Latest Posts

Showing posts with label MACAU. Show all posts
Showing posts with label MACAU. Show all posts
Macau, Macau, Macau dan Macau. Banyak lagi entri pasal Macau bersarang kat draft ni. Nak buat macamana. Masa singkat sangat dari satu trip ke satu trip. Insyallah, akan dihabiskan secepat mungkin. Hewhew.

Macau ni takdelah besar mana pun. Kalau pandai susun itinerary, tak mustahil boleh cover seluruh negara ni dalam masa 3-4 hari. Semua bergantung pada korang.

Hari ni aku senaraikan 21 tempat menarik di Macau. Macam aku cakap sebelum ni, Macau ni terbahagi kepada modern dan juga historical. Tapi kalau tengok sekarang, bangunan-bangunan cantik dan canggih bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Tapi bangunan lama seperti jajahan Portugis tetap maintain bertapak di negara ni. 


1)  Ruins of St Paul's Cathedral

Tempat paling wajib pergi di Macau adalah Ruins of St Paul's Cathedral. Alah, macam bangunan A'Famosa Melaka tu la, ini pun sebahagian dari peninggalan Portugis. Kat sini boleh dapat souvenir murah dan pakcik tu siap fasih bahasa Melayu lagi.

Harga Tiket Masuk : Free

Kat mana kedai souvenir tu? Naik tangga ke atas, then ke kanan. Nanti nampak macam gerai-gerai seperti gambar kat bawah ni. 


2) Kum Iam Statue

Tinggi Kum Iam Statue ni 20 meter dan dibina di atas kubah berbentuk bunga teratai. Ini kira simbol kepada Macau lah.

Harga Tiket Masuk : Free



3) Largo do Senado
 (Senado Square)

Selain Ruins of St Paul, Largo do Senado pun korang wajib pergi. Dari sini ke Ruins of St Paul boleh je jalan kaki. Dekat je. Kat sini tempat shopping. Nak beli t-shirt, nak cari local simcard, nak cari makan (for non-halal), nak cari egg tart .. kat sinilah tempatnya. Largo Do Senado ni pun antara tapak UNESCO kat Macau.

Harga Tiket Masuk : Free


4) AJ Hackett Macau Tower

AJ Hackett Macau Tower ni famous dengan aktiviti bungee jumping. Ramai yang pergi Macau untuk try aktiviti ni. Al-maklumlah, ni adalah The World's Highest Bungee Jumping. Tapi aku tak try pun. tak berani woi. Takut! Hahaha. Selain bungee jumping, korang boleh dinner di restoran berputar, skywalk, skyjump, tower climb dan banyak lagi. Ada berani??!

Harga Tiket Masuk : Bergantung pada aktiviti.


5) A Ma Temple

A Ma Temple ni adalah kuil tertua dan femes bagi penganut Taoist di Macau. Kuil ni dibina pada tahun 1488 dan didedikasikan untuk Matsu, the goddess of seafarers dan nelayan.

Harga Tiket Masuk : Free


6) The Taipa Houses Museum

Bukan setakat satu rumah, tapi lebih dari tiga rumah. Kesemuanya mempunyai ceritanya tersendiri. Dari sini boleh nampak view Macau yang sangat cantik.  

Harga Tiket Masuk :  MOP5/ adult


7) City of Dreams

Pengumpul tegar koleksi Hard Rock Cafe? Silalah datang sini. City of Dreams ni antara tarikan di Macau. Berkonsepkan moden, kat sini macam-macam ada. Dari sini boleh jalan kaki ke The Venetian dan lain-lain lagi. Jangan lupa bergambar di bawah terowong seperti kat gambar bawah ni tau. =)

Harga Tiket Masuk : Free


8) Grand Prix Museum

Peminat F1 mesti suka datang sini. Muzium Grand Prix ni terletak bersebelahan dengan Muzium Wine. Kat sini menceritakan sejarah sukan permotoran F1 di Macau.

Harga Tiket Masuk : Free.


9) Wine Museum

Dah alang-alang sampai di Muzium Grand Prix singgah kejaplah di Muzium Wine. Kat sini menceritakan tentang sejarah wine dan juga pakaian-pakaian rasmi pekerja ladang di seluruh dunia. Bagi non-muslim, korang boleh try wine (wine tasting) kat sini.

