Latest Posts

Showing posts with label SUNGAI PETANI. Show all posts
Showing posts with label SUNGAI PETANI. Show all posts
JOM KE LEMBAH BUJANG KEDAH | Kata orang, kat dunia ni ada 7 orang muka seiras dengan kita. Tapi yang ni, seiras dan nama pun sama cuma ejaan berbeza. Bila tengok balik kat tonton, rasa macam nak pengsan. "aku ke ni????". Dah jangan confuse, memang itu diriku. thanks Balkidzahir sebab bagitahu. Kalau tak sumpah tak tahu sampai bila-bila benda ni muncul di kaca tv. hahaha

FYI, ini adalah sedutan dari Malaysia Hari Ini, tarikh 111113. Manalah kita rajin buka TV pagi-pagikan? Kesudahan tengok menerusi tonton sahaja. Tu pun dah bantai gelak dengan Encik Husband. hahahahahahahahaha.. "Asal aku dah macam Cik Kiah bercakap ni?". 

Sekali lagi, terima kasih TV3 sebab sudi interview I. Khususnya Abang Syam dan lain-lain. Memang speechless habis maklumlah lama dah meninggalkan zaman masscomm. hahaha. (harap-harap lecturer tak perasan. haha)

Seriously, you guys kena datang sini. Sebagai rakyat Malaysia, I feel proud bila Malaysia ada Tapak Arkeological seperti Sungai Batu. Cuma now masih lagi dalam proses ekskavasi dan kajian, Insyallah tapak  ini berpotensi untuk menjadi tapak bersejarah terkemuka kat ASEAN. Maklum sahajalah, tapak sejarah yang paling awal kat Asia Tenggara (110M)  dan lagi awal dari Angkor Wat dan Borobodur, sudah tentu dapat memikat hati sesiapa yang sukakan sejarah khususnya mat salleh.

Muzium Arkeologi Lembah Bujang





Tapak Arkeologi Sungai Batu


aarghh selebet selebet -_-

dan ni adalah sedutan video dari tonton:


.

Dan di bawah ini adalah sebahagian dari gambar yang I ambil dari trip ke tapak-tapak bersejarah ini. Mahukan TIPS untuk sukses dalam subjek ini? Caranya mudah.... first of all, highlight dahulu point penting. Kedua, hafal point dan bayangkan anda berada dalam situasi tersebut. (cth bayangkan anda Hang Tuah). Ketiga, jika berkesempatan rajin-rajin ajak mummy daddy pergi muzium arkeologi dan tinggalan penjajah dan orang terdahulu. INI TIPS nak dapat A1 dalam SPM dan PMR. Alhamdulillah, inilah yang I pakai selama study kat sekolah dulu. hehehe.

Peranan ibu bapa juga penting dalam menyemai sifat suka anak-anak terhadap sesuatu subjek itu. Jadi sebelum pergi ke luar negara, bercuti sakan kat oversea tu... apakata bawa anak anda melawat dan mengenal negara sendiri terlebih dahulu. Bersyukur sangat time sekolah dulu, sekolah selalu mengadakan lawatan sambil belajar ke Melaka dan Muzium Negara and of course... inilah muka yang tak pernah miss. hahaha. Sebab dengan melawat tempat-tempat begini, sedikit sebanyak dapat menyuntik minat dalam diri masing-masing dan membantu kita supaya ingat tentang sesuatu tempat itu dengan lebih mudah.

Lembah Bujang Kedah


waktu melawat antara 9 am-5pm (setiap hari)
tulisan bahasa sanskrit yang membawa maksud
"selamat datang"
camanalah diorang mengemudi perahu ini kan? unik.
thanks Encik Goki sebab sudi terangkan pasal Kedah Tua ini
kawasan sekitar Kedah Tua. nampak tak Gunung Jerai?
erm.

