Latest Posts

Showing posts with label HOTEL. Show all posts
Showing posts with label HOTEL. Show all posts
Salam hormat, salam satu Malaysia.

Fuh... fuh .. berhabuk belog ini setelah sekian lama menyepi. Entah mengapa mood nak berbelog dah ke laut. Tapi korang still boleh follow aku kat Instagram tau : http://www.instagram.com/izzatihazrul ... aku still update kat situ. Weeee.... :)

So sepanjang kesepian aku ni, adalah beberapa tempat yang aku pergi seperti England dan juga Yogyakarta. Rasa-rasa nak update ke tak eh? Hehehe.

Tapi yang pastinya hari ni aku nak cerita pengalaman aku menginap di Legoland Malaysia Resort Johor. Aku pasti ramai dah pernah menginap kat sana kan? Tapi aku first time and seriously, I wanna go there again!! Syoklah stay situ .. Dari lobi, lift yang super happening, food for breakfast and dinner sampailah ke bilik. Totally made my day.

Hallway

Aku pergi baru-baru ni atas undangan pihak Legoland sempena pelancaran Legoland Malaysia Resort's Halloween Brick or Treat Party Night (tengah berlangsung sekarang tau sehingga 31 Oktober 2016 ni).

Hiasan Halloween di mana-mana

So kami diberi bilik jenis premium adventure theme ..

As a first timer, I don't expect much. Perasaan sebelum tu like, "maybe bilik biasa-biasa". Tapi bila dah check in dan masuk bilik. Fuh, luar biasa betul keadaannya. 

Lobi hotel (port lepak untuk kanak-kanak)
Front desk

Bilik dibahagikan kepada 2 bahagian. Untuk kanak-kanak dan untuk ibu bapa. Dipisahkan dengan sliding door. Bukan tu je, dalam bilik kanak-kanak siap ada tv lagi untuk diorang. So, takdelah adegan berebut tv nanti. 

Sliding door

Marilah kita lihat part dewasa dahulu... 

Katil yang luas (king size)
Meja, tv and etc.
Wifi password kat tv ye ...
Trivia teka teki ...
 Welcome note
 Inilah tentera-tentera yang aku bawa hari tu .. haha

Soala trivia teka teki tu haruslah korang selesaikan untuk buka peti besi yang terdapat kat bahagian kanak-kanak tu. Semua clue ada kat bilik. Agak memeningkanlah juga. Mujur ada anak gajah, empunya belog kitepunye.com tu datang membantu. Mekasih!

Untuk bilik kanak-kanak, ia boleh menempatkan 3 orang. Al-maklumlah katil 3 tingkat. Yang bawah sekali tu kena tarik keluar. Agak tersembunyi sedikit. Hehe.

Ruang kanak-kanak ...
TV ... and lego.. and lego ..
Salah satu clue kat sini tau
 Peti ni lah korang kena buka
Taraaa, inilah isi dalam dia ...
 Sekotak lego dalam bilik
 Almari jenis open concept

Seronoklah stay sini. Memang lain dari yang lain. Kanak-kanak pun tak jemu. Selalunya memang bermasalah sikit kalau bawa bebudak ni kan? Tapi di Legoland Malaysia Resort, mereka ada cara untuk buat kanak-kanak ni terpesona. Dalam kata lain, pandai tackle hati diorang. Siap request nak duduk kat lobi lagi. Hahaha.

 Hiasan lego di mana-mana .. 
 Sinki for adult and sinki for kids
Amenities

And the most precious moment adalah ....

Sunset dari bilik. Subhanallah .. 

Selain dari ruang lobi yang kids friendly, kat satu tempat lain terdapat juga City Play. Which is ada ruang beriadah untuk budak-budak. Dan jangan bimbang dengan keselamatan diorang sebab hotel ni dijamin selamat. Security ketat! 

 City Play
 Kedai Lego

Memandangkan sekarang tengah panas dengan halloween, so sana sini memang ada dekorasi halloween. And malam tu pun ada mini show kat lobi. This one, aku tak berani jamin hari lain ada ke tak. Maybe follow tema kot.  Tapi apa yang aku boleh jamin, bebudak suka. Siap menari-nari lagi. Termasuklah si Fatimah tu.. Oh fatimah ...


And kalau korang stay sini, aku suggest tryla buffet diorang. Memang berbaloi. Banyak pilihan makanan sampai dah tak tahu nak makan apa. Semuanya sedap. Ini ikhlas dari hati. Review ikhlas! My sister pun sampai terkelu tengok pilihan makanan yang ada.