Harga Tiket Masuk : MOP15 (termasuk wine tasting)


10) Roman Amphitheatre

Yang ni aku dah cerita kat entri lepas. Menarik gila tempat ni seolah-olah berada di Rome. Dari sini boleh jalan kaki dan bersiar-siar sekitar Fisherman's Wharf Macau. Pssttt, dekat dengan restoran Halal, Taste of India Macau.

Harga Tiket Masuk : Tak pasti. Kalau ada konsert atau event maybe berbayar. Tapi untuk saja-saja maybe free sebab terbuka.


11) Rua Da Felicidade

Dulu dikenali sebagai Red Light District Macau atau nama lain "the street of joy". Design bangunan-bangunan kat sini sangat menarik. Boleh buat sesi photography kat sini. Hahaha. Pre-wedding, post-wedding, maternity or honeymoon photoshoot. Hahaha.

Harga Tiket Masuk : Jalanlah. Mana ada tiket! Pfffft! Hahaha


12) Coloane 

Tak sempat nak cover area Coloane. Tapi tourist guide kitorang cakap, ni salah satu dari dua pulau yang ada di Macau dan sering dijadikan sebagai destinasi percutian bagi mereka yang nak jejak kaki ke pantai. Kat sini sangat tenang dan bersih. Kalau lapar pergilah Grand Coloane Resort. Kat situ ada restoran halal. :)

Harga Tiket Masuk : Free


13) Instituto Para Os Assuntos Civicos E Municipais

Bangunan ni nampak biasa-biasa je kat luar. Tapi bila masuk dan naik tangga, memang cantik. Bolehlah tumpang amek gambar jap. Hahaha.


14) Macau Science Center

Aku tak masuk pun. Just lalu dengan bas. Tapi design bangunan ni menarik perhatian aku. Maybe next time kalau datang Macau lagi nak masuklah. Macam best je. Hiks!

Harga Tiket Masuk :
* Exhibition Galleries : MOP25
* Planetarium (dome/sky shows) : MOP 35
* Planetarium (3d dome/ 3d sky shows) : MOP45
Free untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun.


15) Tak Seng on Pawnshop
(Heritage Exhibition of a Traditional Pawnshop Business)

Dibina pada tahun 1917, bangunan ni sangat terkenal di Macau. Sangat antik dan unik mengekalkan ciri-ciri lama sewaktu zaman kegemilangan industri pajak gadai di Macau suatu ketika dulu.


Harga Tiket Masuk : MOP 5


16) Sam Kai Vui Kun Temple

Salah satu antara 3 kuil di Macau yang termasuk dalam senarai UNESCO Heritage. Berhampiran dengan Senado Square dan belakang St Dominic's Church kuil ni kecil je. 

Harga Tiket Masuk : Free


17) Museum of Taipa and Coloane History

Bangunan pastel Neo-klasik dulunya adalah bekas bangunan pentadbiran awam yang masih dikekalkan sehingga kini. Kat sini terdapat banyak bahan artifak dari zaman pra-sejarah dan lain-lain lagi hasil galian arkeologi di 5 tempat di Pulau Coloane yang berusia beribu-ribu tahun dulu. Aku suka bangunan ni berbanding bangunan-bangunan lain. Korang boleh meniti jalan kaca dan di bawahnya terletak bahan artifak lama. Best! Hihihi.

Harga Tiket Masuk : MOP 5 (free masuk pada hari Ahad).


18) Museu De Macau
(Muzium Macau)

Dekat je dengan Ruins of St Paul's, kunjungan aku ke sini tak plan pun. Tetiba nampak escalator naik ke atas. So, naik jela. Nak masuk kena bayar. Tapi kalau nak pergi ke kawasan atas sekali tu free je (Mount Fortress). Dari atas ni korang boleh nampak Macau dan juga China. Ada sekali tu tetiba notication masuk, tulisan cina. Oh, rupa-rupanya line aku termasuk ke bahagian sana. Hahaha. Muzium ini ditutup pada hari Isnin dan dibuka dari hari Selasa-Ahad.

Harga Tiket Masuk : MOP15/dewasa.


19) St Dominic's Square 

Dibina pada tahun 1587, gereja ini masih kukuh dan diguna pakai sehingga ke hari ini. Design dia berunsurkan eropah dan sangat cantik. 

