall ini mengetengahkan 4 aspek iaitu, Trade Show, Consumer Show, Travel Mart dan Terengganu Kitchen yang disertai oleh 30 usahawan makanan dan 100 orang usahawan produk tempatan. 

Nak pakej percutian murah, nak makan sedap, nak kraftangan cantik, nak info pasal Terengganu. Semuanya boleh dicari kat sini. Haa, sebab tu awal-awal lagi aku dah cakap rugi kalau tak singgah sini. Dahla lokasi kali ni strategik iaitu di shopping mall terkenal di Johor Bahru. Haih ...!!

Tapi jangan bimbang. Aku percaya lepas ni pasti ada lagi Promosi Beautiful Terengganu. Cumanya di negeri yang berbeza. Insyaallah.

Bagi siapa yang nak update terkini mengenai promosi Tahun Melawat Terengganu atau 'Beautiful Terengganu' ini, bolehlah follow facebook mereka di :


Antara Pulau Redang dan Pulau Perhentian, kalau korang nak bawa anak-anak pergi bercuti, aku suggest Pulau Redang. Kerana kat sini mempunyai penginapan yang lebih selesa jika dibandingkan dengan Pulau Perhentian. Kemudahan yang ada kat sini pun cukup. 

Kalau kat Perhentian tu, kebanyakannya chalet. Tapi ikut andalah. Lain orang, lain seleranya.

Mengenai penginapan yang ada kat Pulau Redang, salah satunya adalah Laguna Redang Island Resort. Resort bertaraf empat bintang ni bukan saja cantik malah memberikan anda percutian yang sangat menenangkan dan bermakna bagi mereka yang rindukan 'panggilan pulau'.

Laguna Redang Island Resort



Laguna Island ni juga mempunyai pantainya sendiri di Pantai Pasir Panjang. Air laut yang jernih dan kebiruan, pasirnya keputihan dan halus menambahkan lagi mood percutian bagi mereka yang berkunjung ke sini. Kalau tak nak mandi laut takpe, resort ni mempunyai kolam renang yang luas. 


Kalau nak ke sini, korang tak perlu susah-susah ke Besut. Kerana terdapat perkhidmatan feri yang disediakan oleh Laguna Redang di jeti Syahbandar, Kuala Terengganu. Aku tahu, letihkan nak drive jejauh? Kalau naik flight sampai Kuala Terengganu pun, just amek teksi ke jeti Syahbandar je.


Kat Pulau Redang ni ada banyak resort salah satunya Laguna lah. Dah sampai jeti di Pulau Redang, kalau malas naik je pengangkutan yang disediakan. Arghh, kalau malas!! Kalau rajin jalan kaki je wei. Dekat gila !!! Hahahahaha. (sorry, aku memang pemalas =P)

Thank you Tourism Terengganu kerana menaja kami .. Wink, wink!!

LAGUNA REDANG ISLAND RESORT

Front Desk
 
Sunrise di Pulau Redang
Food court & massage centre
Coffee House & Restaurant 
 
Pantai Laguna ... Nice kan?
 
Nak snorkeling? Diving? Jomlah meniti titi ni...
Hurm ...
Jogging ... Kahkah
Volleyball beach

Yang bawah ni special sikit sebab ia pernah dijadikan sebagai lokasi penggambaran filem Hong Kong, "SUMMER HOLIDAY". Bangunan ini dibina dan dinamakan sebagai More More Tea Inn khas untuk filem ini dan sekarang dijadikan sebagai kedai souvenir.


Penat pusing-pusing, kita kembali ke bilik.  Hari tu, aku ditempatkan di bilik Deluxe Garden. Memang selesalah. Pasal tv, mereka masih menggunakan TV lama. Tapi so what? Pergi pulau untuk bercuti. Lupakan kejap gadget and blablabla. Hahaha ..

 

Setiap bilik ada balkoni. Cumanya bilik aku menghadap ke belakang. Tapi ini pun kena jaga-jaga. Sebab banyak monyet kat sini. Kahkah. Kalau bebudak sukalah. Ye dop??  Tapi jangan sesekali bagi diorang makan. Kalau tak ............. pepahamlah sendiri yo?