Insyallah ini bukan kunjungan terakhir aku. Hopefully I can come again in the future. Really love this hotel a lot! Thank you Legoland.

Untuk kengkawan yang teringin nak stay sini .. Bolehlah jenguk-jenguk website mereka.


Perlu diingatkan, hotel ni selalu fully booked. Kalau nak stay, sila book cepat!
(^_^)


Bila kerja dah settle, barulah boleh sambung cerita lepas-lepas. Haha. Banyak tertangguh ni... Gara-gara memberi laluan kepada penaja dulu.

Korang ingat tak voucher yang aku menang masa Asean Media Blogger Tourism Hunt hari tu? So, baru-baru ni aku claim lah hadiah tu. Memandangkan Encik H takde, so aku ajaklah Nannie and Zaila teman. Nasib bilik ada 2 katil queen size. Haha.

Hello Port Dickson

Voucher percutian 3 hari 2 malam di Hotel Corus Port Dickson tu memberi kenangan manis kat aku. Mana taknya, i'm so happy sebab dapat spend time dengan kawan-kawan yang gila. Haha. Masa tu ada juga rasa nak buat giveaway ke tak, sebab jadual aku lately busy jugak. Tapi fikir lepas ni, i'm going somewhere untuk jangkamasa panjang .. So, spend time jela dengan diorang ni. 

HOTEL CORUS PORT DICKSON

Hotel ni bukan hotel baru. Dari zaman uncle-uncle dan arwah abah masih hidup lagi. Tapi masih menjadi pilihan sesetengah orang untuk datang bercuti kat sini. Lokasi kat Batu 3 Port Dickson, haaa... korang mesti nampaklah hotel ni dari jauh. Sebab ada perkataan CORUS kat atas bangunan ni. Hehehehehehe.


Masuk-masuk bilik dah tersedia cantik. Siap ada pewangi lagi. Tak seperti hotel lain yang dah lama. Hotel ni masih menjaga kemudahan yang terdapat kat sini bagi keselesaan pengunjung.


Toilet pun okay. Semualah okay. Ada FREE WIFI tau. Oh ya, kesian orang sebelah kitorang. Bila 3 orang bergabung, sampai 3 pagi pun masih berhuha huha bergelak ketawa. Hahaha. I really miss this moment. Hilang segala stress bila pergi bercuti dengan diorang ni.

The toilet

Sementara tunggu Nannie and Zaila sampai, aku sempatlah order 'room service'- makanan. Nasi goreng ni special. Nama pun special, Nasi Goreng Corus. Hahaha.

corus hotel
Nasi Goreng Corus

Macam-macam kitorang buat selama 3 hari 2 malam. Mostly jalan-jalan cari makan kat sekitar Seremban. Aku memang tak boleh pergi jauh memandangkan rumah still dalam renovation lagi.

Jadi bawalah mereka makan sekenyang-kenyangnya. Cuba teka berapa kedai kitorang terjah? 8 tempat makan dalam 1 hari. MEMANG AKU SAJA NAK BAGI DIORANG GEMUK. Kahkah.

Apa-apapun enjoy bila tengok diorang happy. Nanti kita plan next trip k?

Aktiviti kami, makan.. makan, makan ... 

port dickson
#bloggerkakijalan katanya. Haa, pergi check hashtag tu.. Idea Nannie Isa

Jika anda sukakan sesuatu yang berbeza dari yang lain, KITA GENG ..!!

Boring juga kalau asyik sama je. Haaa, sebab mahukan something yang berbeza tu la, Hotel Maison Boutique Kuala Lumpur ni tampil dengan idea yang cukup menarik.


Hotel yang luarannya biasa-biasa tetapi dalamnya luar biasa ini mempunyai empat jenis bilik iaitu executive suite, premier room, theme room dan superior room. Apa yang menarik, hotel ini sering menjadi pilihan pengunjung-pengunjung luar yang mahukan kelainan semasa bercuti di Malaysia.

Buktinya masa aku ke sini, aku dan Misz Zaila sahaja pengunjung tempatan, selebihnya mat salleh dari pelbagai negara.

Tema-tema di hotel ini semuanya berbeza-beza termasuklah bilik air yang terdapat di dalam bilik itu. Jika anda mahukan bilik simple pun ada. Pilih sahaja superior room atau executive suite. Tepukla dada, tanya selera. Selamat melancong!