Harga Tiket Masuk : Free


20) Hotels in Macau

Setiap hotel kat Macau ada tarikannya tersendiri. Seperti di Sheraton Macau (gambar bawah ni), setiap hari ada parade khas yang disertai oleh kartun-kartun femes seperti Shrek, Kungfu Panda dan lain-lain. Hotel lain pun apa kurangnya macam Whyn Hotel, The Venetian dan lain-lain lagi.


21) Rua do Cunha

Terletak di Vila da Taipa ia dinamakan sempena nama penjajah Portugis, Tristao da Cunha. Kat sini famous dengan kedai-kedai jual makanan seperti kek almond, peanut candy, coconut flakes, cherikoff dan souvenir-souvenir makanan seperti untuk dibawa pulang. 


______________________________________________


Rumah-Rumah di Macau
Market Tepi Jalan

Taipa

Selain dari tempat-tempat kat atas, korang juga boleh pergi ke :
- Matsu Cultural Village
- Tashi Square
- Moorish Barracks
- Old Protestant Cemetery
- Sun Yat-sen Memorial House
- Old Walled City
- Avenida do Conselheiro Ferreira de Almeida
- Lou Lim Loc Garden

(^_^)

Jorge Alvares
______________________________________________

Trip ini disponsor oleh Macau Government Tourism Office .. Thank you.

"Itinerary Macau please .... "

Lepas je aku buat entri pasal Macau, ramai yang email minta itinerary. Huh. Itinerary kitorang simple je. Al-maklum je lah, ikut famtrip ni segalanya disediakan oleh penganjur. Aku follow je apa yang dirancang. Maybe korang boleh ubah sikit-sikit itinerary ni ikut suka. Hehehe.

Macau best. Sebab kat sini masih dikekalkan lagi peninggalan zaman dulu kala. Something yang unik dan historic. And, paling penting, silalah pakai kasut yang sesuai untuk berjalan kat Macau ni. Hehehe. Kalau ada lebih masa, bolehlah ke Hong Kong balik hari. Weeee ;)


ITINERARY KE MACAU
(disediakan oleh Macau Government Tourism Office)


30 APRIL
2.10 pm  
Berlepas dari KLIA 2 (AK186)
6.00 pm 
Sampai di Macau International Airport
Check In di Harbour View Hotel
7.30 pm 
Dinner di Taste of India, Fisherman's Wharf

31 APRIL
8.00 am 
Breakfast di hotel
9.30 am 
Pick up di hotel
10.00 am 
"Footsteps into the Historic Centre". Bermula dari :
Avenida da Praia Grande - Leal Senado Building - Senado Square - General Post Office Building - St Dominic's Church - Sam Kai Vui Kun (Kuan Tai Temple) - Heritage Exhibition of a Traditional Pawnshop Business - Tung Sin Tong Historical Archive Exhibition Hall - Carpentry Guildhall - Rua de Camilo Pessanha - Happiness Street (Rua da Felicidade) - Cheng Peng Theatre - Rua da Caldeira - Inner Harbour - Opium House - Praca de Ponte e Horta
12.30pm 
 Lunch at Escada Portuguese Restaurant  (pork free restaurant)
2.00 pm
Free time at Senado Square (beli souvenir kat Ruins of St Paul)
4.00 pm
Spend time di Venetian & naik gondola
5.30 pm
Dinner di Golden Peacock  Indian Restaurant, Venetian (Halal)
10.00 pm 
Balik ke hotel

Pengemudi Gondola di Venetian Macau

1 APRIL
8.00 am 
Breakfast di hotel
9.30 am 
Pickup di hotel
10.00 am
"Bygone Days of Taipa Village" walking tour. Bermula dari :
I Leng Temple in Taipa - Kun Iam Temple in Taipa - Museum of Taipa and Coloane History - Tin Hau Temple in Taipa - Pak Tai Temple in Taipa - Rua do Cunha - Carmo Hall - Our Lady of Carmo Church - The Taipa Houses Museum.
12.00 pm
Makan tengahari di Grand Coloane Resort (Halal)
3.00 pm
Spend time di Sands Cotai Central 
5.00 pm 
Visit Grand Prix dan Muzium Wine
6.00 pm 
Visit Indoor and Outdoor Observation Decks di Macau Tower
10 pm 
Balik Hotel

