BERCUTI KE KRABI 5 HARI 4 MALAM DAN ITINERARY

By | Saturday, September 12, 2015 26 comments
Krabi, KRABI, Krabi .. Tak bosan ke asyik ke Krabi??

Sejujurnya, aku try elak nak pergi sini. Rasa banyak lagi pulau kat Thailand yang aku tak sampai lagi. Tapi kalau ikut dari segi aktiviti melibatkan keluarga, Krabi antara yang paling atas dalam list.

Krabi bukan setakat snorkeling dan lepak kat tepi pantai semata-mata. Lebih dari tu. Makan, minum, island hopping, nature, culture, massage, pondan (ops) dan lain-lain lagi.

Pergi Krabi, stay area Aonang tau!

Dari Malaysia, kitorang naik Airasia. Sampai je sana, hotel transfer dah menanti. Actually kalau book via hotel ni agak mahal la (800 baht). Better amek je teksi kat luar airport (600 baht). Nak jimat lagi, naiklah bas. Tapi lamalah nak sampai. Remember, time is so precious! Kahkah.

Kereta ni dilengkapi dengan wifi.

HARI PERTAMA :
1.40 pm : Tiba di Krabi
2.40 pm : Sampai di hotel, check-in & rehat di Princeville
5 pm : Jalan area Ao Nang
6.30 pm : Early Dinner kat Restoran Bamboo
8 pm : Massage time 


Hari pertama more to relax memandangkan ni kali pertama kakak and anak-anak dia sampai Krabi. Massage WAJIB tiap-tiap malam. Hahaha. Murah wei. Thai massage around 200 baht (RM24/sejam). Kat Malaysia mana nak dapat harga macam tu kan?? 

HARI KEDUA :
7.30 am : Breakfast kat hotel
8.25 : Berkumpul di Ao Nang
8.30 am : Island hopping start (Phi-phi Island Tour)
5 pm Balik dari Island Hopping
5.30 pm : Continue di Swimming Pool Hotel
7 pm : Dinner di Restoran Bangboo (lain tau dengan Bamboo)
9 pm : Massage again! hahahahaha

Sayangnya, kitorang tak boleh pergi ke tempat paling famous (tempat Leonardo Di Caprio berlakon) - Maya Bay disebabkan cuaca tak elok. Aku memang tak recommend korang pergi akhir Ogos-Disember sebab monsun. Akhir Ogos ni kira permulaan monsun. T_T

Untuk Phi Phi Island Hopping ni, boleh refer entri lama :


HARI KETIGA :
8 am : Breakfast kat hotel
8.30 am : Pick up tiba di hotel
8.35 am : Safari & Nature Tour
- Stream Waterfall
- Emerald Pool
- Tiger Cave Temple
- Elephant Safari
4 pm : Kembali ke hotel & rehat
5 pm : Lepak pantai depan hotel (Ao Nang Beach)
8 pm : Dinner at Bangboo (again!!)
9 pm : Massage time


Hari ketiga, Encik H datang Krabi. Yeay!! Sukalah bebudak tu uncle favourite diorang datang. Hari ketiga ni more to nature. Lagi banyak berjalan kaki sebenarnya. Nak masuk Emerald Pool tu dalam 800 meter, pergi balik 1.6 km. Kalau masuk lagi ke Blue Pool, tambah lagi 600 meter (sehala). Sama juga dengan Stream Waterfall. Cuma ke Elephant Safari je tak penat. 

Yang ni aku tak buat entri khas lagi pasal nature tour ni. Next entrilah ye. Sabar!!

HARI KEEMPAT :

Hari keempat, tinggallah kami berdua. Sebab kakak dan anak-anak dia dah balik awal-awal pagi lagi. Hari keempat, kitorang habiskan masa pergi 4 islands. Ini first time aku ke sini. Not badlah. 4 islands ni dekat je dengan pantai Krabi. Habis pun cepat, by 4pm dah habis.

