Latest Posts

Showing posts with label PORT DICKSON. Show all posts
Showing posts with label PORT DICKSON. Show all posts
Bila kerja dah settle, barulah boleh sambung cerita lepas-lepas. Haha. Banyak tertangguh ni... Gara-gara memberi laluan kepada penaja dulu.

Korang ingat tak voucher yang aku menang masa Asean Media Blogger Tourism Hunt hari tu? So, baru-baru ni aku claim lah hadiah tu. Memandangkan Encik H takde, so aku ajaklah Nannie and Zaila teman. Nasib bilik ada 2 katil queen size. Haha.

Hello Port Dickson

Voucher percutian 3 hari 2 malam di Hotel Corus Port Dickson tu memberi kenangan manis kat aku. Mana taknya, i'm so happy sebab dapat spend time dengan kawan-kawan yang gila. Haha. Masa tu ada juga rasa nak buat giveaway ke tak, sebab jadual aku lately busy jugak. Tapi fikir lepas ni, i'm going somewhere untuk jangkamasa panjang .. So, spend time jela dengan diorang ni. 

HOTEL CORUS PORT DICKSON

Hotel ni bukan hotel baru. Dari zaman uncle-uncle dan arwah abah masih hidup lagi. Tapi masih menjadi pilihan sesetengah orang untuk datang bercuti kat sini. Lokasi kat Batu 3 Port Dickson, haaa... korang mesti nampaklah hotel ni dari jauh. Sebab ada perkataan CORUS kat atas bangunan ni. Hehehehehehe.


Masuk-masuk bilik dah tersedia cantik. Siap ada pewangi lagi. Tak seperti hotel lain yang dah lama. Hotel ni masih menjaga kemudahan yang terdapat kat sini bagi keselesaan pengunjung.


Toilet pun okay. Semualah okay. Ada FREE WIFI tau. Oh ya, kesian orang sebelah kitorang. Bila 3 orang bergabung, sampai 3 pagi pun masih berhuha huha bergelak ketawa. Hahaha. I really miss this moment. Hilang segala stress bila pergi bercuti dengan diorang ni.

The toilet

Sementara tunggu Nannie and Zaila sampai, aku sempatlah order 'room service'- makanan. Nasi goreng ni special. Nama pun special, Nasi Goreng Corus. Hahaha.

corus hotel
Nasi Goreng Corus

Macam-macam kitorang buat selama 3 hari 2 malam. Mostly jalan-jalan cari makan kat sekitar Seremban. Aku memang tak boleh pergi jauh memandangkan rumah still dalam renovation lagi.

Jadi bawalah mereka makan sekenyang-kenyangnya. Cuba teka berapa kedai kitorang terjah? 8 tempat makan dalam 1 hari. MEMANG AKU SAJA NAK BAGI DIORANG GEMUK. Kahkah.

Apa-apapun enjoy bila tengok diorang happy. Nanti kita plan next trip k?

Aktiviti kami, makan.. makan, makan ... 

port dickson
#bloggerkakijalan katanya. Haa, pergi check hashtag tu.. Idea Nannie Isa

Ingatkan bila dah lepas task #1 dan #2 Asean Media Bloggers Tourism Hunt 2015 dah boleh tarik nafas lega. Salah sama sekali !! Cabaran seterusnya ni lagi mencabar sebab ia melibatkan mental dan emosi. Eh, eh, serius ke benar bunyinya kan? Hahahahaha. 

SITI NURHALIZA MATI
Group photo sebelum berlepas dari Grand Beach Resort PD

Pagi tu seperti biasa, breakfast dan check out. Ada yang nampak penat, ada yang excited, ada yang masih bergaya dan ada yang masih segak. Yang bergaya ni, mampukah tahan sampai ke petang? Kita tunggu dan lihat..............


Flag off hari kedua disempurnakan oleh Pengarah Bahagian Pemasaran Antarabangsa Asia Tenggara Tourism Malaysia, Tn Syed Yahya Syed Othman.