Terdapat banyak artifak-artifak yang dijumpai sekitar Lembah Bujang dan ditempatkan di dalam muzium ini. Jadi nak tahu apa yang best dan menarik, kenalah datang sini sambil membayangkan diri anda di zaman dahulu. hahaha.

Muzium dah, now jom lihat candi. Jangan berbangga jika anda sudah ke Angkor Wat dan Borobodur, jika Lembah Bujang pun anda belum pernah jejak. I'm sure, tak semua antara kita tahu pasal keunikan yang terdapat di Lembah Bujang ni. kan? *mengaku jelah*

terdapat empat candi di atas bukit ini.
setiap candi mempunyai reka bentuk yang berbeza.
can you spot me?

tutup telinga dari dengar benda negatif
henti bercakap benda-benda tak baik
hindarkan lihat benda-benda tak elok

p/s: pesanan ikhlas dari kami. hahaha

NEXT, KAMI KE SUNGAI BATU.

Siapa sangka kat ladang kelapa sawit ni wujud tapak pusat arkeologi Sungai Batu? Kawasan ini dipercayai menjadi pusat keagamaan masyarakat terdahulu kerana ia menghadap Gunung Jerai dan dipercayai masyarakat ketika itu menganut animisme. Selain itu, penemuan tapak peleburan besi, jeti dan beberapa artifak lain, menjadi bukti bahawa kawasan ini dahulu adalah tempat perdagangan besi. Menarik bukan? 

Menurut Prof. Madya Dr. Mokhtar Saidin, diorang belum habis gali lagi kawasan Sungai Batu ni dan dipercayai, akan menjumpai lebih banyak bahan artifak di masa akan datang. Harap-harap impian prof nak jumpa kubur masyarakat dahulu tercapai. hehe.

Tapak arkeologi ini dikaji pada tahun 2008 dan telah dijumpai 4 tapak peleburan besi, 8 jeti tepi sungai, satu tapak keagamaan yang dikelilingi 4 dewan dan 3 pusat pentadbiran.


tapak ini dikawal rapi
sangat unik dan penuh misteri
Pengarah Pusat Penyelidikan Arkeologi Global USM,
Prof. Madya Dr. Mokhtar Saidin
unikkan senibina dia?

dan di bawah ini adalah kajian kami masa kat sini.

nampak seperti batu 
apabila dibasuh, ia menyerupai sebiji logam dan berat
mungkin tak nampak sangat perbezaannya bila dalam gambar. 

tapak jeti
dipercayai sungai yang sangat lebar pada zaman dahulu, 
now dah jadi sekecil ini... ini berikutan perubahan keadaan cuaca.

ladang kelapa sawit yang mempunyai 1001 rahsia. diharapkan lebih banyak artifak dan bukti dijumpai di masa akan datang. Insyallah.

Jadi, apa tunggu lagi?? Cuti sekolah ni marilah kita ke Sungai Petani. Sambil beriadah di Carnival Water Park (entry kemudian), anda juga boleh melawat tempat-tempat bersejarah. Next entry, I akan cerita pasal tempat-tempat best kat Sungai Petani ni.. TUNGGGUUUUUU.... :)

Selamat cuti sekolah adik-adik


|| thanks for reaDing ||




Pernahkan anda terfikir sebuah hotel bertaraf 3* mampu menyediakan facilities seperti 5 bintang dan harganya masih lagi berpatutan? Sungai Petani Inn (formerly known as AmanPura Hotel) adalah tempatnya. Hotel ini kini sedang dinaiktarafkan dan baru sahaja ditukar nama kepada Sungai Petani Inn.. Pelbagai kemudahan yang disediakan buat pelancong yang datang ke sini. Menarik bukan?