8 am : Breakfast di hotel
8.30 am : Pick up dan berkumpul di Ao Nang
8.45 am : Start 4 islands tour
4 pm : Tiba di pantai Ao Nang balik dan balik hotel
4.30 pm : Ambil tuktuk ke gerai Halal Ao Nang
6.30 pm : Jalan kaki balik hotel & survey harga souvenir
8.30 pm : Dinner kat Lemon Seafood Restoran
9 pm : Massage time

** Kalau naik tuk-tuk, rajin-rajinlah minta tawar **


HARI KELIMA :

Hari kelima adalah hari terakhir kat Krabi. Flight jam 510 petang. Banyaaaaaaaaaaaaakkk lagi masa kitorang ada. Kalau hari-hari sebelumnya, kitorang ending dengan massage, hari terakhir ni, kitorang mulakan dengan massage. Hehehe.

9.00 am : Breakfast kat Hotel
11 am : Check out hotel & simpan barang kat hotel
1130 am : Massage time 
1240 pm : Jalan-jalan sekitar Ao Nang 
3 pm : Teksi sampai dan gerak ke airport

Walaupun perjalanan sejam lebih dari Krabi ke Kuala Lumpur dengan flight, tapi sumpah ini antara pengalaman yang sangat-sangat menakutkan!! Sepanjang perjalanan cuaca kurang baik. Kalau sebelum ni, turbulence hanya menamatkan seketika minuman panas, tapi hari tu dengan stewardess sekali, pilot tu suruh duduk. Memang sangat-sangat menakutkan wei.. Macam naik roller coaster! Haha.



Dah acapkali ke Krabi, tapi banyak lagi tempat yang aku tak pergi dan banyak lagi aktiviti aku tak buat. Macam Hong island, James Bond Island dan lain-lain lagi. Korang kalau ke Krabi, planlah jadual dengan betul. Kebanyakan tour bermula jam 8.30 pagi. 

Sebelum ni stay di Ao Nang View La Villa (bajet hotel) dan terkini stay di Princeville Hotel, lokasi yang meletup!! Hahahaha. Both ada pros and cons. ;)

Untuk rujukan, boleh baca entri lepas :
3) Krabi Weekend Night Market
4) Howdy Relaxing Hotel, Krabi Town
5) Berkayak di Krabi
6) Phi Phi Island Tour
7) Elephant Safari Krabi
8) Had Noppharathara Park Krabi
9) Ao Nang View La Villa
10) Sewa Motosikal Murah di Krabi
11) Percutian Bajet ke Krabi

Next entri : 
1) Princeville Krabi
2) Elephant Safari & Nature Tour
3) 4 Islands Tour

Peta Krabi

Newer Post Older Post Home

26 comments:

  1. ok tiba tiba rindu plak ngan krabi haha

    ReplyDelete
  2. bestnyer gi krabi, gi pulau phi phi island tuu ., ;p

    ReplyDelete
  3. maaf kalau sy bertanya. berapa baht puan habis untuk 5 hari di thailand ya?

    ReplyDelete
  4. Brp hari cukup utk pergi ke krabi

    ReplyDelete
  5. Haha baru balik krabi smlm..rindu lak pengalaman backpacker je sana..haha

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum sis. mohon ambil cerita sis ni utk buat assignment itinerary. thanks ya

    ReplyDelete
  7. Nak pergi ke tak.. Nak pergi ke tak...

    ReplyDelete
  8. Best nye.. harap ade la rezeki untul sampai ke sane.. amin...

    ReplyDelete
  9. Best nye.. harap ade la rezeki untul sampai ke sane.. amin...

    ReplyDelete
  10. Waaa tak sabarnya nak pi krabi.. Tapi plan nak gi 3 hari dua malam je.. macam banyak lagi nak explore...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, tumpang tanya kalau dr krabi ke hatyai air port awal pagi ade shuttle tak g hatyai airport?

    ReplyDelete
  12. boleh tau berapa kos utk makan minum dan pergi ke Pulau2 tu?

    ReplyDelete
  13. Pakej krabi serendah RM349 - Whatsapp 0194003163
    biar kami uruskan

    ReplyDelete
  14. Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej cuti bajet ke Krabi Thailand serendah RM180 seorang, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk maklumat lanjut. Terima kasih!

    ReplyDelete
  15. Assalam. Sesuai tak pergi krabi hujung bulan 12 ni? :)

    ReplyDelete
  16. James Bond Island kt Wilayah Phangnga

    ReplyDelete
  17. Salam puan g krabi amik pakej atau sndiri jer..???

    ReplyDelete
  18. hai nk tnya sis pergi krabi ni ambil pakej atau sendiri ?

    ReplyDelete

Sexy Red Lips