Latest Posts

Showing posts with label PHILIPPINES. Show all posts
Showing posts with label PHILIPPINES. Show all posts
Last, last and last ... Insyallah last entry pasal Cebu. Hahaha.

Last ni lah, aku nak story pasal penginapan kitorang kat Cebu. Tercicir pula satu ni. Haha. Sama macam kat Oslob, kat Cebu pun kitorang stay hotel bajet. Dah kata percutian bajet ke Cebu .. of course semuanya bajet!! Ngeee.

CAPITOL CENTRAL HOTEL & SUITES CEBU

Hotel ni aku yang pilih. Itu pun sehari sebelum pergi baru mengagau cari. Pening jugalah nak cari hotel kat Cebu ni. Tengok maps macam menarik, tapi lokasi haprak. At last, aku pilih je Capitol Central ni. Tengok bilik dia okay dan bersebelahan dengan convenient store .. okaylah kan? =)

Capitol Central Hotel & Suites

Hotel ni terletak kat Capitol Site Cebu. Senang cerita kat Corner F.Ramos Extension. Hotel ni berdekatan dengan beberapa attraction seperti Cebu Capitol, Rizal Memorial Library & Museum dan shopping mall, Robinson's Plaza.

Apalah yang diorang gosipkan tu??

Bertaraf 2.5 bintang, aku rasa okaylah hotel ni untuk mereka yang travel bajet. Kitorang pun ada kat sini dari jam 10 malam, then 3 pagi dah kena gerak ke Cebu. Berbaloi la kan? Duduk hotel memahal pun kalau asyik keluar pun macam membazir je. Isk, isk, isk.


- Lengkap dengan free wifi
- Mudah nak ke South Bus Terminal
- Mudah nak dapat teksi
- Bersebelahan dengan convenient store
- Free mineral water

dan harga semalam aku bayar hanya ......


Murahkan?? Tempahlah sekarang..!! Have fun :)

Habis part itinerary, kita sambung part penginapan pula ...

Mulakan dengan Malonzo Pension House Oslob.

Macam aku cakap sebelum ni, part Oslob aku serahkan kat Ajikah. Dialah yang buat research semua. And penginapan pun dia yang pilih. So, inilah pilihan dia. Hewhew.

Memandangkan ini percutian bajet, jadi segalanya adalah bajet termasuk penginapan. Kat Oslob ni penginapan sangatlah terhad. I mean yang okaylah. Salah satunya Malonzo nilah.

Malonzo Pension House

Malonzo ni bertaraf 2 bintang. Lebih kurang macam homestay tapi taraf hotel. Haha. Kebanyakan review diterima semuanya bagus. Baik kat agoda mahupun tripadvisor. Dari sini nak ke whale shark watching tu pun dekat je. Dalam 20 minit gitu.



Masuk-masuk je disapa mesra oleh tuan punya tanah. Memang rasa seperti di rumah sendiri. No wonder mat salleh suka stay sini.

Award yang dimenangi

Bilik?? Bilik yang simple dan selesa. Okaylah untuk mereka yang cuti bajet macam kitorang. Hehe. Harga semalam pun murah. Dalam RM100/night. 

Sila ikut peraturan
Owner yang sangat friendly

Kat sini mengamalkan sikap kejujuran. Kalau nak beli air ke or maggi ke .. apa sajalah kat bawah, kena tulis nama sendiri kat kertas sebelum amek barang. Self service! Then bayar masa nak check out. Jangan pulak korang amek kesempatan. Tak baik tau!!


Baiknya owner dia, hinggakan angkat beg kitorang sampai ke bas. Terharu okay!! So, kengkawan... kalau ke Oslob staylah sini. Dekat dengan heritage site, dekat dengan whale shark watching dan senang tahan bas ke Cebu. Memang lokasi yang sangat strategik!

Murah dan selesa. :)


Jangan lupa follow Facebook diorang :


Dah sampai hari ketiga. Tapi hari ketiga ni macam tak banyak cerita pun. Sebab masa terlalu pendek. Maklumlah nama pun short visit, jadi memang segalanya terhadlah. Hahaha. =P

Tipulah kalau aku cakap aku tak penat. Gila ke pergi Cebu 3 hari je? Tolak tidur semua actually 2 hari je. Banyak tempat tak sempat nak pergi macam Mactan Island, Olango Island, Samboan dan Malapascua Island. Next timelah datang lagi. Kalau ada rejeki. Insyallah.

Thanks Uncle. Owner Malonzo Pension House

Overall kat Cebu ni memang rutin harian bangun jam 4-5 pagi nak catch up bas. Hari ketiga ni pun sama. Jam 6 pagi dah terpacak tepi jalan dan tahan bas. Nasib bas tak penuh. Adalah seat untuk kitorang. Risau gak kot-kot takde seat. Patah kaki oi nak berdiri lama. Hahaha.

Naik teksi di South Bus Terminal

First sekali aku nak cari kat mana ada replika I love Cebu. Memang wajib setiap kali ke Philippines, aku cari benda alah ni. Except masa ke Manila. Boracay and Bohol, nasib baik jumpa. Tak lengkaplah kalau tak amek gambar kat sini. Hahaha.