Tema Bilik : Michael Jackson 

Walaupun Michael Jackson dah meninggalkan kita, tetapi auranya masih ada. Siapa kata peminat dah melupakannya? Bilik ni sentiasa fully book tau. Eh, ada peminat MJ kat sini? Ngee.. By the way, karpet kat dalam bilik ni ditempah khas untuk bilik ni tau.

 

Tema Bilik : Herbie The Love Bug

Bagaimana bahagian kereta ni boleh dibawa masuk ke bilik?? Pintu bilik kecik je. Kata orang hotel, diorang ceraikan dan pasang balik di dalam bilik. Uniknya bilik ni adalah katilnya. Tetiba nak buat bilik macam ni juga boleh? Kerat kereta Encik H dan buat jadi katil. Haha.


Tema Bilik : Atlantis 

Bilik seterusnya ini pun unik. Jika anak anda suka ikan dan sebagainya, pilihlah bilik jenis Atlantis. Bilik jenis Atlantis ini adalah dibawah kategori Premier room.


Tema Bilik : The Gotham City Batman

Peminat Batman pasti teruja menginap di sini. Bilik ni dua tingkat. Di atas ruang tidur dan bilik air manakala di bawah bilik mandi dan ruang santai.


Tema Bilik : Bond 007

Yang ni tak perlulah aku explain. Rujuk je entri semalam. By the way bilik James Bond ni kategori Executive suite dan sering menjadi pilihan company-company untuk buat photoshoot kat sini.


Tema Bilik : Marilyn Monroe

Bilik Marilyn Monroe ni sesuai untuk mereka yang nak honeymoon. Masuk-masuk je terus aku rasa sexy kerana bathtub dia terletak di luar. Haha.


 Tema Bilik : Mission to The Mars

Mission to the mars ni lebih kurang sama seperti The Gotham City. Cuma dekorasi berbeza. Dua tingkat juga, aku rasa seakan-akan di planet lain. Haha. Kata orang hotel, bilik ni belum siap sepenuhnya. Masih ada idea-idea untuk ditambahkan bagi menaikkan mood lagi pengunjung yang memilih bilik jenis ini.

 

Tema Bilik : Fairytale

The biggest room di Hotel Maison Boutique Kuala Lumpur ni adalah bilik Fairytale. Memang ala-ala fairytale sangat. Dengan plaster ceiling, dekorasi dan perabot. Bilik ni sering menjadi pilihan pengantin untuk mengadakan photoshoot dan honeymoon. By the way, kereta kuda ni boleh dijadikan katil untuk anak anda.


Bilik bawah ni tiada tema, tetapi termasuk dalam kategori executive suite. Tapi aku suka bilik ni sebab happening sangat lampu-lampu kat dalam bilik ni. And, bilik ni besar dan dilengkapi bathtub.


Bilik jenis biasa pun ada. Yang ni jauh lagi murah dari bilik-bilik yang ada tema seperti di atas. Tapi semuanya terpulang pada korang. Korang yang nak pergi bercuti. Kalau aku, aku nak stay kat semua bilik yang ada kat Hotel Maison Boutique ni. Setiap hari try 1 bilik. Hehe.


Hotel Maison Boutique
No 36 & 38, Jalan Baba, OFF Jalan Changkat Thambi Dolah,
55100 Kuala Lumpur, Malaysia
No Tel : 03-2145 2929
(belakang Hotel Sentral Pudu)

Coordinate :
3.139109, 101.710333

Website :
http://www.hotelmaison.com.my/

Bilik-bilik yang funky di hotel ini  seperti di bawah ini. Klik link di sebelah kanan tu ya. :)

Theme Room :
1) Euro Star - http://on.fb.me/13GBNOI
2) Arabian Nite - http://on.fb.me/16RE6kh
3) Eiffel Room - http://on.fb.me/1frhvlW
4) Space Odyssey - http://on.fb.me/15QSG8W
6) Fab Four - http://on.fb.me/14R2cj2
7) The King - http://on.fb.me/19zruUE
8) Pink Fantasy - http://on.fb.me/1bdUH7Q
Premier Room
1) Oriental Charmhttp://on.fb.me/19zrB2D
2) Atlantis - http://on.fb.me/16iNizb
Executive Suite
1) Fairy Tale -http://on.fb.me/14R2qXs
2) Love Bug - http://on.fb.me/1471QCy
3) Princess Suite - http://on.fb.me/16VqDdb
5) Time Traveller 
Sexy Red Lips