PD OSTRICH FARM PORT DICKSON

Task seterusnya adalah di PD Ostrich Farm Port Dickson. Walaupun aku duk negeri, tapi ni first time aku sampai sini. Tak perasan pula ada tempat ni kat PD. Siap ada Cat Cafe lagi ok. Fuyoo!!

Eh sambung balik cerita. Task kat sini santai-santai, tapi dalam pada santai tu mencabar juga wei. Keluarkan peluh jugalah nak habiskan task kat sini. Tak seperti sebelum ni mostly kena guna akal. Kat sini kena guna banyak tenaga dan teamwork tersangatlah penting.


Penerangan tentang ostrich
daging ostrich

Terdapat 3 task yang harus kitorang selesaikan kat sini. Nasib baik tak perlu ikut turutan. Buat memana asalkan sempurna ketiga-tiga task tu. Alhamdulillah. Digandingkan pula dengan Sarah yang berani, memang buatkan aku bersyukur sangat hari tu. Hahaha.

Task #3 'Curi' Telur Ostrich

Task ke #3 kitorang pilih 'curi telur ostrich' dahulu. Nampak macam mudah, tapi azab wei. Ostrich ni sangat protective lebih-lebih lagi kat telur dia. Belum apa-apa dia dah pandang korang dulu. Beranilah nak amek telur, tak pasal-pasal kena serang. Hahaha.

Yang ni aku pass kat Sarah. Sebab dia berani. Hahaha.

beli daging ostrich
telur ostrich
Dua telur ostrich. Done! Yeay.

Task #4 Tangkap Angsa

I should say thank you Babah sebab bela angsa masa zaman kecik-kecik aku dulu. Kalau tak confirm kecut perut dengan cabaran seterusnya ni. Seperti yang kita tahu, angsa ni kuat menyudu. Nak kejar nanti geli, asyik terberak-berak ketakutan. Haha.

Tapi tak sangka, kitorang dapat menyelesaikan cabaran ni dengan sekejap je. Yang penting kena ada skill! Apa kitorang buat? Halau angsa ni masuk reban. Bila dia dah masuk perangkap, senanglah nak tangkap. Gittew!!!

catching geese
tangkap angsa

Task #5 Bagi Makan Ostrich

Cabaran terakhir di Ostrich Farm adalah bagi makan Ostrich. Oh menggg.... This one memula aku acah-acah berani. Sekali bila dia buka mulut, mahu riuh rendah kat situ dengan jeritanku.  Terus pass kat Sarah. Nasib ko lah Sarah. Hahaha.

feeding ostrich

Selesai ketiga-tiga task ni, kitorang diberi masa free and easy beberapa minit sebelum meneruskan aktiviti santai seperti berlari dengan ostrich. Yang ni tak termasuk dalam task. Sekadar suka-suka. Tapi fun gila ...!! Rugi lak tak volunteer lari hari tu. Isk!

malaysia famous blogger
Sebelum diorang berlari dengan ostrich

Curi telur dah, main lumba lari dah, bagi makan dah .. sekarang kita makan dia .. Yeay! =D Nasib kaulah ostrich oi. Nyum nyum. *usap perut*

malaysia famous blogger
Susah gila nak pecahkan telur sampai kena gerudi
satay ostrich
Satay Ostrich

Burp... kenyang! Dah, dah .. jom teruskan perjalanan.

Next journey adalah ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Dari PD Ostrich Farm tu tadi, kitorang lalu jalan lama dan tebus di Plaza Tol Pedas. Ini pun kira cabaran juga. Bawa 40 km/j (konvoi) .. lalu pulak jalan macam ni .. Pergh, makin menjadi-jadilah mata tu mengantok! T_T

lubuk cina
Lubuk Cina
police roadblock
Tetiba ada road block

Akhirnya, sampai pun Ayer Keroh. Alhamdulillah. Maknanya dah nak sampai ke task seterusnya ini. Dupdapdupdap, apakah aku kena buat lepas ni?? Adoi.

ayer keroh
TAMAN MINI MALAYSIA & ASEAN MELAKA

Untuk seterusnya ini, kami menyahut cabaran task #6, #7 dan #8 kat Taman Mini Malaysia & ASEAN Melaka. Dah berzaman tak datang sini. Habislah mak! *gulp*


Tapi kat sini kami ditenangkan terlebih dahulu dengan melayani irama tradisional dan persembahan tarian penari-penari cantik dan sado kat sini. 