2 APRIL
8.00 am
Breakfast di hotel
09.30 
Check out dan tinggalkan barang di hotel
10.15 am 
Free time untuk explore Macau dengan Open Top Bus 
4.30 pm
Kembali ke hotel, ambil luggage dan terus ke hotel
6.30 pm
Depart ke Kuala Lumpur (AK187)

__________________________________________

Thank you Macau Government Tourism Office (My Macau) ...
Hey, hey, hey .... Hari ni kita cakap pasal makanla. Actually banyak benda aku nak story pasal Macau ni. Entah bilalah nak masuk part percutian ke Germany and Swiss tah. Hahaha. Tetiba time-time ni, tekak dambakan Portuguese Egg Tart Macau yang sedap gile tu. Halamak!!!

Sumpah!! Egg tart kat Macau sedap gila. Masa sebelum pergi adalah aku dengar bisik-bisik orang pasal Portuguese Egg Tart Macau ni. Tapi masa tu macam endah tak endah je. Biasanya aku makan blueberry cheese tart je. Yang lain-lain usually macam so-so. 

Egg Tart by Sheraton Cotai Macau

Lebih-lebih lagi egg tart. Dulu pernahlah try masa KFC buat promo. Pastu macam blergh. Tapi sedap sangat ke PORTUGUESE EGG TART MACAU ni?? Hewhewhew.

Belum cuba, belum tau. Dah cuba, hamek kau!! Ketagih. Hahaha.

Tu Dia, Tu Dia ... Pengemudi Gondola The Venetian Pun Teruja Nak Makan

Sedap gila. Berbeza dengan apa yang pernah aku makan sebelum ni. Very rangup dan lazat. No wonder ni tersenarai dalam list 'Must Eat In Macau'. Memang sedap gilalah. Hahaha. Bahan-bahan nak buat egg tart pun simple je. Butter, tepung, telur, gula, susu dan air. Very simple.

Egg Tart Macau

Urmmm, Sedapnya!!

So, kalau ke Macau .. silalah tapau Portuguese Egg Tart ni banyak-banyak. Sebab takkan rugi. Sedap sangat. I don't know kat Malaysia ada jual ke tak egg tart sesedap macam ni. Yang pasti, jika datang Macau, silalah cuba. :)

Thank you Sheraton Cotai Macau for the delicious Portuguese egg tarts.

Nak tips percutian ke Macau?? Naah!!!

Pergi Macau jangan lupa makan Egg Tarts
Pergi Macau jangan lupa makan Serradura
Pergi Macau jangan lupa Kisah Tatie 

Dah, dah, jangan berangan!! Pergi take note segala tips kat bawah ni
Hahahahaha .. Have fun!


DOKUMEN PERJALANAN
Tidak perlu visa untuk ke Macau
Takde cop passport. Jangan harap!! Diorang bagi kertas same like HK
Tak perlu isi arrival card ke apa ke, terus je pergi Immigration diorang

MATAWANG
Hong Kong Dollar (HK$)
Macanese Pataca
*tukar duit HK$ lagi senang. nanti nak tukar balik ringgit lagi laku*

BAHASA
Official langugage diorang adalah Kantonis. Tapi ada juga dipengaruhi dengan bahasa Portugis. Nama-nama jalan masih dikekalkan dalam bahasa Portugis.

MAKANAN HALAL
Terdapat beberapa restoran makanan halal di Macau seperti Taste of India, The Golden Peacock Macau dan lain-lain lagi. Namun, status-status halal di Macau ini disahkan oleh The Incorporated Trustees Of The Islamic Community Fund of Hong Kong.

PENGANGKUTAN
Teksi dan Bas. Akan datang, light rail.

SUHU
Beriklim subtropika lembap dan dipengaruhi dengan monsun. Perbezaan yang sangat ketara masa musim sejuk dan musim panas. Aku difahamkan kalau musim panas, suhunya boleh jadi lebih tinggi dari Malaysia (bulan Julai macam tu). Phewwww!!! Manakala bulan Januari dikatakan bulan paling sejuk. Awww~

SPECIALTY DI MACAU 
Egg Tart. Sila cuba uolsss!!! Sedap gile.