Taraaa.. jumpe pun!!

Bertentangan dengan Island Souvenirs shop ni ada satu lagi attraction kat Cebu yang dinamakan sebagai Magellan's Cross. Ni kira macam mercu tanda Cebulah. Kata dioranglah. Hahaha. Ini sebahagian dari tapak heritage kat Cebu. Alang-alang sampai sini, singgah japlah.


And, masa jenjalan kat sini juga ada kanak-kanak jalanan yang jual souvenir. Memula aku malas nak layan. Yela, based pada pengalaman lepas. Kalau beli satu, nanti ramailah datang.

Entah nape kali ni lembut lak hati. Aku beli lah fridge magnet. Murah gila ok!! 6 untuk 100 peso. Okaylah kan? Kalau beli dalam Island Souvenirs Shop tu mahu 140-300 peso satu. Mahal!! Beli satu dua bolehlah. Nak beli bebanyak botak kopalo den. Hahaha.


Lepas beli fridge magnet, budak tu tanya. Nak t-shirt tak? Murah. *dalam bahasa ayam itiklah kitorang berkomunikasi. Hahaha*. Then, dia tunjuk kedai kat dalam Bank of The Philippines Islands ni. Kedai kecik tersorok kat bawah tangga. 

Memang murah!!! 100 peso satu t-shirt. Boleh tawar lagi..

Lepas dari sini, aku ingat nak ke Magellan Shrine and Lapu-lapu. Tapi dek kerana terlepas pandang tiket flight, terus aku batalkan niat tu. Dari sini drop Ajikah ke hotel dia, then straight ke airport. Haru!!! Nasib tak terlepas flight. Kahkah.

Comel kan diorang??

Bye Ajikah ... 

Dari Fuent Oro Business Suites ke airport nasiblah dekat. Amek masa 40 minit. Tu pun stuck kejap kat jalan sebab orang baiki jalan. Tambang teksi lebih kurang 250 peso. 


Airport tax Cebu? Kata Ajikah lebih mahal dari Manila. Entah, aku tak perasan pula. Untuk airport tax Cebu korang boleh bayar sebelum nak masuk ke Passport Control. Lokasi dia .. tepi pintu tu je dan after check in flight. 

Amount yang korang kena bayar untuk airport tax Cebu adalah 750 peso. Mahal jugak!!


And last masa nak naik flight. Ini aku tak pastilah samaada flight aku je ke atau semua macam ni. Yang row depan sampai 17 boleh terus jalan ke flight. Manakala 18 ke belakang, kena turun dan naik tangga. Haaa!!! Just take note jelah ye korang .. Hiks!


Okaylah. Berakhir sudah trip ke Cebu. Sadaqallahul Azim ... Hopefully dapat bantu korang yang sedang plan nak ke sini. Next aku story ringkas tips ke Cebu dan lain-lain lagi. 

Cebu ni best kalau pergi ramai dan best juga kalau pergi solo. Masa nak balik tu, ramai betul mat salleh kat airport. Aku rasa diorang semua pergi diving. Kat Cebu ni terkenal dengan tempat dive dan antara yang tercantik di dunia. Kata merekalah. Hehehe.

I Bersambung kisah percutian di Cebu Philippines.

Hari kedua ni excited sikit. Sebab kitorang pergi OSLOB.. Yeay!! Pergi Cebu tapi tak singgah Oslob, ibarat makan nasi tanpa lauk. Hahaha. Kat sinilah banyak tempat menarik. 

Oslob 

Dari Cebu ke Oslob, kitorang naik bas. Pepagi dah tercegat kat South Bus Terminal. Mengantuk gila. Kalau nak pergi Oslob, silalah naik bas sepagi yang mungkin. Around 4 am in the morning. Perjalanan jauh juga, kira-kira 4 jam gitu. Sampai Oslob lebih kurang jam 8 pagi. 

Tambang bas dalam 144 peso seorang. Walaupun dia kata ada free wifi, tapi hampeh. Takde pun. Buat penat aku je on-off handphone. Ingat phone rosak tak dapat connect wifi, rupa-rupanya memang nan ado. Hahahaha. 


Nampak gah dan glamour ibarat bas Transnasional. Tapi sangkaan meleset. Selagi tak padat macam sardin, selagi tu bas ni tak gerak. Muahaha. Gurau je! Dia akan gerak tapi bas ni memang sentiasa ramai. Bas henti-henti kat bus stop.  Ada yang berdiri dan ada yang duduk. Ikut nasiblah. Ko mampu ke nak berdiri lelama? Haha.

Jenuh wei berdiri sepanjang perjalanan

Akhirnya, sampai pun Oslob. Tak terasa pun sebab tidur sepanjang perjalanan. Hewhew. Tapi bas just drop tepi jalan je. Then, kitorang naik habal-habal ke tempat penginapan. Actually kalau taknak sewa habal-habal pun boleh. Dekat je rupa-rupanya. Cisss, tipah tertipu!! Haha.