Agak-agak semua dah cool down, maka bermulalah task seterusnya. Untuk cabaran di Taman Mini Malaysia dan ASEAN ni, kitorang kena selesaikan task #6, #7 dan #8 dengan menggunakan daya kreativiti sebaik mungkin.

Seperti di Ostrich Farm, kami diberi peluang pilih memana task yang nak dibuat dulu tanpa perlu mengikut urutan. Asalkan settle semua. Weeeeee.....

Task #6 Mewarnakan Batik

Yang ni senang!!! Aku rasa paling senang antara semua sekali. I bet peserta lain pun rasa macam ni juga. Tapi kan, tapi kan .. apesal lelaki punya lagi cantik dari perempuan? Jeles!


Task #7 Main Gasing

Kalau ku tahu umur camni kena main gasing, memang ku dah berlatih dari kecik lagi. Susah gila!! Tak naik-naik gasing aku campak tu. Baling dan pengsan. I hetttcuuuu gasing!! Grrrr..


Task #8 Kukur Kelapa

First time kukur kelapa masa Pesta Makanan Tradisional kat Perak tahun lepas. So, ini kali kedualah bagi aku.. Bolehlah tahan jugalah susah. Bersyukur ada teknologi canggih zaman sekarang. #tetiba.

kukur kelapa

Settle keempat-empat ni barulah boleh minum petang di rumah Kedah, rumah yang sama dengan task gasing. Nama pun tempat tradisional, maka hidangan petang tu pun berunsurkan tradisional seperti seri muka, ubi kayu, kuih cara, bubur, cendol dan lain-lain lagi.


Sebelum pulang singgah beli belacan dan cencaluk dulu untuk Encik H. Kehkehkeh, sempat!

SWISS GARDEN HOTEL & RESIDENCES MELAKA

Aktiviti hari tu sampai tengahari je dan kemudiannya kami meneruskan perjalanan ke destinasi terakhir pada hari tu iaitu ke Swiss Garden Hotel & Residences Melaka. Hotel mewah yang gah berdiri di tengah-tengah bandaraya Melaka ni mempunyai 1001 cerita. Yang ni aku cerita di entry akan datang ok. Insyallah.

Swiss Garden Hotel & Residences Melaka

Tapi petang tu kami diberi masa free and easy. Aku pulak tetiba diserang demam dan cramp pada lengan. Arghh sudah...!! Ini yang risau ni. Mampu tak nak teruskan cabaran seterusnya?? Kita tunggu di entry akan datang ~~~~


Memang tak lena aku tidur malam tu nervous punya pasal. Macam-macam benda negatif berlegar kat kepala ... Oh man, hopefully semuanya berjalan dengan lancar. Nak sangat kereta merah, amek kau depan sekali. Sarah pandang aku, aku pandang Sarah.. Dua-dua terdiam. Kahkah.

"Betul ke kereta kat paling depan sekali?"
"Kalau aku sesat camana?"
"Kalau accident macamana?"
T_T
(Perempuan cuak lebih .. itu normal ..  ngeee)

Stewardess Malaysia Airlines Nur Syaza dengan kereta kami ..

Patutnya 9 pagi dah start, tapi tunda kejap gara-gara marathon apa tah kat Jalan Ampang. Bas kitorang tak boleh lalu. Fuh, lega sikit! Takpe .. takpe .. korang buat marathon sampai besok pun takpe. Gulp! *still nervous at that time*


MATIC JALAN AMPANG  KUALA LUMPUR

Sampai-sampai je kat MATIC, Mr Pilot Parker sedia menanti kat tempat duduk. Kejutan dari Malaysia Airlines Berhad (salah satu sponsor event ni). Thanks MAB. Teddy bear ni limited edition. Ko carilah dalam flight .. Takde jual!! So, bila dapat bear ni happy gila okay!! Haha.