TIPS TAMBAHAN
- Kat Macau ni lebih senang berjalan. Silalah pakai kasut yang sesuai.
- Sejujurnya aku rasa selamat bila jalan kat Macau ni
- Setiap hotel mempunyai tarikan yang tersendiri
- Tarikan kat hotel itulah antara tarikan di Macau
- Hati-hati bila makan ye! Ingat-mengingatkan je
- Nak beli souvenir, kat gerai-gerai Ruins of St Paul lagi murah
- Almond cookies, egg tarts, peanut candies, redbean soft cake, phoenix rolls with seaweed antara souvenir yg korang boleh beli untuk dibawa balik. tapi tak semuanya boleh makan.


Thank You Macau Government Tourism Office for the opportunity. :)

Seperti yang aku sarankan sebelum ni, for first timer kot-kot teragak nak pergi jalan mana atau buntu bolehlah try naik bas pelancongan atau kalau kat Malaysia, diorang panggil Hop-In Hop-Off. Tetapi di Macau ia lebih dikenali sebagai Open Top Bus Macau. Kebanyakan negara yang aku pergi, memang ada bas ni.

Bas ni lebih senang untuk bergerak sepanjang mengembara di negara orang. Kerana dia berhenti di beberapa top spot dan kemudian korang boleh turun naik berulang kali sampai lebam! Hahaha.

Open Top Bus Macau

Macau terbahagi kepada beberapa bahagian seperti Taipa Island dan lain-lain . Tapi untuk pergi satu tempat ke satu tempat macam agak susah sikit sebab kat sini bergantung pada teksi dan bas. In future. Insyallah ada light rail. =)

Weeeee, Tak Sabar Nak Naik

Yeay, I'm The First Timer

Harga Tiket Open Top Bus Macau
HK$ 150 (adult) HK$ 100 (kanak-kanak)

Waktu Operasi :
9.30am - 4.15 pm

Harga tiket Open Top Bus Macau adalah HK$ 150, kalau convert lebih kurang RM70.34 macam tu. Berbaloi lah bayar mahal-mahal sebab kalau nak pergi gitu-gitu je rasanya boleh sesat. Satu hal pulak, orang kat sini tak semuanya fasih berbahasa Inggeris. Jadi kalau naik bas ni macam memudahkan pergerakan korang.


Perjalanan kami bermula di tempat letak bas bertentangan dengan Terminal Maritimo De Passageiros Do Porto Exterior. Arghh, susah betul nak sebut kan? Sonang cito, depan Terminal Feri ni ha. Oh ya, kalau korang dari Hong Kong dengan feri, inilah terminal dia. Hehehe.

Jom Kita Naik

Tempat duduk penumpang Open Top Bus Macau ni semuanya kat atas berbeza dengan bas Hop-In Hop-Off Malaysia. Mujur masa aku pergi tu, cuaca masih sejuk lagi. Hahaha.

Ia berhenti di beberapa 15 perhentian seperti :
- Macau Fisherman's Wharf
- Macau Science Centre
-Kun Iam Statue
Lisboa
- New Yaohan
- Macau Tower,
- A-Ma Temple
- Sofitel Macau at Ponte
- Best Western Hotel Taipa
- Rua Do Cunha
- City of Dreams
- Sands Cotai Central
- The Venetian Macao
- Galaxy Macau

Fisherman's Wharf
Macau Science Centre
Kun Iam Statue
Salah Satu Hotel Di Macau, Whynn Hotel
Macau Tower,
Merentasi Jambatan Famous 


And Gambar Ni Pula Dari Braun Master Khai 
Singgah di Kedai Souvenir Macau
A-Ma Temple
Versi Macau .. Hehehe
Beca Di Macau
Sofitel Macau at Ponte (Berdekatan Dengan Ruins of St Paul)

Jalan-Jalan Ambil Angin Macau.. Layan!!!

Cuba Teka Ni Kat Mana?? Hehehe
Tempat Wajib Singgah : Hard Rock Hotel/Hard Rock Cafe

Setiap Hotel Mesti Ada Mall .. Gempak Kan??
Rialto Bridge Versi Macau Di The Venetian
Galaxy Macau

And yes, hari tu kitorang tersangatlah rushing. Tak sempat nak turun di semua perhentian.  Lepas habis tour, kena bergegas ke airport. Flight pulang hari yang sama. But, its okay. Ada rezeki, Insyallah datang lagi. Hehehe. 

Thank you Macau Government Tourism Office (MGTO) ... :)



Sexy Red Lips