Latest Posts

Showing posts with label EDINBURGH. Show all posts
Showing posts with label EDINBURGH. Show all posts
Hai guys. Ini kisah sambungan Edinburgh part 1. Tapi sebelum tu, segala gambar di dalam blog ini hak cipta terpelihara. No copyright allowed k. 

Well, today saya nak bawa anda semua ke sightseeing. Dengan masa yang sangat limited, sheila dan k.o berjaya juga bawa kami ke suatu tempat yang sangat menakjubkan. Perjalanan jauh luar dari Edinburgh tapi sangat memuaskan hati. Very beautiful scenery! Rasa macam nak stay sana pun ada. Hahaha. Tempat Wajib kena pergi kat Edinburgh Scotland.

 The Forth Bridge
(railway bridge)


The Forth Road Bridge


Near The Binks


Sesudah bergambar di Forth Bridge, kami meneruskan perjalanan ke Glencoe. Jam ketika itu menunjukkan jam 3pm dan hari makin gelap.  Glencoe terletak di luar Edinburgh. Tapi kalau nak ke sini boleh amek package tour Highland, but the price is a bit expensive. 


Suasana sepanjang perjalanan amat menakjubkan. Subhanallah, indahnya Scotland ni. Tak dapat digambarkan dengan sekeping gambar, hanya boleh dirasai ketika anda ke sana. 





tengok scotland, teringat kat switzerland. both sangat indah. tapi, kata sheila, scotland dan england ibarat new zealand dan australia. scotland ni lebih kepada scenery. terlalu banyak tourist attraction kat sini. udaranya pun nyaman. tapi kalau nak satu tempat ke satu tempat tu, memerlukan kita stay sini lama sikit. 2 hari macam i tersangatlah tak cukup. 

looking forward to come here again maybe 3-4 years from now


eh, rileks.. belum sampai Glencoe lagi.. hehehehe :p

Glencoe, Lochaber
Highland, Argyll




Glencoe Mountain Resort


the last time i pergi mountain resort masa umur 9 tahun kat switzerland. masa tu still kecil dan musim summer, of courselah takde snowkan.

with my late father, Mount Pilatus, Switzerland, 1997

and after 16 years, hehehe. 


tapi masih belum berpeluang merasai sendiri feeling bermain ski. hahaha. maybe next time. Insyallah.


that's all for Glencoe story. for more details, can visit here : Glencoe

 balik, we all lalu Stirling dan sampai Edinburgh balik malam. Long journey but it was really fun. Hopefully next time dapat cover Inverness, Harry Potter Bridge, Glasgow and etc. hehehe.

The next day, hari yang I balik London. Tragic memory happened to me.. hahaha..

but first of all, thank you Diyana and Rabiatul. saya terhutang budi kat anda berdua. Ngeri kalau fikir-fikir balik. hahaha. but lesson to me, next time kalau nak naik train haruslah bawa card credit bersama.

diyana & rabiatul

ceritanya begini..

I tak jangka benda ni terjadi. kalau kat London, tak payah nak verify card kalau nak naik train. Just beli dan naik. masa i nak claim tiket i tu, diorang suruh masuk card. Pulak dah! mana i bawa. baik beli  kat mesin or kaunter, anda kena masukkan card. beli online, kena claim kat station juga. Just verify the cc. Kalau takde, jangan harap boleh naik. hahaha. So, i miss my train. Gara-gara nak settle benda ni. FYI, harga tiket boleh beli satu beg furla candy tau! hahaha. oh no! never and never.

So, depa berdua ni lah yang tolong kasi idea dan sama-sama berlari mengejar train. (akhirnya, i dapat juga naik tanpa bayar apa-apa) Selamatlah duit i. Kalau tak memanglah. Satu tiket, boleh beli satu beg. Memang buang duit betul. Kalau nak murah, naiklah bas ke london, tapi haruslah bersakit belakang, kaki dan segala benda.. sebab JAUH dan LAMA! Tak sanggup i.. hahaha

East Coast Train
semua tempat ni cantik-cantik especially Yorkshire


Dalam train. my advice, sila booking tempat sekali. Pernah my friend pergi scotland, sepanjang perjalanan kena berdiri sebab full. Even, masa i dapat tiket i, orang tu cakap, ikut your luck, kalau ada seat, adalah.. Kalau takde terpaksa berdiri. Syukur, seat tak penuh. kalau tak patah kakilah nak berdiri. hahahaha :p

u can buy crisps or water or coffee or anything from her. 
15-20 minutes sekali dia akan lalu.

the toilet (quite big) tapi faham-fahamlah they all pakai tisu.. tapi lagi clean dari malaysia. tiada bau hancing.. atau berair atau apa-apa jela labuuuu.. hahaha
camwhore and i'm bored :p
i pilih seat yang ada meja. so comfy and kalau takde orang kat depan bolehla tumpang kaki. hahaha.
york railway station
arrived at King's Cross St Pancras
good bye train

King's Cross St Pancras, antara yang busy kat London dan suatu ketika dulu, pernah berlaku bombing kat sini masa i datang tahun 2005 dan mengakibatkan lebih 30 orang mati. #FYI


thank you sheila and k.o
untuk makanan, penginapan dan kereta 
sila datang London okay

SCOTLAND SANGAT BEST!

p/s: kata mereka, tahun depan Scotland keluar dari Great Britain melalui undian yang bakal dibuat oleh penduduk Scotland. kalau jadi, bertambahlah satu lagi negara kat bumi ni. :)

Travelogue Edinburgh
Sexy Red Lips