Latest Posts

Showing posts with label BELGIUM. Show all posts
Showing posts with label BELGIUM. Show all posts
HOLIDAY IN BRUSSELS | Hari ini saya bawa anda berjalan-jalan di Brussels. Sebab kami kat Brussels pun tak lama. Tempoh 24 jam tu terlalu singkat dan perlu dimanfaat dengan betul. mujur semua attraction dekat kecuali, Atomium yang jauh sedikit dari bandar.

At first, mestilah isi perut dahulu. Tak perlu pergi jauh. Turun bawah nampaklah restoran ni. Sedap pula tu. kebersihan? Puas hati. cuma pekerja dia sahaja yang tak berapa fasih cakap english. Sesiapa yang mencari RESTORAN HALAL DI BRUSSELS, silalah ke sini. Highly recommended!

Restoran Chez Bal 
Restoran Halal Di Brussels
Harga yang reasonable
silap order 2. sebab portion yang terlalu banyak.

Next, mulakan perjalanan dengan lafaz bismillah. hehehe

First place yang kitorang terjah pada hari tu adalah Atomium Brussels. Masa kami ke Atomium, hujan turun membasahi bumi. Memang basah la kami pagi tu. Dari hotel ke atomium taklah jauh sangat. Cuma kurang selesa dengan persekitaran dalam Metro. Apa-apapun, saya nasihatkan kalian agar berhati-hati sepanjang masa. Pick-pocket ramai. :)


Dekat kawasan Atomium ni ada beberapa lagi tourist attraction yang lain such as Mini Europe Brussels. Kalau ada budak-budak barulah feel nak pergi. Kami berdua kalau pergi, macam buang tabiat pula. Haha. Ala-ala taman mini.

Pada mulanya, sekadar nak ambil gambar kat luar Atomium Brussels ni saja. Yela, tempat wajib pergi di Brussels. Tak sahlah kalau ke Brussels tapi tak datang sini. Disebabkan kami berdua takde citymap (nama pun unplanned trip), kami pun decide untuk naik atas. Manalah tahu dari atas boleh nampak bandar. Pssst, sesat sebenarnya. *malu*

Atomium Brussels
Atomium Brussels
Atomium Brussels

Harga Tiket Masuk | Entrance Fee Atomium Brussels
11 for adult 6 for children/seniors 8 for teenagers

Mini Atomium Brussels
Tiket Atomium Brussels
Mini Europe Brussels
kami spend about 10 minutes kat atas.. 
well, pemandangan sangat cantik dari atas.

Dari Atomium Brussels, kami ke city pula. Actually agak bersepah jugalah aktiviti hari ini. Dengan masa suntuk dan tiada perancangan rapi. Semua benda nak diterjah, akhirnya masa macam terbuang gitu je. And by 6pm kami dah balik hotel. Maybe sebab faktor cuaca buat mood kami hilang ke laut.

The Cathedral of St. Michael and St. Gudula
dari sini kami jalan kaki ke grand place
Grand Place Brussels
cantikkan?
antara jenama belgium. kalau anda suka waffle, coklat atau suka manis-manis... 
inilah tempatnya. best sangat!!! 

kat Grand Place ni tempatnya macam kat venice tu je.
 kira kebanyakan tempat tourist semua kat sini. 
dan kedai souvenir memang banyak kat sini. i suggest jalan dulu sebab harga lain-lain

dan hari tu jugalah ada Brussels Jazz Marathon
Hard Rock Cafe Brussels
lega bila jumpa sweater. hahaha
seriously, sejuk!
bila sejuk mesti lapar... apa lagi, pekena waffle lah! 
pilih-pilih. yang kosong  €1, yang selebihnya adalah harga lain
 mengikut citarasa anda nak tambah apa.
amboi syoknya makan sampai tak ingat bini
dan belgium juga antara pengeluar karpet. belgian carpet!
ingat mat nepal je reti buat carpet?
tumpang bergambar jap

Bila pergi souvenir shop, hampir kesemua barang mesti ada gambar budak-budak tengah kencing. Huh! Apa ni? Lucahnya! So, kami memberanikan diri tanya. hahaha. Larrr, rupa-rupa tu antara salah satu mercu tanda kat brussels ni. Tepuk dahi sejuta kali. hahaha.

dia pun reti makan waffle :p
Manneken pis

Ramai juga yang bergambar dekat Manneken Pis ni. nak tahu sejarah dia? Google sendiri. Manneken Pis ni terletak di Rue de l'Etuve.


tamatlah sudah.. tempat-tempat lain tu, next trip pula lah ye. 
insyallah.

arts

THE NEXT DAY

Hari ni kami pulang ke amsterdam. 

cak! 
bell boy yang terover peramah. haha
beware!
gambar terakhir sebelum meninggalkan hotel. sobsob

antara punca utama kenapa encik H tak suka brussels:

sampah merata-rata
homeless people yang sentiasa mencurigakan.. 
keadaan metro yang usang

tapi apa-apapun, kami anggap ini sebagai pengalaman dan tambahkan ilmu geografi. 
biarlah berpijak di bumi yang nyata. pergi sendiri dan merasainya. cewah!
yes, you should go at least sekali seumur hidup.

next, insyallah ke Brugge. 


dan masa untuk meninggalkan brussels.


GOOD BYE BRUSSELS. 

Dari Brussels, kami terus ke Amsterdam. Tak boleh lewat sikit pun. Kalau lewat memang good bye Amsterdam, good bye Paris dan bukan senang nak berada dalam tiga negara pada satu hari. Huh! penat..

Sampai je Amstel Amsterdam, terus naik tram. Ada 2 jam sahaja masa yang ada kat Amsterdam ni. 
jadi semua kena cepat, cepat dan cepat!

Restoran Indonesia-Malaysia di Amsterdam
masa kami sampai kat amsterdam ni, crowded gila maklumlah hari sabtu. tambahan lagi ada pesta ala-ala gypsy masa hari yang kami sampai tu..
sempat singgah kedai kebab favourite kami kat dam square. haha
sesak! sesak!
and melayu pun ramai gila
nak naik boat? sini tempatnya..
official kedai for amsterdam souvenirs.
masa untuk balik.. eh belum.. 

PARIS, kami datang!!!

Brussels Travelogue
Sexy Red Lips