Selang beberapa minit Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Seri Mohamed Nazri pun sampai bersama-sama orang kuat Tourism Malaysia dan sekali gus merasmikan Asean Media Bloggers Tourism Hunt 2015. Yeay!

Sesi Q & A
Cuba cari di mana saya.. Hehe
Gigih pegang Go Pro, sekali lupa tekan record!! Hurm.

1, 2, 3 ... MULA!!!!

Driver kereta 01 : Sarah ... 

Berhenti dan berkumpul di Plaza Tol Salak Selatan

DATARAN PUTRA  W.P. PUTRAJAYA

Destinasi pertama kami adalah di Dataran Putra, Putrajaya. Di sini kami diberi masa selama 45 minit macam tu untuk task #1 Photo Hunt. Nampak macam mudah. Garu kepala jugakla nak cari tempat tu. Hahaha.

Tak sah pergi Putrajaya tanpa melalui jambatan
Briefing dulu
Inilah soalannya
Done with task #1
Lepas submit kertas baru dapat lunch .. 
Lunch kami hari tu disediakan oleh Tourism Malaysia
Pisang, coklat, Wrap (dalam tu ada 2 ketul ayam sebesar ibu jari), air oren, dan epal
Sempat singgah Istana Kehakiman Putrajaya

Then, kami meneruskan perjalanan dan berhenti sebentar di stesen R&R Seremban untuk beberapa minit (free & easy). Untung KFC R&R Seremban hari tu sebab dipenuhi dengan peserta AMBTH ni. Tapi tak semua makan kat situ. terpulang kat perut memasing sebab poket sendiri. Hihihi.


MUZIUM TENTERA DARAT PORT DICKSON

Selesai task #1, kita ke task #2. Lokasi task #2 ni adalah di Muzium Tentera Darat Port Dickson. Task #2 adalah Explorace di mana kami kenalah cari jawapannya kat sekitar muzium ni. Yang ni mujur aku dah pergi beberapa kali sebelum ni, senanglah sikit kan? 


Ingatkan sekadar explorace .. Rupa-rupanya kena make up muka dulu untuk dapatkan point. Adoi. Feeling-feeling kakak tentera gittew. Hahaha.

Short briefing as usual
 
Ni make up tentera ke atau make up nak pergi dinner? Haha
Haa, ni baru betul .. Haha
Soalan task #2
Dah settle .. jom balik hotel

GRAND BEACH RESORT  PORT DICKSON

And last stop hari tu adalah di Grand Beach Resort Port Dickson. Eh, korang ingat tak entri aku yang lepas pasal Selesa Beach Resort Port Dickson? Kedua-dua ni hotel yang sama. Cuma nama barunya Grand Beach Resort Port Dickson dan dah diambil alih oleh Felda.

Felda juga antara penaja untuk event AMBTH ni. Thank you.

Bolehlah baca entri lepas di link bawah ni :


Welcome drink

Sampai-sampai bilik je ada kain batik dan coklat serta note comel sedia menanti di atas katil. Hihi. Rupa-rupanya arahan untuk pakai kain batik. Tapi ni bukanlah task .. cuma suka-suka je.

Cute note from hotel .. Memang semua  ber-batiklah malam tu. Hihi
Tema Hawaii.. Haha

Macam-macam aktiviti kitorang buat malam tu. The best thing, meja aku menang Lucky Draw. Alhamdulillah, rezeki pertama untuk AMBTH ni.

Catwalk dari wakil 10 negara yang terlibat.. Yang menang haruslah Jude.

Hari pertama yang penuh suka duka. Hari seterusnya bersambung di entri akan datang.
 Stay tune!

Sexy Red Lips