23 April 2012

BUTTER CHICKEN RECIPE

hi peeps. today malas nak bergosip or whatsoeverlah. sebab mood tengah down dan stress! so, bila stress, biasanya I akan masak makanan favourite I.. nanti bila dah gemuk lagi bertambah2 stress? takpe janji happy. hehehe.

so, today I nak share recipe "Butter Chicken" yang I dapat from my friend, Annastasia Elena. Sebelum ni, I tengokla kat wall FB dia, ramai yang cakap Butter Chicken dia bestla itu la inila.. So, dengan tak malunya, i pun minta her recipe and today, i would like to share this recipe with you all!

Resepi "Butter Chicken"

Bahan-bahan
1 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
200GM Butter or Margerine 
200GM Evaporated Milk (if takde, F&N Full Cream pun takpe)
4 Tangkai Daun Kari (boleh tambah or kurang.. depends on you)
1 TBSP Corn Flour + 3 TBSP Air (depends on you nak pekat ke tak, and make sure air tu tak panas)
4-5 batang cili padi dipotong-potong (nak pedas lagi tambah cilipadi tu)
Gula 
Garam
Ayam 

Cara-caranya :
1) Ayam ni, boleh buat dua benda... either nak boil kan or goreng with butter ... if nak boiled kan, letak garam sedikit tapi jangan boil lama sangat, then drain the water and shake off the excess water.. kalau goreng with butter, macam biasalah kan. Kemudian, letak kat tepi sebentar.
2) Dalam periuk lain, cairkan butter/ margerine dalam periuk dan kacau (make sure api sederhana)
3) Tumis bawang putih dan bawang merah tu sampai naik bau.
4) Masukkan daun kari dan cili padi, dan kacau perlahan-lahan.
2) Masukkan milk, kacau dan simmer 5-8 minutes
4) Corn Flour dan air tadi tu, kacau terlebih dahulu, then masukkan ke dalam periuk. Kacau dan kacau, jangan berhenti kacau, if not nanti dia jadi ketul-ketul.
5) Then, masukkan gula dan garam secukup rasa.
6) Siap untuk dihidang.

ada dua cara untuk hidangkan.
i) jika anda boilkan ayam, gaulkan ayam dan kuah butter tu sampai dia macam coated.
ii) jika anda goreng, drizzlekan kuah tu ke atas ayam yang digoreng sebentar tadi.

SELAMAT MENCUBA!!

p/s: sedap kalau panas2 dan makan..