Latest Posts

Showing posts with label GENTING. Show all posts
Showing posts with label GENTING. Show all posts
Makin lama, makin tak sabar aku nak tunggu kemunculan 'baru' Genting Highlands. Sesuatu yang bakal menggegarkan industri pelancongan tanahair tak lama lagi. Mana taknya, taman tema 20th Century Fox pertama di dunia, Genting Premium Outlet dan juga pusat membeli belah Sky Avenue dan Sky Plaza yang sememangnya hebat. Tak caya? Tunggulah nanti. =P

Hotel-hotel yang dah sedia ada pun kebanyakannya dinaiktaraf bagi memberi nafas baru kepada pengunjung. Termasuklah First World Hotel Genting Highlands.

Genting Highlands yang lama

First World Hotel pernah dinobatkan sebagai hotel terbesar di dunia yang mempunyai 6118 bilik. 6118 bilik ni pun sentiasa FULL especially masa peak hour. Sentiasa jadi pilihan sebab mudah. Dalam hotel ni ada indoor theme park dan juga pusat membeli belah. Harga semalam pun berpatutan dan tak mahal sangat compare dengan yang lain.

Pengiktirafan
Please be aware
Berdekatan pintu masuk First World
Starbucks di Lobi

And baru-baru ni aku diundang untuk review tower baru First World Genting, Tower 2 Annex. FYI, masa zaman study UITM Shah Alam dulu rajinlah turun Genting. Almost every month lebih-lebih lagi lepas exam. Stress je turun Genting. Nasib sekarang rumah jauh. Hahaha.

Dengan blogger Dikbee

So bila diorang invite, aku jadi excited. Dah lama tak tido Genting hoi. Haruslah berkobar-kobar tersenyum kambing bila terima undangan dari pihak Genting. Aku suka datang sini sebab suasana Genting macam oversea. Paling tak pun macam kat China lah, sebab ramai gila pelancong dari Singapore dan China. Hahahaha.

ATM machine di First World Genting

Berbalik pada cerita tower di Genting, sebelum ni dah ada tower 1 dan tower 2 dan terbaru tower 2 Annex (tower 2A) yang baru je siap beberapa bulan lepas. Ini semua bagi menampung jumlah pengunjung yang semakin hari semakin ramai.


Tower 1

Tower 2

Susur ke Tower 2 Annex

Kafe Terminal 2 Annex

Tower 2 Annex ni semuanya baru termasuklah suasana persekitarannya yang berbeza dari tower sebelum ni. Rekabentuk moden dan sangat menarik. Teringat jap kat Heathrow London bila tengok bahagian ceiling lobi tower baru ni. Haha.

Boleh tengok lift tu berada di tingkat mana
Kad bilik

And taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... inilah biliknya!! Wah, wah, wah.

Terdapat 1286 bilik di Tower 2 Annex yang merangkumi 2 jenis bilik, XYZ Deluxe Room dan XYZ Triple Room. Berkonsepkan moden dan simple, aku selesa tidur di sini semalaman. TV pun tv baru  flat screen 32". (some of the rooms di bahagian lama menggunakan tv lama). 


Bahagian toilet pula terpisah 3. Tandas, ruang basuh tangan dan ruang mandi. 

 

Bagi yang ambil pakej sekali dengan breakfast, tempat breakfast masih di tempat dulu di tower lama. Korang tak perlu runsing sebab jalan menghubungkan tower lama dan tower baru ada di setiap tingkap. Rajin atau tak je untuk jalan ke sana. Huhu.


Breakfast in here
Haus waktu malam?

And yes, tempat drop card untuk check-out juga disediakan di lobi Tower 2 Annex.



Overall, aku berpuas hati dengan tower baru First World Hotel Genting ni. Nak lebih feel, ambillah bilik menghadap pemandangan. Bilik yang aku stay ni menghadap bilik lain, bersaiz sederhana dan sesuai untuk 2 orang dewasa.

Bersih memang bersih. Masih lagi bau baru dan segar. Arghh, nyaman~

________________________________________

Terima kasih Resort World Genting kerana menjemput Kisah Tatie tidur semalaman di First World Hotel. Pengalaman berbeza tidur di bulan puasa. Time bulan puasa pun hotel ni FULL. Tak lekang dengan kunjungan pelancong. Hebatkan?