Line telefon pula, aku rasa bergantung pada line telefon. Aku pakai Celcom and sangat-sangat low kat sini. Member lagi sorang pakai Maxis, line full pulak. Kalau emergency sangat, kat sini ada Internet Room. Kalau nak senang lagi, pergi je lobi sebab kat sana ada free wifi. Hiks!

Internet Room
Medical Room/klinik
Khas untuk kami sempena Squidjigging Fest.. kihkih
Malam-malam ada liveband kat sini
Beach Club & Karaoke
Where and where??
Peta resort ni .. Besarkan? Boleh sesat!! Huhu

Memang aku suggest kepada mereka yang ada anak kecil tu untuk datang menginap kat sini. Tak terhad kepada aktiviti pulau je, macam-macam benda ada. Selesa satu hal, kemudahan tu penting. Bila kemudahan lengkap, mesti hati pun lega. 

Tapi semuanya terpulang pada bajet. Tepuk dada, tanya selera. Selamat Bercuti !!!

__________________________________

Thank you Tourism Terengganu & Gaya Travel Magazine .. 

Bersawang kejap blog Kisah Tatie untuk beberapa minggu ni. Mana taknya, orang jauh pulang bercuti. Sekali sekala diorang balik cuti summer .. Kenalah entertain. Ye dop? Hihihi. 

Dalam pada masa yang sama sempatlah ke beberapa tempat such as Jakarta, Legoland, Singapore and etc, etc. Tapi sayangnya banyak event tak dapat pergi dek kerana kepadatan jadual setiap hari. Ada je benda yang kitorang nak buat. Isk, isk, isk.

Well, aku masih hutang dengan korang story Terengganu. Tak habis lagi bicara pasal negeri Terengganu. Macam aku khabarkan tahun lepas, Tasik Kenyir kini bukan sekadar tasik. Ada macam-macam benda kat sini.

Seperti Perkampungan Gajah Tasik Kenyir ..!! 


Perkampungan Gajah Tasik Kenyir atau in English, Kenyir Elephant Village ni baru je dibuka tahun lepas. Lebih kurang seperti yang sedia ada kat Pahang tu, kat sini pun ada keistimewaannya tersendiri. Tapi kejap je gajah-gajah ni membesar. 

Kunjungan tahun lepas, tempat ni baru dibuka beberapa minggu, kunjungan sekali lagi tahun ni .. Oh gosh ...!! Banyak betul perubahan yang ada kat sini.

Meniti jambatan gantung

Lokasinya di Sungai Telemong, Hulu Terengganu. On the way to Tasik Kenyir, nampaklah Perkampungan Gajah ni. Kalau sesat, tanya je local. Sure diorang tahu punya. Hehe.


Kat sini juga ada jambatan gantung dan menara tinjau di mana korang boleh melihat sendiri habitat gajah ni. Lagi feel tau!! Bukan jenis macam kat zoo. 


PERTUNJUKAN GAJAH 


Korang boleh menyaksikan pertunjukan gajah dan bagi diorang makan. Gajah-gajah ni memang bijak. Terpegun kejap tengok aksi diorang ni. Then, dari situ bolehla ke sungai berhampiran untuk sesi mandikan gajah dan sebagainya.


Comel tak gajah-gajah ni??? Comel kan?? Kan??


SESI MANDIKAN GAJAH


Luas gila tempat ni. Adalah lebih kurang 109 hektar. Alang-alang ke Tasik Kenyir, singgahlah ke sini sekali. Sambil datang tu, sambil la derma dengan membeli tebu yang diorang jual masa pertunjukan gajah tu. Hasil jualan tebu tu akan disalurkan ke gajah-gajah ini juga nanti. Hehehe.


Waktu Operasi
9 am - 5 pm (setiap hari) 
Jumaat (ditutup kejap jam 12.30-2.30 pm)


Sexy Red Lips