Hotel yang mempunyai 48 bilik superior, 58 deluxe room, 7 junior suite dan 1 vip suite ini sedia menanti sesiapa sahaja yang berkunjung ke Sungai Petani. Selain daripada itu, bagi bakal pengantin, anda boleh rebut peluang untuk mengadakan majlis perkahwinan kat sini. Yang pasti, harga yang ditawarkan cukup murah. I repeat, CUKUP MURAH jika dibandingkan dengan tempat lain. (sumpah jeles dengan orang SP sebab MURAH DAN SANGAT MURAH).

have been transformed several times

Lokasi :
427, Jalan Kolam Air, 
08000 Sungai Petani, Kedah.

Website : 
www.amanpurahotel.com.my

SP Inn description by Booking.com

peta ke SP Inn

kami suka SP Inn

sampai sampai je kami disambut dengan alunan muzik traditional

lobi yang luas dan bersih

reception counter

D' Santai Lounge


kat ground floor hotel ini juga terdapat kiosk-kiosk yang menjual produk negeri Kedah seperti cenderamata, produk LADA, kedai runcit dan lain-lain lagi. Jadi, pelancong tak perlu bimbang, datang ke hotel ni, semuanya lengkap.

produk LADA

kiosk cenderamata yang menjual produk negeri Kedah

Jangan tertipu. Ini bukan Limau Ais, tetapi air kelapa 
dan salah satu keistimewaan yang ada kat hotel ini. 
Wajib cuba jika ke sini.

Sebelum check in, terdapat sesi bersama media dan press conference terlebih dahulu mengenai penjenamaan semua hotel kepada nama 'SUNGAI PETANI INN'. Di samping itu, kami turut dijamu dengan jamuan ringan. "Air kelapa" adalah minuman wajib dicuba jika anda ke sini.


Pengurus Besar Sungai Petani Inn


badan pun dah penat, kini tiba masa untuk check in. 
yeay...!!





Masa trip tempoh hari, kami dibahagikan kepada satu bilik/2 orang dan I ditempatkan satu bilik dengan blogger Qaseh Dahlia. Hi Qaseh, nice to know you. =)

 Jenis bilik : deluxe

FREE WIFI
.....................................................

Keselesaan : 4/5
Kebersihan : 4/5

my roommate, Qaseh Dahlia 










pemandangan luar bilik

Secara keseluruhannya, I berpuas hati dengan keadaan bilik. Sesuailah dengan taraf hotel ini, akan tetapi mungkin boleh diubah suai dan dinaiktarafkan lagi. Kemudahan yang ada sudah setaraf dengan hotel 4 bintang, mungkin perabot dan lain-lain jika ditukar, Insyallah. 4 bintang tu sedia menanti. hehe.

Aroma coffee house

prayer room juga disediakan di hotel ini

pintu ke bangunan lama

p/s : bangunan lama menempatkan superior room

terdapat satu dewan besar, iaitu perdana ballroom dan selebihnya
dewan kecil yang boleh disewakan. harganya?? sangat berpatutan

p/s: pakej serendah rm15-rm22/pax

dewan perdana 

camwhore session 


mereka juga turut menyediakan heritage package (seperti gambar di atas), limousine service, golf arrangement, gymnasium dan lain-lain lagi.

Breakfast time :

Istimewa sangat sebab breakfast sebelah swimming pool. Ketenangan dapat dirasainya apabila anda berada di sini. Terdapat pelbagai variasi juadah yang disediakan buat para pengunjung.






memang bestlah menginap di SP Inn ni ... paling penting, staff kat sini sangat peramah. kita nak request apa pun senang. tak perlu nak bermasam muka seperti kat sesetengah hotel tu.

bersama pengurus besar SP Inn dan kakitangan-kakitangan hotel


1 night is not enough, I need more nights in here ... Insyallah, kita jumpa lagi di masa akan datang. harapan I semoga SP Inn  menjadi mercu tanda Sungai Petani di masa akan datang, sejajar dengan namanya SUNGAI PETANI Inn, membawa nama Sungai Petani ke pentas antarabangsa.

Terima kasih Santai Travel, SP Inn, MPSPK dan juga Tourism Malaysia. 

|| thanks for reaDing ||



Sexy Red Lips