Jangan lupa layari :

Website

Facebook



Masih ingatkah anda dengan entri ini?
"SOFT LAUNCH OF TRANSFORMERS EXPO", klik sini : LINK

Itu baru soft launch, ala-ala pengenalan gitu. Tetapi 28 Januari yang lalu, dengan bangganya saya dijemput sekali lagi ke Genting Highlands bagi menyaksikan sendiri perasmian gilang-gemilang expo transformers terbesar di Asia sempena menyambut ulang tahun ke -30 tahun Transformers. Happy 30th Anniversary Transformers

Seperti yang saya cakap sebelum ini, Malaysia dipilih sebagai lokasi untuk menyambut tarikh penting ini sekali gus meletakkan Resorts World Genting sebagai destinasi pilihan pelancong sempena Tahun Baru Cina nanti. Menariknya, ini adalah kali pertama Expo Terbesar Transformers ini diadakan di Malaysia.

transformers expo malaysia

Expo ini akan berlangsung selama 17 hari, iaitu bermula pada besok, 31 Januari sehingga 16 Februari. Haaaa, cuti empat hari ni bolehlah ajak family anda ke Genting Highlands. Nama-nama besar seperti Hasbro, Target Expositions Sdn Bhd, Toshiba, Chevrolet adalah antara nama-nama penaung dan tukang sponsor event hebat ini.

transformers expo malaysia

Secara kebetulan, masa saya pergi hari tu, suhu genting tersangatlahhh sejuk. Tengoklah gambar di atas, siapa ada yang pakai winter coat. Memang mengigil-gigil kesejukan saya pada hari tu. Hahahaha. Seriously rasa macam winter di Taipei. brrrr...sejuk!

transformers expo malaysia
as a media on that day

Bertuahnya saya kerana menjadi antara yang pertama menyaksikan The Largest Transformers Expo in Asia, tetapi lagi bertuahnya anda jika dapat menyaksikan sendiri nanti. Sebab masa saya pergi tu, belum sepenuhnya siap. Jadi, mulai besok SAVE THE DATE 31 Januari - 16 Februari.

transformers expo malaysia
turut diserikan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

transformers expo malaysia
Minister of Tourism and Culture Malaysia, Dato' Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz, President and Chief Operating Officer of Genting Malaysia Berhad, Dato' Seri Lee Choong Yan and Chief Executive Officer of Target Exposition Sdn Bhd, Mr Raymond Tew

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia
Bumble Bee

transformers expo malaysia
Optimus Prime

transformers expo malaysia

Selepas perasmian, kami dibawa ke tempat expo, iaitu Arena of Stars, Resorts World of Genting. Pintu masuknya adalah bersebelahan dengan Theme Park Hotel. Jangan sesat ye. Hehehe..

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

Terdapat 10 zon dan semestinya lain zon lain kejutannya. Bagi peminat Transformers, ini peluang untuk anda menyaksikan sendiri koleksi-koleksi yang didatangkan khas dari pelusuk dunia. Saya difahamkan terdapat 1520 koleksi limited edition yang semestinya RARE dan wajib anda lihat.

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

Kat sini juga terdapat juga permainan interaktif seperti Augmented Reality yang menelan belanja half million untuk kos pembinaannya sahaja. Haaaa... menarik-menarik.

transformers expo malaysia
ehemmmm ... Chevrolet's Camaro @ Bumble Bee

transformers expo malaysia
3D Tunnel, 6 unit 84 inci Toshiba 4K Ultra HD resolution screens

transformers expo malaysia

3D MAPPING 

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia
Optimus Prime dan Bumble Bee yang menelan belanja hampir 2 juta
untuk kos pembinaan ini sahaja

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia
23 kaki saiz Optimus Prime

transformers expo malaysia
pameran kereta Chevrolet pun ada

dan banyak lagi ... segalanya hanya di Genting Highlands

HARGA TIKET TRANSFORMERS EXPO MALAYSIA 
RM 55 (dewasa)  RM45 (kank-kanak & senior)
*kanak-kanak dibawah 4 tahun adalah FREE*

Boleh layari laman web:

atau email :
transformers@targetexpo.com.my

No Telefon :
03-62592697

transformers expo malaysia

transformers expo malaysia

Terima kasih GENTING GROUP kerana invite kami semua 

and HAPPY CHINESE NEW YEAR to all my chinese readers and followers, friends and everyone yang menyambutnya. Nak angpow please. Hahaha.

Jom Cuti-Cuti Malaysia Bersama Saya

VISIT MALAYSIA 2014 : klik sini

Sexy Red Lips