Malonzo Pension House

Bab Oslob, aku pass kat Ajikah. Sebab aku memang totally busy. Tak dapat nak survey pape. So dia pilih Malonzo Pension House. Penginapan murah dan sentiasa dapat good review dari pengunjung di Agoda dan Tripadvisor. Murah pun murah!

Feeling-feeling honeymoon dengan BFF.. Hahaha.
Eh binatang apa yang tengah tidur tu
(note : terserempak masa otw ke hotel orang bela bawah rumah & ikat)

Inilah hari first dan inilah hari terakhir. Kena gunakan masa sebaik yang mungkin. Sebab besoknya dah nak balik. Apa yang boleh buat selama 1 hari di Oslob?? Well, banyak benda okay!

Demi nak jimat masa, kitorang decide nak sewa je van. Mini van dengan driver sekali. Takdelah mahal mana pun. Kira berbaloi la juga. Kitorang bayar dalam 1100 peso. Cover beberapa tempat seperti Kawasan Fall, Tumalog, Whale Shark dan lain-lain. 


WHALE SHARK OSLOB

Aktiviti paling famous kat Oslob -WHALE SHARK WATCHING. Kat sini korang boleh dive or snorkeling sambil tengok whale shark. Kat sini dilarang apply sunblock kat kulit. Demi menjaga kehidupan whale shark ni katanya. 

And, masa diberikan selama 30 minit. Jangan sesekali kau cuba nak sentuh whale shark. Dilarang sama sekali. Banyak peraturan yang perlu korang ikut sepanjang berada kat sini. Dan harga untuk aktiviti ni adalah 1000 peso seorang.


TUMALOG FALLS

Then, dari situ kitorang ke Tumalog Falls. Tumalog Falls ni dekat je dengan hotel kitorang. On the way dari tempat whale watching ke hotel memang akan lalu kat sini. 

Tapi van tak boleh masuk sampai dalam. Jalan sangat-sangat sempit. Untuk masuk ke dalam korang boleh jalan kaki or naik habal. Oh wait, pepanas ni mampu ke jalan kaki? Never!! Hahaha *diva sangat*. Lol! Terbang lagi 20 peso untuk naik habal ni. 


KAWASAN FALLS

Then dari Tumalog ni kitorang ke Kawasan Falls. Yang ni jauh sikit. Sampai terlentok-lentok kitorang tidur kat dalam van. Entah berdengkur ke entah tak. Hahaha. Perjalanan amek masa dalam 1 jam lebih. Memang laju gila abang van ni bawa. Kecut perut hoi.


Nak masuk ke Kawasan Falls kena bayar 40 peso seorang. Jauh gila jalan kaki masuk ke dalam ni lebih kurang 1.5km sehala. Nasib ada Romeo, guide kitorang sepanjang kat Kawasan Falls ni. Thanks Romeo sebab layan kitorang membebel. Haha.

 09155812355 - Nah, amek no Romeo. Just in case kan.... Air Kawasan Falls ni jernih dan biru. Cuma mood kitorang bertukar bila everything kat sini kena bayar. Kalau pergi berdua memang tak berbaloi. Sebab nak main rakit tu diorang caj ikut kepala. Then orang tu tak bagi share dengan orang lain. Tsk tsk. 

Then, nak duduk kat meja pun kena bayar. Nak guna tandas pun kena bayar. Semualah senang cerita. Haih...!!


BRUMINI

Balik dari Kawasan, aku minta abang driver tu singgah kat memana yang jual souvenir murah. So dia bawa kitorang ke Brumini. Entah nape aku rasa macam takdelah murah mana. Tapi maybe tu harga dia kot. Try minta diskaun, tapi diorang tak bagi. Iskk!!


Then, tamatlah jenjalan bersama abang driver. Dia hantar kitorang balik. Sampai je hotel rehat jap, pastu keluar balik. Haha. Destinasi seterusnya tak sampai 5 minit dari hotel. Hahaha.

OSLOB MUNICIPAL HERITAGE PARK 

Tapak peninggalan sejarah di Oslob sudah semestinya di Heritage Park Oslob. Kat sini lebih kurang macam A'Famosa Melaka tu. Bangunan-bangunan lama yang berusia ratusan tahun. Cantik kalau nak amek gambar dan juga best untuk lepak di waktu petang. Semua FREE kat sini.

Heritage Park ni berdekatan dengan penginapan kitorang. Jalan kaki je. Tak penat mana pun. Siyes tak tipu. Kat sini ada Oslob Boulevard, patung Father Julian Bermejo, Baluarte, Cuartel, Oslob Museum dan Immaculate Conception Parish Church.


Banyak lagi tempat yang kitorang tak sempat pergi seperti Pulau Sumilon dan Osmena Peak. Tapi orang kata tempat tu biasa-biasa je. Nothing special. Entahlah. Yang pasti seharian di Oslob ni memang lebih. Nak kejar masa punya pasal. Hehehe.

Bersambung ~



Sexy Red Lips